Šport > Nogomet
13 ogledov

Sacchi: Antirasistični populizem

arrigo sacchi EPA
Nekdanji trener AC Milana Arrigo Sacchi je pojasnil svoje besede, da v Italiji igra preveč temnopoltih igralcev, ki so v nogometni skupnosti dvignile veliko prahu.

Arrigo Sachi je z nepremišljeno izjavo na račun temnopoltih nogometašev na Apeninskem polotoku sprožil val neodobravanja s strani celotne športne javnosti. Predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppa Blatterja so besede šokirale, povedal pa je, da ponos in dostojanstvo nista pogojena z barvo kože.

''Presenečen sem, a ne toliko, kot bi morda mislili,'' je odziv na izjave komentiral Sacchi. ''Predobro se zavedam, da je v tem okolju populizem nekaj zelo običajnega in da nihče ne pomni zgodovine. V nogometu sem že 42 leth in v 42 letih me nihče ni obtožil, da sem rasist. Ne verjamem, da sem to postal pri 68 letih. Treniral sem in prijateljujem z mnogimi temnopoltimi igralci. Nisem tako neumen. Morda sem bil nepremišljen, saj si nisem mislil, da me bo kdo označil za rasista,'' je dodal 68-letnik.

Nekdanji italijanski selektor je pojasnil, da so se besede navezovale na tuje nogometaše nasploh, in ne izključno na temnopolte. ''Pojasnil sem problem italijanskega nogometa. Med najbolj resnimi je presežek tujih nogometašev. Rekel sem, da igra ogromno tujcev in tisti dan sem na igrišču opazil štiri, pet temnopoltih igralcev. To ni rasizem. Danes v Italiji in po svetu samo omeniš besedo črn in barva, pa se vsi snamejo s povodca. Če bi uporabil besedo tujci, se nihče ne bo oglasil,'' je pojasnil Sacchi.

''Tako pa se oglasijo vsi moralisti in politično korektni ljudje, ki jim ne bom namenil odgovora, saj njihovo zgodbo pozna cel svet, tako kot pozna mojo,'' je sklenil Italijan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.