Šport > Nogomet
56 ogledov

Real v treh dneh izgubil vse: Atléti prvi, Barça druga!

Messi Xavi Real Madrid Barcelona Liga BBVA El Clasico Španija liga prvenstvo
1/49
Reuters
Real Madrid je v le nekaj dneh izgubil vso prednost na vrhu španske La Lige in po porazu na "El Clásicu" v sredo padel še v Sevilli (1:2). Atlético Madrid z minimalno zmago na Calderónu proti Granadi nazaj na vrh (1:0). Barcelona slavila proti Celti, a izgubila vratarja Valdésa (3:0).

Zmago na "El Clásicu" je skušal trener Gerardo Martino na domači tekmi Barcelone s Celto Vigom potrditi z nekaj spremembami v prvi postavi, kjer ni bilo branilcev Gerarda Piquéja in Daniela Alvesa, izpadla pa sta tudi vezista Sergio Busquets in Xavi Hernández.

Postava z Adrianom, Marcom Bartro, Alexom Songom in Alexisom Sánchezom se je morala tako postaviti po robu sinje modrim nekdanjega člana katalonskega ponosa Luisa Enriqueja, ki je ekipo sestavil brez svojega najboljšega vezista, posojenega Barçinega vezista Rafinhe, na klopi pa je presenetljivo pustil svoja nevarna napadalca Charlesa in Nolita, še enega "šolarčka" La Masie.

Sánchez radodaren do Neymarja

Po hat-tricku na stadionu Santiago Bernabéu, prvem v zgodovini Blaugrane, je Messi nadaljeval svoj strelski niz in že v četrti minuti načel gostujočo mrežo, a je bil njegov gol, elegantno je žogo poslal prek vratarja Yoela Rodrígueza, upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja pri podaji Andrésa Inieste.

Toda že v naslednji akciji se je na semaforju spet ne preveč polnega Camp Noua zasvetila enica, ko je Neymar dolgo časa vlekel žogo in jo odložil Messiju, slednji jo je v sumljivem položaju oddal Sánchezu, Čilenec pa je pred golom nesebično zaposlil Brazilca za lahek vodilni zadetek.

Messi nenatančen pred Yoelom

Neymar bi v deseti minuti kmalu vrnil uslugo svojemu dobremu prijatelju Sánchezu, po lepem preigravanju, branilca je poslal daleč čez črto golavta, je poslal ostro žogo pred gol, a jo je pred Čilencem odbil eden od galicijskih branilcev. Južnoameriški dvojec je po akciji z Messijem, ki je odložil žogo Neymarju, poskrbel za novo razburjenje pred golom v 15. minuti, a je Brazilec zatresel zunanji del mreže.

Messi se je v 16. minuti ob popolni prevladi Kataloncev spustil v dir proti Yoelu, ki pa mu je poskus v situaciji ena na ena dobro ubranil. Pravi blamaži je glavni sodnik Ayza Gámez ušel v 20. minuti, ko je ob igri z roko Adriana pokazal na belo točko, čeprav je bil branilec domačih vsaj pol metra oddaljen od kazenskega prostora. Gámez je s pomočjo pomočnika nato odločitev še pravočasno popravil, toda težav za domače še ni bilo konec – vratar Víctor Valdés je ubranil prosti strel Fabiána Orellane, a si ob lovljenju žoge očitno huje poškodoval koleno.

Ovacije nesrečnemu vratarju

Dolgoletni član kluba po koncu sezone zapušča Camp Nou, ob velikih ovacijah s tribun pa se je lahko na reševalnem vozilu le nemočno držal za obraz in morda klavrno končal celo svojo kariero pri svojem edinem klubu in se poslovil tudi od mundiala. V vrata je tako stopil nekdanji član Celte José Manuel Pinto. In kmalu bi že lahko pobiral žogo iz domače mreže, če bi kdo od gostov bolje reagiral ob povsem statični domači obrambi po podaji iz kota v 26. minuti.

