Šport > Nogomet
27 ogledov

Samba v Tokiu: Corinthians svetovni prvak

Guerrero Cahill Corinthians Chelsea klubsko SP svetovno prvenstvo Jokohama final
1/15
Reuters
Brazilski Corinthians je v finalu klubskega svetovnega prvenstva v Jokohami premagal evropske prvake Chelsea in še drugič v klubski zgodovini osvojil naslov prvaka (1:0). Zmagoviti gol je v drugem polčasu zabil stari znanec evropskih zelenic Paolo Guerrero. Tretje mesto je z zmago nad egiptovskim Al-Ahlijem osvojil mehiški Monterrey (2:0).

Na izenačeni tekmi v Jokohami, kjer je bilo vzdušje bolj podobno tistemu iz predmestja São Paula, sta si obe ekipi priigrali lepe priložnosti za vodilni zadetek. Chelsea je bolje odprl obračun s Corinthainsom in bi kmalu povedel po podaji iz kota, ko je strel Garyja Cahilla na golovi črti srečno ustavil brazilski vratar Cássio.

Zmagovalci prvega klubskega svetovnega prvenstva leta 2000 v Riu so v nadaljevanju prevzeli pobudo in prek Emersona zatresli tudi vratnico Petra Čecha. Corinthians je imel vseeno tudi nekaj sreče, saj je Fernando Torres po dolgi podaji streljal točno v naročje Cássia, ki je v 40. minuti z izjemnim posredovanjem ustavil tudi Victorja Mosesa.

Izjemno razpoloženi Cássio je bil na mestu tudi kmalu po začetku drugega polčasa, ko je v 54. minuti hitro zaprl prodirajočega Edena Hazarda. Še naprej sta ekipi eni drugi puščali bore malo prostora, zato bi bil prvi gol na tekmi verjetno tudi odločilen.

Torres zastreljal podaljšek

Na navdušenje okrog 15 tisoč prisotnih navijačev Brazilcev ga je v 69. minuti uspelo zabiti Corintihansu, potem ko je blokiran strel Danila v kazenskem prostoru preletel Čecha, odbitek pa je mimo Davida Luiza in Ashleya Cola na golovi črti v mrežo pospravil Paolo Guerrero.

Fantastična priložnost za izenačenje se je po srečnem odboju v 86. minuti ponudila Torresu, ki pa je povsem sam pred vrati spet streljal točno v vratarja. V zadnji minuti rednega dela je direkten rdeči karton dobil Cahill, ki se je brez žoge spopadel z dežurnim provokatorjem Emersonom.

Drame še ni bilo konec, saj so sodniki v 92. minuti zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavili izenačujoči zadetek Torresu, Juan Mata pa je z zadnjim strelom na tekmi zatresel le zunanji del mreže.

Guerrero: "To je izjemno, neverjetno"

"To je neverjeten občutek," je po tekmi dejal perujski napadalec Guerrero, potem ko je tisoče navijačev Corinthiansa začelo huronsko slaviti na ogromnem stadionu v Jokohami. "Da smo zmagali pred toliko navijači Corinthiansa, ki so prepotovali toliko kilometrov ... To je izjemno, neverjetno."

Kapetan angleške ekipe Frank Lampard je po tekmi dejal, da si je njegovo moštvo priigralo dovolj priložnosti za vsaj remi. Lampard, ki se bo morda že januarja poslovil od ekipe iz zahodnega Londona, je tako izgubil svoj prvi in verjetno tudi zadnji finale klubskega SP.

"Ostaja nam grenak priokus, potem ko smo si priigrali dovolj priložnosti za vsaj remi," je dejal Lampard. "Veliko razočaranje je, ko prideš tako daleč, a ne zmagaš. Vedeli smo, da bo to težka tekma in vedeli smo, kaj nam bodo pripravili. Zdaj se moramo vrniti in zmagati na nekaj tekmah, da še ohranimo možnosti v prvenstvu in se borimo v vseh tekmovanjih. To moramo storiti."

Tretje mesto Srednji Ameriki

Mehiški Monterrey je v tekmi za tretje mesto na svetovnem nogometnem klubskem prvenstvu na stadionu v Jokohami premagal afriškega prvaka, egiptovski Al-Ahli, z 2:0 (1:0). V nedeljo se bosta v finalu pomerila še evropski nogometni prvak, londonski Chelsea, in južnoameriški prvak iz Brazilije Corinthians.

Za Monterrey, nogometnega prvaka celinskega prvenstva Concacaf (Severna in Srednja Amerika), sta bila uspešna Jesús Corona, ki je zadel v tretji minuti, César Delgado pa je po protinapadu končni izid postavil v 66. minuti. Monterrey je šele drugi mehiški klub, ki je v tem tekmovanju zasedel tretje mesto.

Igralci Chelseaja so sredi tedna v polfinalu s 3:1 premagali Monterrey, Corinthians pa je Al-Ahli ugnal z 1:0. V tekmi za peto mesto je japonski prvak Sanfrecce Hirošima s 3:2 premagal azijskega prvaka, južnokorejsko moštvo Ulsan Hyundai.

Klubsko SP, Jokohama, finale:

Corinthians : Chelsea 1:0 (0:0) 
Guerrero (69)

Postavi

Corinthians: Cássio; Alessandro, Chicão, Ralf, Paulo André; Fábio Santos, Emerson (od 90. Wallace), Danilo, Henrique, Paulinho; Guerrero (od 87. Martínez). Na klopi: Júlio César, Danilo; Wallace, Martínez, Douglas, Polga, Arão, Edenílson, Guilherme, Felipe, Giovanni, Romarinho.

Chelsea: Čech; Ivanović (od 83. Azpilicueta), Cahill, David Luiz, Cole; Ramires, Lampard, Mata, Hazard (od 87. Marin); Moses (od 73. Oscar), Torres. Na klopi: Turnbull, Hilario; Oscar, Mikel, Ferreira, Marin, Azpilicueta, Bertrand, Piazon, Saville.

Sodnik: Cüneyt Çakir (Turčija).

Za tretje mesto:

Al-Ahli : Monterrey 0:2 (0:0)
Corona (3), Delgado (66)

Komentarjev 1
  • JackD 15:14 16.december 2012.

    Pri golu se je videla popolna vsaj obrambna nesposobnost dosedanjih trenerjev Chelseaja (podobna situacija je bila tudi v LP, ko je bil na klopi še di mateo. In tudi v studiu so jo komentirali). Pri prvem strelu namreč, ko je ...prikaži več žoga letela prek Čecha, so Luiz, Cole in še nekdo tretji, raje stekli na golovo črto, kot da bi šli na žogo ali pa vsaj ovirali Guerrera. Ta jeimelnatopovsemneoviran strel in to povsem po zaslugi 3 Chelseajevih branilcev!