Šport > Nogomet
28 ogledov

Preminil Tomislav Ivić

Tomislav Ivić
1/4
Reuters
V petek je le šest dni pred svojim 78. rojstnim dnevom zaradi sladkorne bolezni preminil eden največjih hrvaških trenerjev vseh časov Tomislav Ivić.

Dalmatinec Tomislav Ivić je vodil ekipe iz 14 držav in štiri reprezentance, prvenstva in pokale je osvajal v šestih državah. Osvojil je sedem državnih prvenstev in prav toliko pokalov, evropski superpokal in interkontinentalni pokal. Vodil je Hajduka, Ajax, Porto, Anderlecht, Marseille, Atlético Madrid … Italijanska Gazetta ga je celo proglasila za najboljšega trenerja vseh časov.

 

Vodil tudi Ajax

Ivić je igralske dni preživel v klubih Split (125 tekem) in Hajduk (11). Trenersko kariero je leta 1967 začel v Splitu, sledila je uspešna vloga trenerja v mladinskem pogonu Hajduka. V letih 1974, 1975 in 1979 je s Hajdukom, kamor se je kasneje večkrat vrnil, postal jugoslovanski prvak. Med letoma 1976 in 1978 je vodil Ajax, kjer je osvojil prvenstvo in pokal, na začetku 80. let je bil državni prvak tudi z belgijskim Anderlechtom. Nato je sedel še na klopeh Galatasaraya, Dinama, Avellina in Panathinaikosa.

Štirje naslovi v eni sezoni

Vrhunec klubske kariere je dosegel s Portom, kjer je v sezoni 1987/88 osvojil kar štiri naslove: portugalsko prvenstvo in pokal, Uefa superpokal in interkontinentalni pokal. Konec 80. let je vodil PSG, z madridskim Atléticom je osvojil španski pokal, z Marseillom pa francosko prvenstvo v sezoni 1991/92.

Hrvaško popeljal na EP

Leta 1994 je kot direktor postal član strokovnega štaba hrvaške reprezentance, s katero se je uvrstil na EP 1996. V Angliji so ognjeni zasedli peto mesto, v četrtfinalu so izgubili z Nemčijo. Zaradi Uefine kazni Ćiru Blaževiću je kot selektor vodil kvalifikacijsko tekmo z Italijo v Palermu – zmaga Hrvaške z 2:1. Sedel je tudi na klopeh Združenih arabskih emiratov in Irana. Leta 1997 se je vrnil v Hajduka kot podpredsednik, odgovoren za stroko. Nato je deloval še v Standardu iz Liegea, Marseillu in Al-Ittihadu v sezoni 2003/04.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.