Šport > Nogomet
29 ogledov

Rosell odstopil: "Sem tarča groženj in laži"

sandro rosell predsednik barcelona
1/7
EPA
Sandro Rosell je odstopil s položaja predsednika katalonskega nogometnega velikana. Zvečer sta se skupaj z naslednikom Josepom Mario Bartomeujem pojavila na kratki novinarski konferenci. Španski in katalonski mediji že polni namigovanj.

Sandro Rosell je odstopil z mesta predsednika Barcelone, poročajo španski mediji. Glavni razlog za njegovo odločitev je sodni postopek o spornem prestopu Brazilca Neymarja.

Podpredsednika Barcelone, Josep Maria Bartomeu in Javier Faus, sta Rosella obiskala na domu, kjer jima je španski poslovnež razkril, da namerava odstopiti s svojega položaja. Rosellov mandat se sicer izteče leta 2016, njegovo mesto pa bo do konca sezone prevzel Bartomeu.

Ne le Neymar

Po poročanju časnika Mundo Deportivo je Neymarjeva afera le eden od razlogov za odstop. Družinski člani in prijatelji naj bi Rosellu svetovali, da naj odstopi, o čemer naj bi razmišljal že več tednov. Domnevno naj bi prejemal tudi grožnje. Iz krogov blizu predsednika prihaja še, da noče mešati sodnega procesa v zvezi z Neymarjem in vodenja kluba.

Rosell naj bi bil ob številnih napadih začuden, da so prestop Neymarja (ki ga je speljal rivalu madridskemu Realu) obrnili proti njemu, čeprav je v svojem mandatu zmanjšal klubski dolg.

Morda Laporta ali Madrid?

V katalonskih in španskih medijih je moč prebrati in poslušati še več špekulacij. Ena govori tudi o interesih nekdanjega predsednika Joana Laporte, ki z Rosellom ni v najboljših odnosih. Po drugem scenariju se je vse skupaj začelo v Madridu. V prestolnici naj bi namreč z natolcevanjem, da je Neymar najdražji nogometaš na svetu, v slačilnico katalonskega giganta skušali vnesti nemir.   

Sandro Rosell Barca TV | Avtor: Reuters Reuters
Novinarska konferenca je bila napovedana za 19.30, začela se je skoraj uro in pol kasneje. Predtem so veljaki Barcelone zasedali na kriznem sestanku. Po le-tem sta pred sedmo silo spregovorila tako Rosell, kot njegov naslednik Bartomeu.

"Tarča nepravičnih kritik"

"To je bil nepozaben dan, pravi demokratični festival. V zadnjih štirih letih smo bili pravi 'barcelonisti'. Bili smo izjemni na igrišču in reševali probleme izven terena. Osvojili smo ogromno lovorik, ne samo v nogometu. Uspeli smo zmanjšati dolg kluba, v moštvo smo pripeljali nekatere najboljše nogometaše sveta, pred vrati je prenova stadiona Camp Nou," je začel Rosell.

"V zadnjih dneh sem z družino doživel veliko neprijetega, bil sem tarča nepravičnih kritik. Ker vsa namigovanja, grožnje in neresnice mečejo slabo luč na klub, sem se odločil za nepreklicen odstop z mesta predsednika. Moje mesto bo zasedel Jose Maria Bartomeu do konca mandata leta 2016. Hvala vsem, ki so me spremljali na moji poti. Hvala moji družini, ki je zame najpomembnejša stvar na svetu. Visca  Barça, Visca Catalunya!" je med drugim povedal Rosell, ki ni odgovarjal na novinarska vprašanja, zaključil pa je v navijaškem slogu.

Bartomeu: "Žal mi je!"

"Žal mi je za tvoj odstop. Vedno sem rad delal s teboj, imel bom čudovite spomine. Še naprej bomo delovali na številnih področjih, tudi na socialnem in humanitarnem področju. Še naprej bomo z vsemi sredstvi podporali naša moštva. Pred nami je velik projekt, prenova stadiona Camp Nou. Ta klub pripada njegovim članom," je Bartomeu nekaj besed sprva namenil svojemu nasledniku in zatrdil, da se klubska politika ne bo kaj prida spreminjala.

"Obenem bi rad povedal, da naš klub spoštuje vse sodne institucije. O nadaljnih korakih se bomo odločali jutri, zvečer bomo sklicali tudi novinarsko konferenco," je Bartomeu za konec že napovedal nadaljne korake.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.