Šport > Nogomet
414 ogledov

Razmere po enem najbolj odmevnih športnih škandalov se počasi umirjajo

Španska ženska nogometna reprezentanca Profimedia
Večina španskih nogometašic se po dogovoru vrača v reprezentanco.

Večina španskih reprezentantk, ki stavkajo po aferi Rubiales, se je po dogovoru s špansko nogometno zvezo RFEF in z vlado strinjala, da se bo znova pridružila reprezentanci. Španke, nedavne svetovne prvakinje, v ligi narodov čakata dvoboja proti Švedski in Švici.

"Dosegli smo vrsto sporazumov, ki jih bosta sestavila in podpisala zveza in višji športni svet," je danes novinarjem povedal državni sekretar za šport Victor Francos po pogajanjih, ki so trajala vse do jutranjih ur.

"Od 23 vpoklicanih reprezentantk sta dve kljub dogovoru zahtevali možnost, da zaradi osebnega nelagodja zapustita pripravljalni tabor," je dodal Francos.

Luis Rubiales | Avtor: Profimedia Profimedia
Predstavnik vlade ni razkril imen omenjenih dveh igralk, poudaril pa je, da zanju ne bodo uvedli sankcij, kar je v nasprotju s prejšnjimi napovedmi in z grožnjami o suspenzu in kaznih.

Nova selektorica Španije Montse Tome je v ponedeljek poskrbela za presenečenje, ko je za tekmi s Švedsko in Švico poklicala 15 svetovnih prvakinj in drugih igralk.

Te so namreč pred tem zvezo tudi javno zaprosile, naj jih ne vpokličejo v reprezentanco, dokler ne pride do sprememb znotraj nogometne zveze RFEF po škandalu prisilnega poljuba nekdanjega predsednika Luisa Rubialesa nad nogometašico Jenni Hermoso med svetovnim prvenstvom v Avstraliji.

V torek so španske reprezentantke odšle na reprezentančni zbor, pri čemer so potrdile namero o stavki, da ne želijo več igrati, dokler v zvezi RFEF ne pride do nadaljnjih sprememb.

"Igralke so nam izrazile zaskrbljenost glede potrebe po temeljitih spremembah znotraj RFEF in zveza je obljubila, da bo te spremembe izvedla takoj," je danes medijem zatrdil Francos.

Po poročanju španskega tiska bi lahko bila ena od teh takojšnjih sprememb tudi odhod generalnega sekretarja zveze, Andreuja Campsa.

Francos je dejal še, da dogovor načrtuje razvoj španske zakonodaje o "politiki enakosti spolov, napredku pri enakem plačilu v strukturah za šport in posebej za ženski nogomet".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.