Šport > Nogomet
1433 ogledov

PSG potrdil, to je novi trener Messija in druščine

Christophe Galtier Epa
Galtier je tudi uradno postal trener PSG-a, novega stratega pa so razkrili tudi pri drugem francoskem velikanu.

Francoski nogometni velikan Paris Saint Germain je potrdil, da bo novi trener članske ekipe Christophe Galtier, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Galtier, ki je zamenjal Mauricia Pochettina, je podpisal dvoletno pogodbo. Petinpetdesetletni Galtier je v prejšnji sezoni vodil Nico, v zadnjem desetletju pa si je zgradil status najboljšega trenerja v francoskem klubskem nogometu.

Osem let je uspešno vodil Saint-Etienne, s katerim je v čisto vsaki polni sezoni osvojil mesto v zgornji polovici lige, kar štirikrat pa se je z njim uspel uvrstiti v Evropo, leta 2013 pa je uspel s padlim francoskim velikanom osvojiti Ligaški pokal, kar je bila prva lovorika za klub po 32 letih. Ko je leta 2017 po osmih letih zapustil klub, je bil trener z najdaljšim stažem pri kateri izmed ekip najmočnejše francoske lige.

Christophe Galtier | Avtor: Epa Epa

Decembra 2017 je prevzel Lille, ki je bil v tistem trenutku na mestih, ki vodijo v nižji rang. Klub je uspel obdržati med elito, medtem ko je že naslednjo sezono končal na drugem mestu in tako Lille po sedmih letih odsotnosti vrnil v Ligo prvakov. Leta 2021 pa je pripravil pravo senzacijo ter šokiral v naprej "okronani" PSG in popeljal Lille do četrtega državnega naslova v klubski zgodovini. Istega leta je bil še tretjič v karieri imenovan za najboljšega trenerja Ligue 1.

V minuli sezoni je vodil Nico, katero je popeljal do petega mesta v državnem prvenstvu ter finala Francoskega finala, kjer pa je na koncu izgubil proti Nantesu. S klubom se je tako uvrstil v kvalifikacije za Konfernečno ligo, po končani sezoni pa ga je zamenjal Lucien Favre.

 

Tudor novi trener Marseilla

Francoski nogometni prvoligaš Olympique iz Marseilla pa je za novega trenerja imenoval Hrvata Igorja Tudorja, je na svoji spletni strani objavil klub z juga Francije. "Mislim, da smo v Igorju Tudorju našli to, kar smo potrebovali in vesel sem, da ga lahko sprejmem v našem klubu. Igor je borben, kar je kazal skozi svojo kariero trenerja in tudi igralca," je dejal lastnik kluba Frank McCourt.

Tudor, ki je v prejšnji sezoni v italijanski ligi vodil Verono, je podpisal dvoletno pogodbo, na trenerskem mestu pa je zamenjal Argentinca Jorgeja Sampaolija.

Nekdaj odlični igralec, čigar kariero so prezgodaj končale številne poškodbe, je sicer od leta 2009, ko se je podal v trenerske vode, vodil že številne klube. Začel je na klopi svojega Hajduka kot pomočnik Edoarda Reje, po slovesu Italijana je nekaj časa opravljal vlogo trenerja mlade ekipe splitskega velikana, preden se je za nekaj časa podal k Juventusu, kjer se je učil poklica od Antonija Conteja.

Aprila 2013 je prvič postal glavni trener članske ekipe, ko je prevzel prvo ekipo Hajduka, s katerim je nemudoma osvojil Hrvaški pokal. Splitske "Bile" je nato vodil leto in devet mesecev vse do februarja 2015. Poleti je nato prevzel grški PAOK, a na klopi kluba iz Soluna ni uspel zdržati celotne sezone, saj je bil odpuščen že marca 2016.

Poleti 2016 je tako prevzel turški Karabükspor in po odličnih rezultatih se je že med sezono, februarja 2017, preselil na klop tamkajšnjega velikana Galatasaraya, a je bil odpuščen že decembra istega leta. 

Igor Tudor | Avtor: Profimedia Profimedia

Tik pred koncem sezone 2017/18 je aprila 2018 prevzel Udinese in ga kljub vsem napovedim uspel rešiti pred izpadom, a se vseeno z vodstvom ni uspel dogovoriti za podaljšanje pogodbe. Vseeno se je kmalu vrnil na klop kluba iz Vidma, ki ga je znova zaposlil marca 2019. Tokrat je zdržal do novembra istega leta.

Na začetku leta 2020 je znova prevzel Hajduk, a je po vsega enem mesecu nove sezone pustil "Bile" na cedilu, ko je avgusta 2020 poklical Andrea Pirlo ter si ga zaželel kot svojega pomočnika v strokovnem štabu Juventusa. Skupaj sta bila odpuščena po eni sezoni na čelu Stare dame.

Septembra je nato prevzel vodenje Verone, ki je bila v zelo slabem položaju, a se je pod Tudorjem nemudoma vse spremenilo, po seriji dobrih rezultatov pa je klub sezono končal na devetem mestu.

Tudorjeva edina trenerska lovorika tako ostaja Hrvaški pokal iz njegove prve sezone v vlogi trenerja, na klopi francoskega velikana pa bo zagotovo imel znova priložnost, da med svoje največje dosežke doda še kakšno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.