Šport > Nogomet
1464 ogledov

Španski nogomet v razsulu: "Ustrahujejo nas in nam grozijo"

Španija nogomet Epa
Španske nogometašice, zmagovalke nedavnega svetovnega prvenstva, so se navkljub drugačnim zagotovilom selektorke odločile nadaljevati mednarodno stavko zaradi nezadovoljstva nad razmerami v Španski nogometni zvezi (RFEF).

Škandal s poljubljanjem, v katerega je vpleten predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, ki je medtem odstopil, je španski nogomet po nedavnem svetovnem naslovu pahnil v kaos. Nova selektorica je za prvi dve tekmi lige narodov nominirala reprezentanco, a so igralke isti večer sporočile, da bodo nadaljevale mednarodno stavko.

Najbolj groteskno pri tem je, da je nekaj ur pred tem, preden so španske reprezentantke pod vodstvom najboljše nogometašice na svetu Alexie Putellas potrdile namero o stavki, nova selektorica Montse Tome novinarjem v Madridu zagotovila, da se je pogovorila z igralkami.

Te so nato potrdile namero, da se ne bodo udeležile tekem lige narodov proti Švedski in Švici, dokler se razmere v španskem ženskem nogometu ne bodo izboljšale.

Tome je v ponedeljek v reprezentanco vpoklicala 15 zmagovalk nedavnega svetovnega prvenstva, od katerih je večina izjavila, da ne želijo igrati za svojo državo, dokler v zvezi RFEF ne pride do nadaljnjih sprememb.

Rubiales je igralko Jennifer Hermoso poljubil na usta brez njenega dovoljenja po zmagi Španije na mundialu 20. avgusta v Sydneyju, kar je sprožilo veliko ogorčenja po vsem svetu.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je 46-letnika suspendirala za 90 dni in sprožila preiskavo. Rubiales je pod pritiskom igralk in javnosti pred kratkim odstopil s položaja predsednika RFEF, preiskavo proti njemu je odprlo tudi špansko pravosodje.

Luis Rubiales Afera 'poljub' Šport Šef španske zveze naposled klonil pod hudimi pritiski

Nogometašicam pa to ni bilo dovolj. Kar 21 reprezentantk zmagovite ekipe s SP ter še 18 drugih vrhunskih igralk je med drugim zahtevalo odstavitev začasnega šefa RFEF Pedra Roche in drugih, ki so blizu Rubialesu. Da bi potrdile svoje zahteve, so igralke napovedale mednarodno stavko.

Po imenovanju 15 igralk s SP in zagotovitvah nove selektorice so v Španiji domnevali, da so igralke stavko prekinile. Vendar so igralke malo pred polnočjo sinoči preko najboljše igralke SP Aitane Bonmati objavile sporočilo, da stavka ostaja.

Hermoso ni bilo med vpoklicanimi reprezentantkami nove selektorice Tome, ki je dejala, da je s tem skušala zaščititi igralko.

Luis Rubiales Stvari se zapletajo Šport Akter ene največjih nogometnih afer pozvan na sodišče, grozi mu celo ...

Po poročanju medijev je zveza RFEF stavkajočim v nedeljo ponudila kadrovske spremembe v organizaciji, a jim hkrati postavila tudi ultimat, ki se je iztekel opolnoči v noči z nedelje na ponedeljek.

V skladu s tem je španska zveza igralkam zagrozila z denarnimi kaznimi in večletno prepovedjo igranja, če ne bodo hotele igrati za la rojo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na nevpoklic v reprezentanco in domnevne grožnje RFEF se je prek družbenega omrežja X, nekdanjega Twitterja, odzvala tudi Hermoso. Špansko zvezo je obtožila, da želi "ustrahovati in groziti igralkam, zmagovalkam SP tako, da jih je proti njihovi volji poklicala na dve tekmi lige narodov".

"Igralke so prepričane, da je to še ena strategija manipulacije. Želijo nas ustrahovati in nam grozijo s pravnimi posledicami in z gospodarskimi sankcijami," je v izjavi dejala Hermoso, ki trenutno igra za mehiški klub Pachuca.

Aleksander Čeferin Odziv na afero Šport "Kot odvetniku za kazensko pravo se mi to zdi popolnoma nelogično"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ak 09:59 19.september 2023.

    Kakšen kretenizem. Un španski selektor je ravnal neumno in neprofesionalno, ni pa zaradi enega poljuba že posiljevalec. Treba je pač povedati, da takšna ravnanja nimajo mesta v fuzbalu, delati iz tega tak cirkus pa je naravnost bizarno in veliko bolj ...prikaži več kot ta poljub meče slabo luč na ženski fuzbal, saj daje občutek zdraharstva in žajfnice. Razumem prizadetost igralk, a tako histerična reakcija na sicer nedostojen poljub je nesorazmerna in nepotrebna. Vse ima svoje meje.