Šport > Nogomet
2393 ogledov

Več kot le nogomet! Barcelona in Real pred obračunom stoletja

Barcelona : Real Madrid Getty Images
V sredo zvečer je na sporedu spektakel, na katerega pa bodo lahko močno vplivali tamkajšnji protesti.

V sredo ob 20:00 je na sporedu sloviti El Clasico! Barcelona proti Real Madridu! Gre za trenutek, ko po navadi svet obstane in nogomet postane daleč najpomembnejša stvar na svetu.

Toda tokratni El Clasico bo nekaj posebnega. Na žalost pa z njegovo unikatnostjo nimajo dosti opraviti zvezdniki, ki bodo v sredo zvečer pritekli na igrišče.

Barcelona : Real | Avtor: Getty Images Getty Images

Kar bo ločilo sredin spektakel od dosedanjih velikih derbijev, so katalonski separatisti, ki se nameravajo zbrati v velikem številu okoli legendarnega stadiona Camp Nou in morda celo nadaljevati s svojim protestom znotraj samega stadiona, ko bodo na težko pričakovano tekmo prispeli nogometaši kraljevskega Real Madrida.

Do sedaj naj bi po poročilu spletne separatistične platforme Tsunami Democratic svojo udeležbo pred stadionom potrdilo več kot 25.000 protestnikov. Prav tako so se pojavile govorice, da naj bi se med 99.000 gledalcev, kolikor jih sprejme stadion, poizkusilo infiltrirati mnogo protestnikov.

La Liga Šport Grožnje pred El Clásicom

Policija naj bi že pripravila posebno enoto 3.000 mož, katero bodo sestavljali policisti ter možje privatnih varnostnih agencij, katerih naloga bo, da poskrbijo, da avtobusa obeh ekip prispeta pravočasno ter nemoteno na tekmo. Slednja je bila sicer že enkrat preložena, saj bi se morala odviti 26. oktobra, ko so se divjali ravno najbolj nasilni protesti.

Dominanca Barcelone na Clasicih

Kluba sta v vmesnem času prepričljivo prevzela vodstvo v prvenstvu, kjer se popolnoma poravnana ter v neprepričljivi formi borita za primat v ligi. Barcelona je poslednjo tekmo remizirala proti baskovskemu Real Sociedadu z 2:2, nič kaj uspešnejši pa ni bil niti Real Madrid, ki je z zadetkom Karima Benzemaja v zadnjih sekundah prišel do točke proti Valencii.

Kluba sta tako v letošnji sezoni nadvse neprepričljiva, njuna forma pa niha iz tekme v tekmo, tako da nihče ne ve, komu resnično pripada vloga favorita.

Barcelona : Real Madrid | Avtor: Getty Images Getty Images

Obračun je sicer v zadnjih letih (še posebej v španskem prvenstvu) pregovorno pripadel Kataloncem. Barcelona je neporažena že na zadnjih šestih ligaških El Clasicih in je po decembru leta 2008 izgubila le 4 izmed 22 prvenstvenih medsebojnih obračunov.

Še posebej dominantna je bila Barcelona lani, ko je brez poškodovanega Lionela Messija dobila domači prvenstveni obračun s 5:1, slavila pa je tudi spomladi v Madridu z 1:0. Ekipi sta se pomerili še v Kraljevem pokalu, kjer je Real katalonsko prestolnico zapustil neporažen (1:1), a je bil nato z 0:3 ponižan na povratni tekmi pred domačimi navijači.

Seveda pa je El Clasico toliko več od zgolj navadne nogometne tekme, tako da forma zadnjih nekaj dvobojev ne pomeni ničesar. Vsak spopad dveh velikih rivalov je zgodba zase in dostikrat je vse odvisno le od dnevnega navdiha igralcev obeh ekip.

Barcelona - Real Madrid

sreda, 18.12.

prenos ob 20.00 na SK1

Griezmannov prvi El Clasico

Barcelona bo tako tokrat veliko stavila na navdih svoje najnovejše pregrešno drage okrepitve Antoina Griezmanna (za katerega so odšteli vrtoglavih 120 milijonov evrov), ki je tik pred epskim obračunom z Madridom končno našel svojo strelsko formo, potem ko se je v novi vlogi mučil v začetnih mesecih sezone.

Barcelona : Real | Avtor: Getty Images Getty Images

Aktualni svetovni prvak s francosko reprezentanco je zabil tri zadetke na poslednjih petih tekmah ter svojo zbirko letošnjih golov povišal na številko sedem. Prav tako je bilo v zadnjih tekmah prvič začutiti pravo kemijo in povezanost francoskega zvezdnika s svojima partnerjema v napadu, Lionelom Messijem in Luisom Suarezom. Skupaj je omenjena trojica letos prispevala že 33 zadetkov.

"Vedno je bilo prijetno gledati El Clasico preko televizije, zdaj pa bom lahko izpolnil svoje sanje ter zaigral na enem," je pred sredinim spektaklom navdušen Griezmann.

Poleg Griezmanna pa bo že pregovorno največja nevarnost za vrata Belega baleta najboljši nogometaš letošnjega leta, Lionel Messi, ki je na dosedanjih obračunih z Realom zbral že rekordnih 26 zadetkov.

Kdo bo pomagal Benzemaju?

Karim Benzema se je končno otresel Ronaldove sence in naravnost blesti v dresu Belega baleta. Zaseda sam vrh strelskih lestvic, kjer si v ligi z 12 zadetki deli prvo mesto z Messijem. V vseh tekmovanjih skupaj pa je dosegel že 16 zadetkov, predvsem pa je končno uspel dokazati, da je lahko tudi prva violina kluba. Zagotovo bo največja nevarnost za katalonska vrata.

Barcelona : Real | Avtor: Getty Images Getty Images

Dosti večji misterij je, kdo izmed ofenzivnih igralcev bo delal družbo francoskemu napadalcu. Za razliko od Griezmanna Realova največja letošnja okrepitev Eden Hazard skorajda zagotovo še ne bo dočakal svojega debija na El Clasicih, saj se ubada s poškodbo noge.

Zinedine Zidane bo tako izbiral med Iscom, Lucasom Vázquezom, Rodrygom, Viniciusom Juniorjem ter pred sezono že odpisanim Garethom Baleom.

Zadnja priložnost za Balea, da se odkupi?

Izmed vseh Zidanovih opcij v napadu je zagotovo najzanimivejša izbira Gareth Bale, ki si je s svojo predstavo imenovano "Wales. Golf. Real Madrid. V tem vrstnem redu" na svoja pleča nakopal bes celotnega kluba in navijačev.

Toda prav Bale je tip igralca, ki bi lahko proti Barceloni zablestel v polnem sijaju. Obramba katalonskega ponosa je namreč v letošnji sezoni še slabša kot prejšnja leta, nedotaknjena mreža pa je za Barcelono postala prava neznanka, rešuje jo le odlični Marc-Andre ter Stegen.

Barcelona : Real Madrid | Avtor: Getty Images Getty Images

Prav Bale bi tako s svojo hitrostjo in tehniko lahko povzročal težave vsako leto slabšemu ter počasnejšemu Gerardu Piqueju in kompaniji. Morda pa le še ni prepozno, da se Valižan odkupi...

Vse skupaj bo znano v sredo, ko se bosta ekipi ob 20:00 končno pomerili. Prenos tekme boste lahko spremljali na programu Sportklub 1.

Komentarjev 1
  • vojko06 17:26 17.december 2019.

    Laj bo realovec sral po niu kampu...ovce

Sorodne novice