Šport > Nogomet
1663 ogledov

Na Anfieldu počila petarda, izjemen preobrat Reala

Darwin Nunez Epa
Real Madrid po velikem preobratu slavil na gostovanju v Liverpoolu, v gosteh zmagal tudi Napoli.

Na Anfieldu so gledalci lahko tokrat že v osmini finala spremljali dvoboj dveh od treh najuspešnejših ekip v ligi prvakov in predhodnem pokalu državnih prvakov. Real je doslej osvojil 14 naslovov evropskih prvakov, Liverpool šest. Velikana sta se lani pomerila v velikem finalu, Real je slavil z 1:0, kraljevi klub pa je bil v medsebojnem obračunu uspešen tudi pred štirimi leti, ko je v finalu zmagal s 3:1.

Že v drugi minuti bi lahko domači prišli do lepe priložnosti, a je Nizozemcu Codyju Gakpoju spodrsnilo tik preden je prišel do žoge v šestnajstercu Reala. A to je bila le napoved tega, kar je sledilo. Mohamed Salah je v četrti minuti z levega roba kazenskega prostora poslal okroglo usnje pred vrata Špancev, kjer je do njega prvi prišel Darwin Núñez in ga atraktivno s peto poslal za hrbet Thibauta Courtoisa.

V 12. minuti sta sledili priložnosti na obeh straneh. Na Liverpoolovi polovici je Virgil van Dijk blokiral strel Rodryga, domači so krenili v protinapad, ki ga je zaključil Salah, vendar zadel le zunanji del mreže tekmeca.

A Egipčan se je med strelce vpisal že dve minuti kasneje. Veliko napako je storil Courtois, sicer velik junak lanskega finala. Belgijcu je slabo žogo vračal Dani Carvajal, čuvaj mreže se je zmedel, Salah mu je odvzel žogo in jo poslal v mrežo za 2:0.

Real je hitro ujel priključek, Španci so zadeli iz svoje prve nevarnejše akcije. Vinicius Junior, ki je bil tudi edini strelec v lanskem finalu, je prejel žogo na levi stran domačega šestnajsterca. Brazilec je ob neodločni obrambi nameril v dolgi kot Liverpoolovih vrat in ga tudi zadel. Oba vratarja sta bila še brez uspešnega posredovanja.

Vinicius Junior | Avtor: Epa Epa

Reds bi lahko znova povedli za dva zadetka. Kapetan Jordan Henderson je podal pred gol, kjer se je Salah poskušal otresti branilcev, nato pa je tik pred golom do žoge prišel Núñez. Urugvajca je oviral Carvajal, okroglo usnje, ki se je kotalilo proti golovi črti pa je nato zaustavil še Éder Militão.

Na drugi strani je Vinicius Jr. po kotu prišel do podobnega poizkusa kot prej za zadetek. Tudi tokrat je projektil letel v malo mrežico, a je rojaku novo veselje preprečil vratar Alisson Becker.

Tudi ta pa je nato naredil veliko napako. V 36. minuti je po podaji Joeja Gomeza želel izbiti žogo, vendar pri tem nastreljal Viniciusa, odbitek pa je končal v mreži.

Že v sodnikovem dodatku je s prostega strela sprožil Trent Alexander-Arnold, vendar Courtois ni imel težkega dela. Sledila je hitra akcija na drugo stran, kjer pa pred vrati do pravega poizkusa ni uspel priti Rodrygo. Tik pred njim so žogo izbili v kot.

Na začetku drugega polčasa je Gomez zakrivil prosti strel izven šestnajsterca. Luka Modrić je povsem z leve strani podal pred vrata, kjer je z glavo zadel Militão. Po zaostanku z 0:2 je Real povedel s 3:2.

Liverpool je zahteval enajstmetrovko, ko je Carvajal v svojem kazenskem prostoru odrinil Núñeza. Piščalka glavnega sodnika se ni oglasila, posredovali pa niso niti v sobi za VAR.

V 56. minuti sta si dvojno podajo izmenjala Rodrygo in Karim Benzema, slednji je ustreli, smer leta žoge pa je spremenil Gomez in Becker se je znašel na napačni nogi. Mreža gostiteljev se je znova zatresla.

Karim Benzma | Avtor: Epa Epa

Sledila sta nevarna strela od daleč na vsaki strani. Za Real je sprožil Antonio Rüdiger, za Liverpool Stefan Bajčetić.

Nato je po protinapadu gostov odjeknila 'petarda'. Do žoge je pred kazenskim prostorom prišel Benzema, preigral Beckerja, ki je stekel iz gola, nato pa je moral mimo branilcev le še zadeti mrežo. To mu je seveda tudi uspelo.

Igra se je povsem umirila. Gostitelji so izgubili vso voljo, gostje pa so se zadovoljili z visoko prednostjo pred povratnim obračunom.
 

Napoli do lepe prednosti pred domačo tekmo

Trenutno prepričljivo najboljši italijanski klub, Napoli si je v Serie A priigral že 15 točk pred drugouvrščenim Interjem, je prvi zadel na dvoboju v Frankfurtu. Gostje bi lahko povedli že v 36. minuti, vendar 22-letni Gruzijec Khvicha Kvaratskhelia ni uspel zadeti z enajstmetrovke.

A zamujeno se tokrat ni maščevalo. V zaključku prvega polčasa je po desni strani namreč pobegnil Mehičan Hirving Lozano in z izjemno natančno podajo tik pred vrati našel izjemnega napadalca Victorja Osimhena. Ta je sicer slabo udaril po žogi, nastreljal svojo levo nogo, vendar vseeno zadel.

Osimhen je v tem koledarskem letu na desetih tekmah zabil prav toliko golov. 

Victor Osimhen | Avtor: Epa Epa

Neapeljčani so v 65. minuti po lepi akciji podvojili svojo prednost. Tanguy Ndombele je s podajo našel Kvaratskhelio, eden najboljših mladih igralcev v Evropi pa je s peto podal nazaj na rob šestnajsterca. Pritekel je Giovanni Di Lorenzo in natančno nameril mimo nemočnega Kevina Trappa. To je bila četrta asistenca Kvaratskhelie v tej sezoni lige prvakov, v tej prvini je najboljši v tekmovanju.

Italijani so sicer od 58. minute igrali z igralcem več, pri domačih je bil izključen francoski reprezentant Randal Kolo Muani.

Rezultat se ni več spreminjal in Italijani so na dobri poti za četrtfinale.
 

Liga prvakov, osmina finala:

Liverpool : Real Madrid  2:5 (2:2)
Núñez 4., Salah 14.; Vinicius Jr. 21., 36., Militão 48., Benzema 56., 67.

Eintracht Frankfurt : Napoli  0:2 (0:1)
Osimhen 40., Di Lorenzo 65.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 06:34 22.februar 2023.

    Pa dobr, a vi veste kaj je petarda v nogometu?!!! To je 5:0 ne pa 5:2,kar pomeni, da nasprotnik ne da nobenega gola, prejme jih pa 5!!! Res ste ratal podn novinarji!!!