Šport > Nogomet
1829 ogledov

Pri Uefi z veliko spremembo, Euro bližje tudi za Slovenijo

Josip Iličić SLO HRV Epa
Bliža se nova sprememba tekmovalnega sistema.

Pri ameriški tiskovni agenciji Associated Press (AP) so zapisali, da pri Evropski nogometni zvezi že resno razmišljajo o ponovni spremembi števila udeleženk na evropskih prvenstvih. Leta 2016 se je število s 16 reprezentanc povzpelo na 24, leta 2028 pa bi bila ta številka še precej višja.

Pri AP trdijo, da so potrditev o tem, da se razmišlja o ponovni razširitvi tekmovanja, pridobili pri večih virih znotraj Uefe, a ti želijo ostati anonimni. Pri Uefi naj bi tako razmišljali o širitvi na 32 izbranih vrst, odločitev pa naj bi bila sprejeta do konca leta 2023, ko bo izbran tudi gostitelj Eura 2028. 

To bi pomenilo, da bi se na evropsko prvenstvo uvrstila več kot polovica evropskih držav, trenutno jih je 55. Glavni cilj novega povečanja števila udeleženk je trenutni tekmovalni sistem, ki napredovanje v osmino finala omogoča tudi štirim najboljšim tretjeuvrščenim ekipam v skupinah. Po povedanem je moč sklepati, da bi bilo leta 2028 tako osem skupin s štirimi reprezentancami, v izločilne boje pa bi se prebili po dve najboljši iz posameznih skupin.

Pred časom so tudi pri Fifi potrdili razširitev svetovnega prvenstva, leta 2026 bo tako na mundialu v ZDA, Mehiki in Kanadi nastopilo že 48 izbranih vrst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice