Šport > Nogomet
13 ogledov

Sedem Slovencev med elito

Jan Oblak Tottenham Atletico Madrid EPA
Najelitnejše nogometno tekmovanje bo imelo tudi nekaj slovenskega pridiha.

Jutri se bo začela nova sezona nogometne lige prvakov. V njej bodo velik delež imeli slovenski nogometaši, saj jih bo v skupinskem delu nastopilo kar sedem. Jan Oblak z aktualnim podprvakom Atleticom, Kevin Kampl z Bayerjem, Andraž Šporar z Baslom, Ažbe Jug s Sportingom, Benjamin Verbič s Koebenhavnom, Petar Stojanović z zagrebškim Dinamom in Miha Mevlja z Rostovom.

Madridski Real je sicer naslednji, ki bo lovil ubranitev naslova prvaka, to namreč še nobenemu klubu ni uspelo od uvedbe lige prvakov leta 1992. Madridčani bodo sezono začeli v sredo proti Jugovemu Sportingu, klubu, pri katerem je vzpon proti vrhu začel tudi Cristiano Ronaldo, zdaj prvi zvezdnik Reala. Enaintridesetletni Portugalec se je Sportingu pridružil kot dvanajstletnik, v sezoni 2002/03 je odigral zanje prvo sezono kot profesionalec. Zatem se je za šest let preselil k Unitedu, od leta 2009 pa je v Madridu.

Ronaldo je elitno evropsko klubsko tekmovanje osvojil trikrat, in sicer 2008 z Unitedom ter 2014 in 2016 z Realom. S 94 zadetki je najboljši strelec v zgodovini lige prvakov, s 131 nastopi pa šesti na lestvici. "Sporting mi pomeni veliko, tam sem začel kariero, toda zdaj nosim dres Reala in hočem zmagati," je pred prvimi tekmami skupinskega dela lige prvakov tej sezoni dejal Ronaldo. Real bo igral sicer v skupini F, kjer sta še Borussia Dortmund in Legia Varšava.

Večni tekmec Madridčanov Barcelona bo že v torek gostila Celtic v skupini C, kjer sta še Manchester City, ki ga vodi nekdanji trener Barcelone Pep Guardiola, in Borussia Mönchengladbach. Barca je konec tedna doživela presenetljiv poraz v španskem prvenstvu, z 1:2 je doma izgubila proti Alavesu. "Hitro se moramo pobrati, v torek nas čaka pomembna tekma," je povedal Denis Suarez.

City ima maksimalnih 12 točk v angleški ligi, kljub veliki zmagi proti mestnemu tekmecu Unitedu pa je Guardiola miril evforijo pred obračunom z Gladbachom: "Do zdaj je bilo v domači ligi vse OK, toda tako kot igramo trenutno, ne moremo tekmovati proti najboljšim klubom v Evropi."

Torkova največja tekma bo na papirju sicer obračun skupine A, kjer bo pariški Park Princev gostil tekmo med PSG in Arsenalom. Šporarjev Basel bo gostil Ludogorec v drugi tekmi skupine. Isti večer bo italijanski trenerski maček Carlo Ancelotti začel pot proti tretjemu naslovu v ligi prvakov s tretjim klubom. Osvojil jo je že z Realom in Milanom, zdaj bo vodil prvake iz leta 2013 Bayern. V uvodu bodo gostili Rostov Mihe Mevlje. V tej skupini D bo PSV gostil Oblakov Atletico, finalista minule sezone.

Prvi tekmi skupine B bosta torkova obračuna Dinama Kijeva in Napolija ter Benfice in Besiktasa. V sredo bo debitiral angleški prvak Leicester City, ki bo gostoval v Bruggeu. Druga tekma skupine G bo Porto - Koebenhavn.

V skupini E bo Tottenham gostil Monaco, Kamplov Bayer pa CSKA Moskvo. V skupini H pa bo Olympique Lyon gostil Stojanovićev Dinamo Zagreb, podprvak iz leta 2015 Juventus pa bo gostil trikratno zmagovalko evropske lige Sevillo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.