Šport > Nogomet
535 ogledov

"Pred finalom Lige prvakov se prerekam s politiki"

Aleksander Čeferin FDV
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je danes na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani študentom govoril tako o športnih kot nešportnih temah. Med drugim je dodal, da je nogomet prav posebna religija.

"Nogomet je religija, le da mi menjamo bogove vsakih deset let. Navijači po svetu so popolnoma predani. Nas je več kot vsake druge verske skupnosti," je malce v šaljivem tonu dejal Aleksander Čeferin in se v resnejšem slogu posvetil vprašanju o Ligi Evropa 2, ki so jo pred dnevi potrdili v Dublinu in ki bo zaživela leta 2021.

Aleksander Čeferin Sprememba Šport Slovenski klubi v evropski ligi 2

"To tekmovanje smo uvedli tudi na željo nogometnih klubov iz manjših držav, ki so si želeli več evropskih tekem. To je zanimiva sprememba, ki bo všeč predvsem manjšim državam," je dejal Čeferin in glede kritik odgovoril: "Ob vsaki spremembi je nekdo nezadovoljen. Za več klubov in nogometašev pa bo to bolje. Tudi za slovenske klube to velja."

Sicer pa je še enkrat ošvrknil tudi (španske) politike, ki so nenazadnje sami brez vednosti nacionalnih nogometnih zvez javno razkrili idejo o skupno špansko-portugalsko-maroški kandidaturi za SP 2030. "Dobro bi bilo politikom povedati, da oni ne morejo kandidirati za turnirje. To zlorabljajo v politične namene," meni Čeferin in dodaja: "Nimam nič proti temu, da politiki pridejo gledat tekmo. A na Uefi ne dovolim, da bi politiki podeljevali kakršne koli nagrade. To se mi ne zdi prav. Nogometaši so v središču pozornosti. Je pa res, da sem se pred vsakim finalom Lige prvakov moral skorajda prerekati z visokimi državniki, ki so si želeli podeliti medalje."

Dotaknil se je tudi razlik med ženskim in moškim nogometom. "Ženski nogomet je v vzponu, dejstvo pa je, da zaenkrat ni toliko interesa. Delali smo 25 milijonov evrov izgube z ženskim nogometom, in 670 milijonov dobička dobička z moškim. Zdaj se to zmanjšuje, ampak zame je to vlaganje v ženski nogomet, ne izguba."

V zadnjem času je bilo veliko govora tudi o videotehnologiji VAR. Čeferin pravi, da bo v nekaj letih tudi v slovenskem nogometu. "VAR niti ni toliko drag kot je videti na prvi pogled. Potrebna pa je dobra televizijska produkcija. Nogomet je en šport, pravila morajo biti enaka. Čudno bi bilo, če bi veliki imeli VAR, majhni pa ne."

aleksander čeferin Preiskava Šport Čeferin grozi Cityju s prepovedjo sodelovanja v Ligi prvakov

Pohvalil pa je izbor Matjaža Keka za selektorja slovenske vrste. "On je dober trener. V tem primeru zveza rabi mir, zagotovo ga bo dobila s Kekom, tako kot smo ga dobili mi s Srečkom Katancem za nekaj časa. Potem pa je vse odvisno od izidov. S pavšalnimi ocenami, da smo zanič, se ne strinjam. Imam solidno ekipo, nam pa včasih manjka več pripadnosti reprezentanci," pravi Čeferin in dodaja, da je razočaran, da ne igrajo vsi najboljši.

Spregovoril je tudi o prihodnosti Uefe. Na vprašanje, ali bo finale Lige prvakov kdaj na drugih celinah, je odgovoril, da o tem ne razmišljajo, ideje pa niti ne izključujejo. Razmišljajo pa o Kitajcih, z enim kitajskim podjetjem so pred časom podpisali 200 milijonov evrov vredno pogodbo. "Kitajci so nezaustavljiva sila. So precej pred Evropo. So skromni, tihi in napredujejo. Kitajci so zagotovo prihodnost. Edino, kjer smo res 'top', smo v nogometu. Evropski nogomet generira 76 odstotkov vsega denarja v nogometu". Uefa sicer letno obrne 5,7 milijarde evrov.

Ob nenogometnih temah pa je Čeferin priznal, da ne hodi redno na volitve. "Vem, da ni prav, ampak težko kar nekaj obkrožim. Moram biti res prepričan. Ne grem na manjše zlo." Dejal je sicer, da je težav v Sloveniji več, ne pa toliko, kot včasih mislimo. "Ena večjih je negativna energija, da vse slabo vidimo, tukaj ste soodgovorni tudi mediji."

Aleksander Čeferin FDV | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice