Šport > Nogomet
15 ogledov

Chelsea slavil na Old Traffordu, Blues blizu Lige prvakov

manchester city west ham agüero nasri
1/28
Reuters
Liverpool in Everton sta se na Anfieldu razšla brez golov. Na Old Traffordu je Chelsea v 87. minuti z golom Juana Mate slavil pomembno zmago v boju za Ligo prvakov (1:0). Minimalni zmagi sta zabeležila tudi Tottenham in Arsenal. Robert Koren s Hull Cityjem novi član angleške elite.

Domači Manchester United je začel brez Waynea Rooneya in Davida De Gee, manjkali so tudi poškodovani Chris Smalling, Danny Welbeck in Ashley Young, medtem ko se je po več mesecih v kader vrnil Paul Scholes, ki je obsedel na klopi. Pri Chelseaju je izmed "prvokategornikov" manjkal poškodovani Eden Hazard, svoje mesto v napadu je zasedel Demba Ba

Že v tretji minuti je zapretil Chelsea. Po akciji Victorja Mosesa in Juana Mate je slednji poslal predložek na drugo vratnico, tam pa je bil Ba malce prenizek, da bi ogrozil Andersa Lindegaarda, ki je tokrat v vratih Uniteda nadomestil De Geo.

Štiri minute kasneje je bil Senegalec še v eni priložnosti po gneči pred golom domačih, toda obramba Rdečih vragov je še pravočasno izbila žogo. V 14. minuti je v prodor po desni strani krenil Oscar, iznajdljivo sprožil proti prvi vratnici, Lindegaard pa je njegov poizkus odbil v vratnico in nato ulovil žogo. Tri minute kasneje je po izgubljeni žogi Phila Jonesa na sredini igrišča do strela na robu kazenskega prostora prišel Moses, meril pa je precej čez okvir gola.

V 18. minuti je prvič proti golu Petra Čecha pogledal tudi United, toda Anderson ni ujel podaje Ryana Giggsa. Minuto kasneje je prvič poizkusil Robin van Persie, malce zatem pa je Tom Cleverley z močnim strelom zadel soigralca Andersona pred golom gostov. Na naslednjo grožnjo Čechu smo čakali do 33. minute, gostujoči branilci so še pravočasno ustavili strel Van Persieja. Minuto kasneje je Cleverley meril čez gol z okrog 20 metrov.

V končnici prvega dela je po prodoru in predložku Jonesa dobro posredoval Čech, na drugi strani pa je projektil Davida Luiza zletel mimo gola. Van Persie po podaji Giggsa nato iz težkega položaja ni uspel dovolj dobro usmeriti žoge, še en njegov strel z glavo pa je končal v naročju Čecha in tako se je prvi polčas končal brez golov.

Chelsea pobudo vnovčil z golom Mate v 87. minuti

mata azpilicueta manchester united chelsea | Avtor: EPA EPA
Drugi polčas je bolj aktivno začel Chelsea, Ba po predložku Mosesa ni prišel do lepšega strela. V 51. minuti je po nedosojenem prekršku Giggsa nad Luizom United krenil v obetaven protinapad, ki pa ga je s slabo podajo zaključil Jones. Chelsea je v naslednjih minutah prevzel pobudo, toda domači so se še naprej organizirano branili. V 67. minuti je iz prostega strela iz ugodnega položaja Mata zadel le živi zid.

V 69. minuti je Lindegaard dobro posredoval po še eni akciji Mate, tri minute kasneje pa je po predložku Antonia Valencie prvič po prihodu v igro zapretil Wayne Rooney, ki pa je meril prek vrat. United je po rahli prevladi Chelseaja na začetku drugega dela le zaigral bolj odločno in umiril goste. V 77. minuti je Frank Lampard poslal lep predložek proti Mati, Španec pa ni dobro zadel žoge. Na drugi strani je Rafael na desni strani prišel povsem do gola Chelseaja, tam pa ga je zaustavila obramba gostov.

V končnici pa so Blues še enkrat pritisnili in njihov angažma je obrodil sadove. Najprej je Luiz zapravil še en prosti strel iz lepe situacije, v 87. minuti pa je po izgubljeni žogo Uniteda Chelsea z dobro odmerjeno akcijo pripravil strel Mati, poskus slednjega je zadel Jonesa in končal tik ob daljši vratnici za vodstvo domačih.

Po tem golu so živci popustili in Rafael je malce prestrogo dobil rdeči karton po štartu nad rojakom Luizom. Do konca nismo več videli lepše priložnosti in ostalo je pri minimalni zmago Chelseaja, ki je zelo pomebmna v luči boja za Ligo prvakov. Blues tako ostajajo točko pred Arsenalom s tekmo manj, od Tottenhama, s katerim se bodo pomerili v sredo, pa imajo tri točke več.

liverpool everton fellaini henderson | Avtor: EPA EPA
Merseyside derbi brez iskric

Merseyside derbi se je nepričakovano odvijal povsem mirno, tudi priložnosti so bile redke. Prvi je za Everton zapretil Marouane Fellaini, nato pa je rahlo pobudo prevzel Liverpool, ki pa ni prišel do izrazitejše priložnosti.

V drugem polčasu je bil najbolj omembe vreden razveljavljen gol Sylvaina Distina z glavo po kotu Seamusa Colemana, sodnik je izničil zadetek gostov zaradi domnevnega prekrška nad Jamiejem Carragherjem. Do konca tekme je Liverpool zapravil še nekaj obetavnih situacij prek Stevena Gerrarda, Daniela Sturridgea in Daniela Aggerja, toda ostalo je pri 0:0.

Ta rezultat bo Everton najbrž ohranil na šestem mestu in s tem v Evropski ligi, Liverpool pa se bo moral sprijazniti s sezono brez evropskih tekmovanj.

Spet kdo drug kot ... Gareth Bale

Soboto so na Otoku sicer zaznamovale končne odločitve v Championshipu, a tudi v Premier League je bilo na trnih kar nekaj navijačev. Poleg tistih, ki se borijo za Ligo prvakov, tudi tistih, ki bodo srečni že z obstankom med elito. Največ razlogov za slavje so imeli privrženci Tottenham Hotspur, Astona Ville in Wigana Athletica.

Spurs so z golom igralca sezone Garetha Bala v 86. minuti tekme proti Southamptonu osvojili velike tri točke, ki so jih s tekmo manj od Arsenala, čeprav le za nekaj časa, spet postavile pred najbližje mestne sosede v boju za Ligo prvakov, varovanci Andréja Villasa-Boasa pa so se točkovno izenačili s tretjim Chelseajem.

Bale je štiri minute pred koncem rednega dela prejel žogo na desnem krilu, krenil proti kazenskem prostoru svetnikov in z levico zabil ob vratnici nemočnega vratarja. Villi je še pozneje zmago pri Norwich Cityju z drugim golom na tekmi prinesel vedno boljši Gabriel Agbonlahor, medtem ko je za tri točke Wigana zadel Callum McManaman. Oboje, še posebej Wigan, čaka še zelo vroč boj za obstanek.

Bale svoje "učitelje" obsodil na boj za obstanek

Nervozni bodo vse do konca tudi pri Norwichu in Newcastlu Unitedu, ki je proti West Ham Unitedu uspel izvleči zgolj remi brez golov (0:0). Podobno nezanimivo je bilo tudi v Swanseaju, kjer je pri osvajalcih ligaškega pokala brez zadetkov ostal branilec naslova Manchester City (0:0).

Bale, ki je pred dnevi dobil vse možne nagrade za najboljšega nogometaša v letošnji sezoni, je odločil tekmo proti svojemu bivšemu klubu, čigar mladinsko šolo, ki je proizvedla tudi velškega zvezdnika, je Villas-Boas pred tekmo primeljal s šolo Barcelone.

