Šport > Nogomet
16 ogledov

Sir Alex: "Fantastičen bo že en sam pokal"

Ferguson West Bromwich Albion Manchester United Premier League Anglija liga prve EPA
Upokojeni Sir Alex Ferguson je v pogovoru za klubsko televizijo Manchester Uniteda pošteno priznal, da bo "fantastičen uspeh" za novega trenerja Davida Moyesa že en pokal.

Naslednik Sira Alexa Fergusona in njegov škotski rojak David Moyes, ki ga je legendarni strateg ob odhodu z mesta trenerja Manchester Uniteda tudi lastnoročno postavil za šefa stroke na Old Traffordu, je bil znova na udaru po domačem remiju s Southamptonom (1:1), s katerim se je nadaljeval njegov klavrn začetek kariere na čelu enega največjih svetovnih klubov.

United je dobil le tri od prvih osmih tekem Premier League in že za osem točk zaostaja za vodilnim Arsenalom, bolje pa je Moyes sicer začel Evropi in angleškem ligaškem pokalu, kjer je z rdečimi vragi izločil večne rivale Liverpool.

Uspeh bo katerikoli pokal

"Za Davida bi bil osvojen pokal fantastičen dosežek, ni važno kateri – ligaški, pokal FA, evropski pokal ali Premier League," je za klubsko televizijo MUTV pošteno povedal upokojeni Ferguson, ki je moral že večkrat stopiti v bran svojemu nasledniku.

"Vedno smo imeli prioritete, seveda, David pa se tega zaveda. Upam, da mu bo uspelo," je še dodal Sir Alex. Legendarni Škot je United vodil vse od začetka Premier League, ko z vragi sezone niti enkrat končal nižje kot na tretjem mestu. United je zdaj šele osmi. 

Trener vedno najpomembnejši

"Ključno bo za Davida to, da ne bo skušal ničesar narediti bolje ali slabše, moral bo le ohraniti klub takšen, kot je bil 20 ali nekaj več let, da bi se uspehi še nadaljevali," je z nasvetom postregel rojeni Glasgowčan.

"Ni lahko osvojiti pokala v našem prvenstvu, ker bi lahko rekli, da se za naslov bori šest ekip. Ima vso podporo v klubu. Gre za fantastično organiziran klub. Spomnim se, da sem upravi še v časih Davida (Gilla) rekel, da je trener najpomembnejša oseba v klubu. In to tudi vedno bo, pa če je to Alex Ferguson, David Moyes ali Matt Busby. Najpomembnejša oseba v klubu je trener in to mora biti vedno nekaj svetega. Če smo pošteni, je klub vedno spoštoval to rigidno prepričanje." 

Treba je ujeti avtobus

Ferguson je že v večih intervjujih kot eno ključnih sposobnosti za ponavljajoče uspehe v trenerskem poslu izpostavil sposobnost prilagajanja, tudi v pogovoru za MUTV pa je to prepričanje znova ponovil.

"Moraš sprejeti spremembe. Velikokrat sem že rekel: 'Avtobus odhaja. Če nisi na avtobusu, te pustijo zadaj, to pa velja tudi za trenerja.' Menim, da sem to vedno počel dobro, še posebej v zadnjem desetletju. Moraš biti dovolj skromen, da to storiš in ne smeš misliti, da se svet nikoli ne bo spremenil le zato, ker si ti zaostal s svojimi idejami in filozofijo," je z besedami modrosti nadaljeval kmalu 72-letni Škot.

Tekma proti Realu nikoli pozabljena

Spomnil se je tudi tekme izločilnih bojev Lige prvakov v lanskoletni sezoni, ko je United po zmagi na Old Traffordu izločil Real Madrid.

"Vedno sem imel občutek, da bi morali biti naši rezultati v Evropi boljši. Lansko leto je dokaz tega. Izključitev Nanija je bila zame kot brca v zobe. Iz zmagovalnega položaja proti Realu so nam vzeli tekmo z res, res smešno odločitvijo. Vedel sem, da je to moja zadnja priložnost za zmago v Ligi prvakov. Kar nisem mogel oditi na novinarsko konferenco. Razočaran sem bil zaradi vseh skupaj. Zelo sem užival v finalu leta 2008 proti Chelseaju. moram priznati, toda to zdaj ni lahko tekmovanje, ker sodelujejo vse najboljše ekipe," je še povedal Ferguson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.