Šport > Nogomet
51 ogledov

Sir Alex: "V derbiju bo užival le mazohist"

manchester united alex ferguson EPA
Anglija odšteva ure do ene največjih ligaških tekem zadnjih let. V ponedeljek se bosta na stadionu Etihad za naslov prvaka udarila mestna tekmeca Manchester City in Manchester United. Oba trenerja se pred obračunom otepata vloge favorita.

“Če bo City zmagal, mislim, da bo verjetno osvojil naslov, da. Čeprav morajo še gostovati pri Newcastlu. Menim, da bi imeli veliko priložnost, ampak če v ponedeljek zmagamo mi, potem bomo veliki favoriti," pred tekmo leta razmišlja Sir Alex Ferguson. Legendarni trener Manchestra Uniteda je v svojih rekordnih 26 letih na klopi rdečih vragov bil bitke z Liverpoolom, Arsenalom, Chelseajem in drugimi, na hitro obogateli mestni tekmeci Manchester City, ki jih je nekoč označil za "glasne sosede", pa mu tokrat predstavljajo enega največjih izzivov kariere.

•  Zdaj tudi uradno: Torres je nazaj, hat-trick QPR

"Tudi z remijem bi bili favoriti, brez dvoma, saj bi bili do konca le še dve tekmi. S tem bi bili zadovoljni, ampak ne bomo govorili o tem, da bomo šli tja le zato, da ne bi izgubili," je še pristavil Ferguson, čigar klub ima pred tekmo na stadionu Etihad tri točke prednosti pred mestnimi rivali. "Atmosfera bo fantastična in upam, da bo upravičila napovedi. Še vedno smo jezni zaradi izgubljenih točk prejšnji teden, ampak mi si vedno radi otežimo stvari - naši navijači so drame že navajeni."

"Moral bi biti potrjeni mazohist, da bi užival v tem derbiju, ampak veselimo se ga in igralci bodo zanj povsem pripravljeni. Moramo se navaditi, da bomo igrali proti Manchestru Cityju na pomembnih tekmah. Ne bodo nas zapustili. Podpora, ki jo imajo, pomeni, da bomo proti njim igrali na veliko pomembnih tekmah - morda finalih. Če se bomo redno potegovali za ligaške naslove, in mislim, da se bomo, potem bo ta tekma tako pomembna kot tekme proti Liverpoolu. Zdaj so naši direktni nasprotniki."

Mancini: "Imamo le eno priložnost"

Cityjev trener Roberto Mancini je s podobnim manevrom kot Josep Guardiola pri Barceloni pred zadnjimi tekmami sezone začel ponavljati, da njegovi varovanci nimajo več možnosti za naslov. Tudi pred ključnim obračunom leta, po katerem bi sinjemodri lahko osvojili svoj prvi naslov po 50 letih, pa Italijan še vedno ni nič bolj optimističen. Mancini je pred tekmo še poudaril, da za padec sredi sezone ne krivi prebeglega Cárlosa Téveza.

Aguero Agüero Nani Manchester City Manchester United Etihad pokal FA | Avtor: EPA EPA
"Imamo samo eno priložnost, ker so oni izgubili točke proti Evertonu. Eno priložnost. Po 50 letih se Manchester United in Manchester City merita za naslov," je povedal Mancini. "Nemogoče je, da bi nas že zdaj skrbelo za ponedeljek. To je nogomet, ne delo. Mogoče bo v ponedeljek zjutraj nekaj pritiska, ampak to je normalno za nas in za United. Ampak ne zdaj."

Tévez, nekdanji nogometaš Uniteda, se je po samovoljnem odhodu na "počitnice" in kasnejšem opravičilu vrnil v prvo postavo Cityja in na zadnjih treh tekmah kot član prve postave zabil štiri gole. Argentinec je eden glavnih motorjev, ki so pognali Cityjev juriš v zaključku sezone, medtem pa Mancini njegove famozne polletne odsotnosti zaradi spora na tekmi Lige prvakov proti Bayernu v Münchnu ne želi kriviti za nenadni padec rezultatov.

"To je bila čudna situacija in Cárlosu sem večkrat rekel naj se opraviči, da bi bilo vsega konec. Carlos tega ni želel storiti, decembra je želel zapustiti klub," se spominja Mancini. "Ampak tukaj smo zato, ker so tudi drugi igralci igrali dobro. (Sergio) Agüero je zabil veliko golov, (Edin) Džeko prav tako, (Mario) Balotelli, cela ekipa je igrala dobro. Če temu ne bi bilo tako, potem ne bi bili v tem polžaju. Cárlos ni 100-odstoten, po šestih mesecih igranja je to nemogoče, ampak ima izkušnje, je pametan igralec."

Balotelli na voljo; Giggs: "Zaradi tega vztrajam"

Mario Balotelli bo po tekmi proti Arsenalu, kjer je povsem izgubil živce in dobil rdeči karton, spet na voljo Manciniju, a navijači večinoma molijo, da ga bo njihov trener pustil na klopi. Poškodbe naj bi se v zadnjem trenutku otresel tudi bočni branilec Micah Richards, medtem ko se mora Ferguson odločiti, če bo za katastrofalno predstavo proti Evertonu odpustil mlademu Rafaelu.

Phil Jones in Chris Smalling bi lahko na boku zamenjala nezbranega Brazilca, Ferguson pa bi lahko sredino igrišča okrepil z vrsto igralcev, kot so Ryan Giggs, Tom Cleverley ali Park Ji-sung, ki bi vstopili namesto Dannyja Welbecka. Giggs, kot otrok član Cityja, je pred ponedeljkovim mega obračunom priznal, da so takšne tekme edini razlog, da se še ni upokojil.

"To so tiste vrste tekem, zaradi katerih sem še vedno v nogometu," je dejal Giggs. "To so velike tekme, ki odločajo o naslovih. Razen finalov pokalnih tekmovanj so to največje tekme, ki jih lahko igraš." Če bo Giggs na stadionu Etihad stopil na zelenico, bo to njegov 908. nastop v dresu rdečih vragov in neverjetni 36. proti mestnim tekmecem, z zmago pa bi se lahko veselil rekordnega 20. naslova prvakov v zgodovini kluba.

"Zadnja tri leta govorijo, da derbi še nikoli ni bil tako pomemben. Seveda, če smo tri tekme pred koncem sezone skoraj izenačeni ni dvoma, da gre za ogromno tekmo, največjo v zadnjem času. Ampak kot igralec Uniteda si navajen igrati velike tekme. Moraš odmisliti vse napovedi. To se je tako ali tako dogajalo celo sezono, saj so ljudje govorili, da bo City osvojil naslov, potem pa, da bo naslov osvojil United. Za navijače je drugačno. Priznam, da je težko, ampak moraš biti profesionalen in ne smeš dopustiti, da te premagajo čustva," je še dodal Giggs.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.