Šport > Nogomet
1514 ogledov

Protestniki povedali svoje, El Clasica ne bodo preprečili

1/16
Epa
Pred začetkom prvega ligaškega El Clasica v letošnji sezoni je bilo v Barceloni zelo napeto.

Pred nogometno tekmo med Barcelono in Real Madridom se je danes v katalonski prestolnici zbralo več tisoč zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so blokirali ceste v okolici stadiona Camp Nou.

Špansko vlado pozivajo k pogovorom s katalonskimi oblastmi za rešitev katalonske krize.

Barcelona : Real Madrid El Clásico Šport Več kot le nogomet! Barcelona in Real pred obračunom stoletja

Na ulicah Barcelone je okoli 3000 policistov, a o spopadih med protestniki in pripadniki policije ne poročajo. Nevladna organizacija Demokratični cunami, ki organizira proteste, je namreč pozvala k mirnemu protestiranju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policisti so bili tudi pred hotelom v bližini stadiona, v katerem so bili pred tekmo člani obeh moštev, trenerji in sodniki. Ti so že prispeli na Camp Nou, kjer se bo el clasico začel ob 20. uri.

Protestniki so navijačem, ki naj bi jih prišlo okoli 100.000, delili transparente z napisom "Španija, sedi in se pogovarjaj". "Ob 20. uri bodo lahko vsi gledali tekmo, sporočilo 'Španija, sedi in se pogovarjaj' pa se bo razširilo po svetu," so pred protesti sporočili organizatorji.

El clasico velja za eno najbolj gledanih tekem na svetu. Po nekaterih ocenah jo spremlja kar 650 milijonov ljudi po vsem svetu.

V nogometnem klubu Barcelona so svoje navijače v torek pozvali, naj pridejo na tekmo in podprejo svojo ekipo. "Tekma med Barco in Real Madridom je nogometni praznik in zagotovo združljiva z mirnim izražanjem mnenja," so zapisali.

Tekma med španskima velikanoma bi morala v katalonski prestolnici potekati že 26. oktobra, a so jo preložili. Po sodbi nekdanjim katalonskim voditeljem, ki so jih zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije sredi oktobra obsodili na dolgoletne zaporne kazni, so namreč v Barceloni in celotni regiji izbruhnili množični protesti. Večkrat je na njih izbruhnilo tudi nasilje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.