Šport > Nogomet
3 ogledov

Škandal odnesel predsednika

Wolfgang Niersbach EPA
Wolfgang Niersbach ni več predsednik Nemške nogometne zveze DFB. Štiriinšestdesetletnega nekdanjega športnega novinarja in od leta 1998 funkcionarja v športu je odnesla afera s kupovanjem podpore za nemško organizacijo SP, ki je bilo leta 2006.
Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je Wolfgang Niersbach, ki je od leta 2007 do 2012 opravljal funkcijo generalnega sekretarja DFB, danes odstopil s funkcije predsednika krovne nemške nogometne organizacije, na katero je bil izvoljen 2. marca 2012.
 

"Sam pri sebi sem prišel do ugotovitve, da je napočil čas, da prevzamem politično odgovornost," je dejal Niersbach po sestanku v Frankfurtu, na sedežu nemške zveze, ki ga je minuli teden v preiskavi največjega škandala v nemškem nogometu obiskala davčna policija, prav tako so kriminalisti obiskali tudi njegov dom v Dreieichu. Niersbach je bil v času očitanih dejanj podpredsednik organizacijskega komiteja SP.

"Bil sem udeležen v organizaciji svetovnega prvenstva od vložitve kandidature do zadnjega trenutka poletne pravljice, vsa ta leta sem se trudil in delal brez madeža, zanesljivo in kar se da korektno," je povedal Niersbach in zanikal krivdo za očitane nepravilnosti.

V teh dneh proti nemški zvezi poteka obširna preiskava zaradi suma utaje davkov in finančnih nepravilnosti. Tožilstvo iz Frankfurta je v preiskavo zajelo tudi nekdanjega predsednika Thea Zwanzigerja, nekdanjega blagajnika organizacijskega odbora mundiala leta 20006 v Nemčiji, in nekdanjega generalnega sekretarja Horsta Schmidta.

Najbolj sporno dejanje, ki ga preiskujejo, je domnevno nepravilno izveden prenos denarja, ko je leta 2005, leto pred svetovnim prvenstvom v Nemčiji, zveza nakazala 6,7 milijona evrov Fifi.

Zanimivo je, da se je Niersbach omenjal tudi kot možni kandidat za novega predsednika Uefe, če bi bil s kandidaturo za predsednika Mednarodne nogometne zveze uspešen Michel Platini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.