Šport > Nogomet
123 ogledov

Rusi izbrali maskoto

maskota SP 2018 Zabivaka Facebook
Nogometni navijači so izbrali maskoto svetovnega prvenstva, ki ga bo Rusija gostila leta 2018. Uradna maskota prvenstva bo volk, ki so mu nadeli ime Zabivaka, in bo tako nasledil pasavca Fuleca s SP 2014, je na državni televiziji potrdil šef ruske zveze Vitalij Mutko.

Prireditelji SP 2018 so zmagovalca v spletni anketi, ki se je je udeležilo več kot milijon nogometnih navijačev, razglasili v petek pozno zvečer na nacionalni televiziji, v šovu pa je poleg Vitalija Mutka gostoval tudi brazilski zvezdnik Ronaldo.

Navijači so lahko izbirali med volkom, mačko in tigrom v astronavtski obleki. Kar 52,8 odstotka glasov je prejel volk, za mačko je glasovalo 20,4 odstotka navijačev, za tigra pa 26,8. Ime nove maskote pa ni bilo predmet glasovanja, temveč je volka poimenoval kar Mutko, ki mu je nadel ime Zabivaka.

"Je puhast in ima zelo prijazne oči," je dejala avtorica Jekaterina Bočarova o svojem volku. "Doma imam psa. Volk mu je malo podoben," je še menila študentka designa iz sibirskega Tomska. S svojimi širokimi športnimi očali in sposobnostmi preigravanja, kot so volka prikazali v reklamnem filmčku, maskota nekoliko spominja na nekdanjega nizozemskega reprezentanta Edgarja Davidsa.

Več kot 100 predlogov

Organizatorji so že aprila 2015 začeli iskati maskoto za prvenstvo. Volk, mačka in tiger so prišli v ožji izbor izmed več kot 100 predlogov. Kljub jasnemu izboru navijačev pa so mnenja o volkcu med ruskimi umetniki deljena. Ilustrator Viktor Čižikov, ki je avtor priljubljenega medvedka Miše kot maskote olimpijskih iger leta 1980 v Moskvi, je navijal za mačko. Mačke so junaki ruskih pravljic. "Mačka - to je naša folklora," je dejal še pred razglasitvijo zmagovalca.

Brazilski zvezdnik Ronaldo je ob izboru maskote dejal: "V moji domovini je bil pasavec Fuleco izjemno priljubljen. Upam, da bo tako tudi z volkom v Rusiji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.