Neymar Barcelona Celta Vigo Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters
Po še eni daljši prekinitvi zaradi poškodbe, obležal je gostujoči nogometaš Gustavo Cabral, je Barcelona dosegla še drugi gol večera. V zadnjih tednih izjemni Iniesta je z izvrstno žogo skozi zadnjo vrsto Celte našel Messija, ki je obšel Yoela in mirno z desnico zadel za 2:0. Še pred kar štiriminutnim sodnikovim podaljškom je dobro z roba kazenskega prostora poskušal Sánchez, toda meril za las nenatančno v rob mreže.

Pinto dokazal pripravljenost

Martino je, bojda iz previdnosti zaradi bolečin v mišici, pred začetkom drugega polčasa iz igre potegnil tudi Iniesto, ki ga je zamenjal Sergi Roberto. Pinto je z dvema fantastičnima obrambama ohranil prednost dveh golov v 53. minuti, ko je najprej z neposredne bližine ustavil Augusta Fernándeza, nato pa še akrobatsko Santija Mino.

Vsega bi bilo lahko konec v 59. minuti, ko je Messi hitro izvedel prosti strel in pred golom našel Faàbregasa, ki je zatresel mrežo, a so mu sodniki znova upravičeno razveljavili gol zaradi prepovedanega položaja. Celta je v nadaljevanju zaigrala mnogo bolje in deloma celo nadigrala domače, ki so postajali nevarno podobni svojim najslabšim izdajam letošnje sezone.

Neymar dokončal delo, Pinto prestrašil gledalce

In ravno takrat je prišel – drugi gol Neymarja, namreč. Sánchez ga je našel z izvrstno diagonalo z lastne polovice, Brazilec si je žogo s prsmi in glavo mojstrsko podaljšal predse, nato pa po dolgem oklevanju med dvema branilcema gostov premagal Yoela, ki ga je prelisičil tudi rahel odboj od soigralca. 

Neymar je po dveh golih končno dočakal močnejši aplavz s tribun in v 72. minuti mesto prepustil Pedru Rodríguezu, nespornemu ljubljencu katalonskega občinstva. Slednji je že v svoji prvi akciji v idealno priložnost poslal Sáncheza, a je Čilenca pred Yoelom ustavil Jonathan Castro. Celoten stadion je znova umolknil v 76. minuti, ko je Pinto po podaji nazaj povsem zamočil z izbijanjem in žogo ob napadalcu Celte nato srečno pospremil v golavt, a s kolenom trčil v vratnico.

Barcelona, ki bi morala v vrata v primeru nove poškodbe poslati enega od igralcev, je imela veliko sreče, saj je Pinto ob novih ovacijah le vstal in nadaljeval s tekmo. Do konca je zbral še dve izvrstni paradi in Barçin specialist za pokalne tekme je po poškodbi Valdésa vsaj malce umiril strasti. Blizu zadetka za 4:0 je bil v enem zadnjih napadov Roberto, ki ga je po akciji Messija in Fàbregasa z lepim posredovanjem ustavil Yoel. Katalonci so se pred večernima tekmama obeh madridskih klubov vrnili na vrh lestvice.

Ronaldo Sevilla Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Sevilla posegla v boj za naslov: Realov drugi zaporedni poraz

Sergio Ramos je moral izpustiti  gostovanje v Sevilli, potem ko so branilcu in kapetanu Real Madrida  člani pritožbene komisije Španske nogometne zveze (RFEF) potrdili kazen ene tekme prepovedi igranja, ki si jo je prislužil z rdečim kartonom na nedeljskem "El Clásicu" proti Barceloni. Kazen so nekaj ur pred tekmo potrdili kljub novi pritožbi na drugi organ.

Realovce je brez "kartoniranega" Ángela di Maríe čakalo težko delo in tekma na razigranem stadionu Ramón Sánchez Pizjuán se je začela silovito – Sevilla bi lahko po akciji Ivana Rakitića povedla že v prvem napadu, a je Asier Illarramendi v zadnjem hipu ustavil Federica Fazia. Na drugi strani je Real hitro povsem zagospodaril na igrišču, Gareth Bale je le za las previsoko udaril v tretji minuti, vratar Beto pa je ob živce z izjemnimi posredovanji spravljal Karima Benzemaja.

