Šport > Nogomet
180 ogledov

Prvaki: Sliši se neverjetno, ampak...

Mitja Lotrič in Dario Vizinger Profimedia
V sredo se bo začela jubilejna 30. sezona nogometnega državnega prvenstva.

Naslov v novi sezoni bo branilo Celje, ki je v minuli sezoni prišlo do svoje prve tovrstne lovorike. Celjani bodo imeli težko nalogo na poti do ubranitve, saj je precej klubov ambicioznih. Maribor in Olimpija pa praktično vedno veljata za glavna favorita.

"Čeprav se sliši neverjetno, gremo ubranit naslov," je v pogovoru za STA dejal trener Celja Dušan Kosić. "Je pa že zdaj popolnoma jasno, da bo s takšnim ciljem v sezono šla vsaj polovica ekip v ligi," je dodal in napovedal vznemirljivo sezono.

"V tem trenutku ne vidim, kdo bi lahko izpadel iz lige. Res bo zelo nepredvidljiva, zahtevna in zanimiva liga. Med glavna favorita kot vedno štejem Maribor in Olimpijo, tudi Koper je zelo ambiciozen, kar je tudi na glas povedal, Mura je vedno nevarna in se nadgrajuje, Gorica je tudi ambiciozna, mogoče bo Domžalam uspelo to, kar jim ni v zadnjih letih ... Skratka, da so klubi ambiciozni, je zelo dobro za slovenski nogomet," meni Kosić.

S kakšnim kadrom bo razpolagal, še ni dokončno jasno, zanimanje obstaja za nekaj igralcev, tudi za drugega strelca prvenstva minule sezone Daria Vizingerja. "Seveda si želimo zdržati večino igralcev, a je to odvisno tudi od ponudb, o katerih pač moramo tudi razmišljati," je o kadrovski sliki povedal trener Celja, ki pa bo lahko spet računal na starega znanca Filipa Dangubića.

"S Filipom smo že prvič imeli zelo prijetne izkušnje. Takrat je bil naš najboljši igralec, zdaj pa se je pokazala možnost, da ga pripeljemo nazaj, seveda pod sprejemljivimi pogoji za naš klub. Nočemo namreč podirati kriterijev. Gre pa pri njem za pravi karakter in pravega profesionalca," je najodmevnejšo okrepitev pokomentiral Kosić.

NK Celje | Avtor: twitter NK Celje twitter NK Celje

Prav Celjani, ki so že pred tem pripeljali tudi Matica Vrbanca in Mića Kuzmanovića, bodo tudi odprli novo sezono, ko bodo v sredo ob 17. uri gostili pokalnega prvaka Muro. V četrtek pa bosta še tekmi med sežanskim Taborom in Koprom (17.00) ter Olimpijo in Gorico (19.00). Dvoboja Domžal in Brava ter Aluminija in Mariboraje sta preložena zaradi novega koronavirusa v vrstah Domžal in Aluminija. 

Aluminij NK Domžale SNL Šport Zaradi koronavirusa prestavljena še druga tekma v 1. krogu

Pri Domžalah sicer ne bo več Branka Ilića, ki je končal kariero, tudi ne Dejana Lazarevića, ki mu je potekla pogodba, prav tako ne Matica Finka, ki je okrepil Olimpijo. Ta je sicer doživela največ sprememb v tem kratkem času med sezonama.

Zapustili so jo nosilci igre, kot so Stefan Savić, Tomislav Tomić, Luka Menalo, Mario Jurčević, Macky Bagnack in še nekateri drugi igralci, novega delodajalca naj bi iskal tudi vratar Nejc Vidmar. So pa Ljubljančani, ki imajo v svojih vrstah (trenutno poškodovanega) prvega strelca prejšnje sezone Anteja Vukušića, na slovenske zelenice vrnili Uroša Koruna in kljub vsemu prepihu v klubu znova merijo proti vrhu lestvice.

Da bo tako, upa tudi novinec Korun: "Verjamem športnemu direktorju (Mladenu Rudonji; op. STA) in trenerju (Dinu Skenderju; op. STA), da bomo sestavili dobro ekipo, da bomo konkurenčni in da se bomo borili za uspehe, ki jih želim doseči."

Glede ciljev podobno razmišljajo tudi Mariborčani, ki so pripeljali nekatere zanimive okrepitve, kot so Ažbe Jug, Jan Repas in Ilija Martinović ter povratnika Aljoša Matko in Martin Kramarič.

"Veliko je novih igralcev. Vemo, kaj lahko zahtevamo od njih in kaj nam prinašajo, saj so to pokazali tudi v prejšnjih klubih. Ne samo novinci, tudi igralci iz nogometne šole, ki so priključeni k moštvu, potrjujejo kakovost. Imamo širok kader, ob takšni prizadevnosti, delu celotnega moštva mora priti do izraza tudi rezultatska uspešnost," je pred dnevi dejal Rudi Požeg Vancaš.

NK Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

Mura je bolj ali manj zadržala kader in tako spet sodi med tiste, ki se lahko borijo za zgornji del lestvice oziroma Evropo, je pa ostala brez Damjana Gajserja v trenerskem štabu. Bravo, tudi eno presenečenj minule sezone, je med drugimi pripeljal Roka Kidriča, Aluminij pa je od starih znancev pripeljal Aljaža Krefla.

Primorski klan bo v tej sezoni okrepljen. Ob Taboru bosta še novinca oziroma povratnika Koper in Gorica. Mauro Camoranesi je v Sežani že v svoji prvi sezoni opozoril nase in svoje trenersko delo. Čeprav je klub zapustilo nekaj nogometašev, pa so Kraševci svojo resno namero pokazali tudi z vrnitvijo nekdanjega reprezentančnega vratarja v Slovenijo Jana Koprivca.

Sicer so spet posegli tudi v tujino in kadru dodali mladega Španca, izkušenega Portugalca, grškega napadalca ... Pestro je bilo tudi v Kopru, ki napoveduje boj za Evropo. Tako bo zanje med drugimi igral Aleksandar Rajčević, ki je prišel iz Maribora, od koder je prišel tudi Nardin Mulahusejnović. Ekipo je okrepil tudi vratar David Adam.

Da se ne misli kar tako predati, pa je pokazala tudi Gorica, ki je v dodatnih kvalifikacijah izločila Triglav, navijače pa razveselila, ko je v ekipo vrnila izkušenega vezista Gorana Cvijanovića. Po besedah športnega direktorja Mirana Burgića pa ni izključen niti prihod napadalca Etiena Velikonje.

"Zagotovo bomo pripeljali še kakšnega igralca. Za začetek mislim, da imamo kader dovolj velik, prestopni rok pa traja vse do konca septembra, kar pomeni, da imamo še kar nekaj časa, da dopolnimo kader. Ena izmed možnosti je tudi Etien Velikonja, bomo pa videli, kako se bodo stvari odvile," je za spletno stran kluba dejal Burgić in poudaril, da bo primarni cilj obstanek v ligi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice