Šport > Nogomet
294 ogledov

Qarabag sredi Stožic nadigral Olimpijo, evropska liga se zdi zelo daleč

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag
1/27
Saša Despot
Nogometaši Olimpije so na prvi tekmi zadnjega, 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo izgubili proti Qarabagu z 0:2 (0:2). Povratna tekma bo čez en teden v Azerbajdžanu.

Strateg Ljubljančanov Joao Henriques je pred tekmo prepustil vlogo favorita desetkratnemu azerbajdžanskemu prvaku Qarabagu. Ekipa, ki je v zadnjem desetletju igrala v skupinskem delu vseh treh evropskih tekmovanj, jo je v drugi polovici prvega polčasa upravičila in dosegla dva zadetka.

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag | Avtor: Saša Despot Saša Despot

To pa je bila prednost, ki je zrelejša evropska ekipa s pametno igro v kar zahtevnih igralnih pogojih, kar zadeva soparo in temperaturo, ni zapravila. Olimpija bi sicer v primeru, da izloči Azerbajdžance, igrala v skupinskem delu evropske lige, v nasprotnem primeru jo čaka igranje v skupinskem delu konferenčne lige.

Olimpija, pri kateri sta manjkala Ivan Posavec in Admir Bristrić, je začela odločno, v tretji minuti je imel Timi Max Elšnik strel v kazenskem prostoru, vendar je bil Luka Gugešašvili na mestu. V borbeni predstavi je naslednjo priložnost pri domačih imel v 15. minuti Saar Fadida, ki je poskusil z roba kazenskega prostora, a je bil premalo natančen.

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Agilni in agresivni gosti so na trenutke pokazali, da so lahko nevarni, vendar so jim domači branilci praviloma blokirali strele. V 32. minuti pa so imeli na voljo kot z leve strani, po katerem je z glavo zadel Kevin Medina.

V 36. minuti je od daleč poskusil še Yassine Benzia, Matevž Vidovšek pa je žogo odbil čez prečko v kot. Po njem je do strela z glavo prišel Tural Bajramov, žoga pa je zletela malo mimo vrat. Takoj zatem so Azerbajdžanci še enkrat zadeli, ko so izigrali ljubljansko obrambo, vendar so sodniki dosodili prepovedan položaj.

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V 44. minuti so vse bolj razpoloženi gosti podvojili prednost, Marcel Ratnik je v nevarni coni izgubil žogo, kar so igralci Qarabaga izkoristili za hiter prodor v kazenski prostor, tam pa je iz bližine zadel Leandro Andrade.

Gosti, tudi čvrstejši v dvobojih, so imeli v 51. minuti novo lepo priložnost prek razpoloženega Benzie, njegov strel je obranil Vidovšek, ta pa se je izkazal še v 57. minuti. Ljubljančani so nato poskušali z napadi, vendar niso resneje ogrozili tekmečevih vrat.

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V 80. minuti so sicer domači zahtevali najstrožjo kazen zaradi igranja z roko enega gostujočih igralcev, vendar se sodnik po posvetu ni odločil za enajstmetrovko. V 83. minuti so vendarle imeli domači lepo priložnost, najprej je streljal Diogo Pinto, do odbite žoge je pred vrati prišel Nemanja Motika, a mu ni uspelo premagati gostujočega vratarja.

Gosti pa so bili še enkrat nevarni v protinapadu v 90. minuti, a so iztržili le kot, po njem pa so spet dobili skok, a je Vidovšek žogo ujel. Tik pred koncem je zaradi ugovarjanja David Sualehe dobil svoj drugi rumeni karton in moral iz igre, gosti pa so zapravili še eno obetavni akcijo z malce previsokim strelom.

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag | Avtor: Saša Despot Saša Despot

* Stadion Stožice, gledalcev 7000, sodniki: Kabakov, Margaritov, Valkov (vsi Bolgarija).
* Strelca: 0:1 Medina (32.), 0:2 Andrade (44.).
* Olimpija: Vidovšek, Sualehe, Muhamedbegović, Ratnik, Silva (od 84. Lasickas), Rui Pedro, Elšnik, Doffo, Sešlar (od 72. Motnika), Fadida (od 59. Pinto), Lucas (od 72. Nukić).
* Qarabag: Gugešašvili, Jafargulijev (od 89. Medvedjev), Medina, Mustafazade, Bajramov (od 84. Diakhaby), Janković, Romao, Benzia (od 75. Silva), Zoubir, Andrade (od 75. Juninho), Xhixha (od 84. Keyta).
* Rumeni kartoni: Doffo, Elšnik, Sualehe, Sešlar; Romao, Gugešašvili.
* Rdeči karton: Sualehe (90+4.).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:27 24.avgust 2023.

    Bilo je že pred tekmo jasno, da bo Qarabag za Olimpijo podobno težka ovira kot je bil to Galatasaray in s tekmovalnega vidika je za Olimpijo danes veliko bolj primerna konferenčna, kot pa evropska liga.