Šport > Nogomet
33 ogledov

Predsednika Barcelone nista več osumljenca

Bartomeu Zubizarreta Neymar Barcelona podpis pogodbe pogodba prihod predstavitev Reuters
Barcelona je sporočila, da sedanji in nekdanji predsednik Josep Maria Bartomeu in Sandro Rosell nista več osumljenca v davčni aferi, povezani z nogometašem tega kluba Neymarjem. Špansko sodišče je namreč ugodilo pritožbi Barcelone.

Če bo tožilstvo želelo znova odpreti primer, bodo morali najti nove dokaze, je sporočila Barcelona, v primeru Neymar pa aktualni in nekdanji predsednik nista več osumljenca.

Tožilstvo je sicer prvotno zahtevalo kazen za oba, ker naj bi bila vpletena v davčno utajo. Ob Neymarjevem prestopu v Barco poleti 2013 naj bi klub utajil 13 milijonov evrov davkov. Za Josepa Mario Bartomeuaja je takrat tožilstvo zahtevalo dve leti in tri mesece zapora, za Sandra Rosella, ki je klub vodil, ko je prišlo do sklenitve pogodbe, pa sedem let.

Afera Neymar je povezana z Brazilčevim prestopom iz Santosa, ki se je izkazal za precej dražjega, kot so prvotno zatrjevali v klubu. Katalonski klub naj bi zaradi zapletenega sistema pogodb prikril dejansko vrednost prestopa, tožilstvo je menilo, da bi morali pri Barceloni plačati še 12,15 milijona evrov davka na ta prestop. Če bi bilo tožilstvo pri dokazovanju uspešno, bi bila skupna vrednost prestopa Neymarja že 94,8 milijona evrov.

Tedanji predsednik Rosell je dolgo trdil, da je bila vrednost prestopa le 57 milijonov evrov, od katerih jih je 17 dobil njegov nekdanji klub Santos, 40 pa agencija Neymarjevega očeta. Preiskave v klubu so pozneje razkrile številne dodatne pogodbe. Rosell je nato zaradi tega odstopil, Barcelona pa je prostovoljno plačala 13,5 milijona zaostalih davčnih obveznosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.