Bacca odgovoril Ronaldu

Nič pa ni mogel Portugalec storiti v 14. minuti, ko ga je s prostega strela srečno premagal rojak Cristiano Ronaldo, čigar strel je v roko zadel Carlosa Bacco in končal za hrbtom nepremičnega Beta. Nesrečni Kolumbijec se je hitro odkupil in že pet minut kasneje po izgubljeni žogi Xabija Alonsa zaključil šolski protinapad in po podaji nekdanjega realovca Joséja Antonia Reyesa zadel za 1:1.

Reyes je imel na nogi tudi vodstvo Andaluzijcev, a po lepi akciji zgrešil vrata nekdanjega člana rdeče-belih Diega Lópeza. Dobro je proti vratom, v katerih je v drugem polčasu tekme šestnajstine finala Evropske lige stal mariborski čuvaj mreže Jasmin Handanović, v 29. minuti meril tudi Illarramendi, a zatresel le zunanji del mreže. Beto je z novo izvrstno parado Ronaldu v 39. minuti preprečil novo veselje, ko je refleksno izpod svoje prečke odbil projektil rojaka.

Marcelo nezbran pred golom

Beto je bil na mestu tudi v 43. minuti, ko je Bala povsem samega pred vrati našel Benzema, Valižan pa je po dolgem oklevanju streljal točno v domačega čuvaja mreže. Čudeži so se dogajali pred južnim golom v Sevilli, ki je svojo magično moč pokazal že v naslednjem napadu, ko je Ronaldo po podaji Illarramendija že premagal Beta, žoga pa se je od vratnice odbila na golovo črto, preden jo je izbil Nicolás Pareja.

Domači navijači so se s številnimi transparenti lotili predvsem mestnega tekmeca Betisa in sladke zmage proti belo-zelenim v Evropski ligi, sami pa bi lahko kmalu po začetku drugega polčasa spet slavili, če bi Bacca močen strel od daleč poslal kakšen meter nižje. Realova igra je v prvih 20 minutah močno padla, Marcelo je sicer v eni od akcij prišel v lep položaj za podajo ali strel, a to storil zelo slabo.

Rakitić s "sombrerom" pripravil drugi gol Bacci

Nato je Real začel vršiti malce hujši pritisk, a je vse skupaj delovalo precej jalovo. V 72. minuti pa delirij na Pizjuánu – celo tekmo neprepoznavni Rakitić je z izjemnim "sombrerom" s peto preigral Pepeja in pobegnil v prostor, kjer je nato pred Lópezom zaposlil Bacco, Kolumbijec pa je zabil še drugi gol večera za povsem nepričakovanih 2:1. Ronaldo bi skorajda nemudoma poravnal izid, a je njegov strel z roba kazenskega prostora znova fenomenalno ubranil Beto.

Carlo Ancelotti je nervozno prežvečil že celoten paket svojih priljubljenih žvečilnih gumijev in v igro za izenačenje poslal Isca in Álvara Morato, toda Real ni in ni našel poti skozi zgoščeno obrambo južnjakov. Ti so preživeli tudi nevaren prosti strel, ki ga je ob jeznem Ronaldu izvedel Bale in ga poslal med vročekrvno navijaško skupino Biris Norte. Ta je lahko po koncu štiriminutnega dodatka začela z norim slavjem, ki je medtem zajelo tudi rdeče-belo polovico Madrida ...

Costa nikoli ne razočara: Atlético ostal prvi

Za Atlético Madrid je namreč njegov prvi strelec Diego Costa v drugem polčasu odločil obračun z Granado in na stadionu Vicente Calderón poskrbel, da so rdeče-beli ostali na vrhu s točko prednosti pred Barcelono, s katero se bodo pomerili na zadnji tekmi prvenstva. 