Najhitrejši gol sezone dovolj za Arsenal

Tekma se je na White Hart Laneu zaradi prometne nesreče začela s 30-minutno zamudo, prav zares pa je zaživela šele v zaključku tekme. Hugo Lloris je že prej ubranil nekaj lepih strelov Rickieja Lamberta, na koncu pa je izjemen zadetek zabil Bale in svoje nekdanje delodajalce pustil v težkem položaju pred zaključkom sezone.

Theo Walcott je po 20 sekundah igre zabil najhitrejši gol sezone v Premier League in Arsenalu prinesel zmago pri bodočih drugoligaših Queens Park Rangers, ki je topničarje s tekmo več vrnila pred Tottenham in Chelsea (1:0).

Korenovi tigri bodo rjoveli v Premier League

Noro zadnje kolo v Championshipu, angleški drugi ligi, je bilo srečno za Hull City, ki si je z remijem proti prvakom Cardiff Cityju skupaj z velškim klubom zagotovil napredovanje v Premier League. Klub Roberta Korena je moral proti moštvu Etiena Velikonje pogledovati tudi proti Watfordu, ki bi jim na zadnji dan sezone lahko pokvaril načrte z zmago proti Leeds Unitedu.

In res - navijači tigrov so morali proti Cardiffu trpeti prav do zadnjih sekund. Po tem, ko so z zadetki Nicka Proschwitza in Paula McShana izničili vodstvo Valižanov, so imeli v sodnikovem podaljšku na nogi tudi dokončno potrditev napredovanja, a je Proschwitz (navijači so od veselja še pred njegovim strelom vdrli na igrišče!) zapravil najstrožjo kazen, že v enem naslednjih napadov pa je z enajstih metrov rezultat poravnal Cardiff.

To je pomenilo, da bi Watford z domačo zmago nad Leedsom na drugem mestu prehitel Hull, njihova tekma pa se je v Londonu zaradi poškodbe njihovega vratarja v prvem polčasu zavlekla za skoraj 20 minut. Veselje v Hullu je začel Ross McCormack, ki je v 90. minuti z lobom zadel za vodstvo Leedsa z 2:1 in dokončno pokopal upe deseterice Gianfranca Zole.

Slovenski kapetan v Premier League

Koren, nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance, je v Premier League nazadnje igral v sezoni 2008/09, ko je v Championship izpadel s svojim dolgoletnim klubom West Bromwich Albionom. Po eni sezoni v drugi ligi je prestopil k Hullu, kjer je kot kapetan s številnimi goli (v letošnji sezoni jih je na 40 tekmah dosegel devet) in odličnimi predstavami postal ljubljenec navijačev.

Nesrečni Watford zdaj čaka play-off skupaj z Brightonom, Crystal Palacom in Leicestrom, ki je na zadnji dan sezone za zadnjo vozovnico prehitel Bolton Wanderers. Para bosta Watford-Leicester in Brighton-Palace, odigrali pa bodo tekmi doma in v gosteh, po kateri se zmagovalca na Wembleyju udarita za napredovanje v Premier League. V tretjo ligo (Ligue 1) so izpadli Peterborough, Wolverhampton Wanderers in Bristol City. Wolves so še pred dvema sezonama igrali v prvi ligi ...

Angleška liga, 36. kolo:

Fulham : Reading 2:4 (0:1)
Ruiz (70, 77); Robson-Kanu (12/11-m, 62), Le Fondre (75), Karacan (83)

Norwich City : Aston Villa 1:2 (0:0)
Holt (74/11-m); Agbonlahor (55, 89)

Swansea City : Manchester City 0:0

West Bromwich Albion : Wigan Athletic 2:3 (1:1)
Long (29), McAuley (50); Koné (39), McArthur (58), McManaman (80)

West Ham United : Newcastle United 0:0

Tottenham Hotspur : Southampton 1:0 (0:0)
Bale (86)

Queens Park Rangers : Arsenal 0:1 (0:1)
Walcott (1)

Liverpool : Everton 0:0 (0:0)

Manchester United : Chelsea 0:1 (0:0)
Mata (87)
RK: Rafael (Man Utd/89)

Ponedeljek ob 21.00:
Sunderland - Stoke City

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.