Šport > Nogomet
545 ogledov

Razkrita skrivnost Cristianovih mišic: savna pri -200 °C

Ronaldo Jese Rodriguez Levante Real Madrid Liga BBVA Španija EPA
Dnevnik El Mundo je v svoji ponedeljkovi izdaji poskrbel za zanimivo razkritje glede navdušujočega mišičevja Realovega zvezdnika Cristiana Ronalda. Kako mu uspe?

Skrivnost tiči v tako imenovani krioterapiji. Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo si je v svojem luksuznem domovanju v Madridu omislil kriosavno, kjer se predaja temperaturam, ki se spustijo tudi do minus 200 stopinj Celzija. To naj bi bila odločilna sestavina za njegovo "spektakularno" mišičevje, s katerim navdušuje navijač(ic)e po vsem svetu, piše dnevnik MARCA.

Kriosavna je Ronalda v njegovi graščini stala 45.000 evrov. V njej preživi po dve terapiji na teden, ki trajata med dvema in tremi minutami. Temperatura se giblje okrog -200 stopinj. Izpostavljenost ekstremnemu hladu deluje protibolečinsko, antidepresivno, preprečuje vnetja in pomaga pri regeneraciji, poleg tega pa tudi blagodejno vpliva na možganske celice in imunski sistem.

Raúl zaprt v komoro, "normalni" v ledeno kopel

Kriosavna hlad proizvaja s pomočjo dušika, organizmu pa omogoča boljšo regeneracijo in lažjo pripravo na nove napore. Ronaldo pa še zdaleč ni prvi realovec s takšnimi in drugačnimi nenavadnimi pripomočki – Raúl González, legenda belega baleta, je imel za štirimi stenami svojega doma nameščeno hiperbarično komoro.

Med nogometaši in športniki nasploh je sicer najbolj razširjena ledena kopel, ki po napornih treningih ali tekmah pomaga pri regeneraciji mišic. Ledena kopel traja največ deset minut in s krčenjem žil omogoči, da kri odteče iz mišic. Po desetih minutah so noge povsem hladne in odrevenele, a se po prihodu iz ledene kopeli znova napolnejo s svežo krvjo, ki skupaj s kisikom pripomore k boljšemu delovanju celic.

Ob istem času velika količina nove krvi, ki "udari" v noge, s seboj odplakne tudi mlečno kislino, ki se je v mišicah nabrala po težkem treningu ali tekmi, njeno morebitno kopičenje pa športniki poznajo kot legendarni "muskelfiber".

Komentarjev 3
  • Cryo-therapy Cryo-savna 00:01 22.oktober 2013.

    No deluje pa na tekoči dušik, kjer je max - 195,2 C. NO v Sloveniji pa stane "le" od 22-25.000,00 €, če kdo rabi:)? Ledena kopel pa je težko primerljiva s cryo savno saj je daljše, težje - večji mraz, ...prikaži več kljub tem. +4 - +8 C...vsi večji, boljši klubi, fitnessi, hoteli, fizioterapevti uprablajo cryo savno...

  • Krio Terapija 23:24 21.oktober 2013.

    Pa ni edini...je še šprinter na 100 m: Usain Bolt, pa nogometaš Riberi in veliko, ki gredo za 2-3 min na ta naraven, ekstremen mraz, ki sproži šok terapijo. Koristi pa tudi anti depresivno, anti celulitno, pomaga pri regeneraciji poškodbe itd.- 031514450

  • Boštjan Benedetti 23:05 21.oktober 2013.

    To imamo tudi že v sloveniji: Je v Žusterni že 2 leti krio savna, ki doseže - 195°C... tudi spletna obstaja:K - Krio Terapija (FB)R - regeneracijaI - IzolaO - osvežiS.SI