Costa je za še vedno navdušujoče moštvo Diega Simeoneja v 63. minuti zadel po podaji Joséja Sose. Atlético v prvem polčasu razen dveh nevarnih poskusov Arde Turana ni resneje pretil, Youssef El-Arabi je na drugi strani tudi sam preizkusil zbranost domače obrambe, ki se ni odzvala najbolje, a je prvi strelec gostov meril mimo gola po kotu, blizu pa je bil tudi s strelom z roba kazenskega prostora.

Sosa Simeonejev as iz rokava

Simeone je v iskanju reakcije svojega moštva iz igre v drugem polčasu potegnil Cristiana Rodrígueza in ga zamenjal s Soso, poteza pa se je izkazala za vizionarsko. Vratar Roberto je nekajkrat sicer uspel ustaviti Costo, nič pa ni mogel storiti v 63. minuti, ko je Sosa s standardne situacije s strani v sredini našel španskega Brazilca, slednji pa je neubranljivo zadel.

Roberto je uspel ustaviti tudi nevaren strel v zadnjih tednih strelsko izjemno razpoloženega Gabija Fernández, domači pa so kljub minimalnemu naskoku tekmo varno pripeljali do konca. 

Costa Atletico Madrid Granada Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Drama pri Jeséju doma, spal pri Arbeloi

Poškodovani Jesé Rodríguez, nesrečnemu napadalcu belega baleta so pred dnevi uspešno operirali koleno, je s pomočjo gasilcev zapuščal gorečo domačo zgradbo, v luksuznem naselju na obrobju prestolnice pa so morale v ponedeljek zvečer pomoč poiskati tri osebe.

Jese Rodriguez Real Madrid požar garaža ogenj gasilec gasilci gašenje | Avtor: EPA EPA
Dnevnik AS je poročal, da se je požar začel v parkirni hiši pod zgradbo, kjer so delale tri osebe. Zaradi vdihovanja dima so morali poiskati zdravniško pomoč, eden od njih je bil tudi huje opečen. Jeséju so morali na berglah iz hiše pomagati gasilci, prespal pa je pri še enem poškodovanem soigralcu Álvaru Arbeloi, ki živi v bližini.

V luksuznem naselju La Finca so sicer nastanjeni tudi prvi zvezdnik kluba Ronaldo, kapetan Iker Casillas, najdražji nogometaš na svetu Bale in legenda Reala ter pomočnik trenerja Ancelottija Zinedine Zidane.

Španska liga, 30. kolo:

Málaga : Espanyol 1:2 (1:1)
Pérez (34); García (32), Pizzi (76)
RK: Pérez (78/Málaga)

Elche : Athletic Bilbao 0:0

Barcelona : Celta Vigo 3:0 (2:0)
Neymar (6, 67), Messi (30)

Rayo Vallecano : Osasuna 1:0 (0:0)
Larrivey (90)

Atlético Madrid : Granada 1:0 (0:0)
Costa (63)

Sevilla : Real Madrid 2:1 (1:1)
Bacca (19, 72); Ronaldo (14)

Postavi

Sevilla: Beto; Coke, Pareja, Fazio, Moreno; Iborra, Mbia; Reyes (od 75. Navarro), Rakitić, Marin (od 71. Vitolo), Bacca (od 83. Gameiro). Na klopi: Varas; Cicinho, Trochowski, Jairo.

Madrid: López; Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo; Alonso, Illarramendi (od 67. Isco), Modrić (od 90. Morata); Bale, Ronaldo, Benzema. Na klopi: Casillas; Coentrão, Nacho, Casemiro, Lucas.

Sodnik: José Luis González González (Ponferrada).

Getafe : Villarreal 0:1 (0:1)
Perbet (5)
Jokić (Villarreal) je odigral celo tekmo.

Real Sociedad : Real Valladolid 1:0 (1:0)
Vela (23)

Almería : Valencia 2:2 (0:2)
Díaz (53), Corona (55); Keita (1), Alcácer (34)

Levante : Real Betis 1:3 (1:1)
Diop (26); Sevilla (13), Molina (70), Castro (77)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.