Šport > Nogomet
585 ogledov

Skoraj ves svet videl poraz rdečih vragov

Jose Mourinho, Pep Guardiola Epa Različna pristopa na tekmi.
Dvoboj med mestnima tekmeca iz Manchestra je poskrbel za nekaj izjemnih dosežkov.

Dvoboj Manchetsr Uniteda in Manchester Cityja so tokrat prenašale skoraj vse države na svetu, od tistih, ki jih priznavajo Združeni narodi pa si prenosa ni bilo moč ogledati le v štirih - Severni Koreji, Moldaviji, na Kubi in na otoški državi Sveti Krištof in Nevis. Dvoboj se je končal z zmago Cityja z izidom 2:1, Meščani pa so tako izenačili rekorden niz Arsenala iz leta 2002, ko so topničarji pav tako nanizali 14 zaporednih zmag v Premier League.

Dvoboj, ki je najverjetneje postregel tudi z najbogatejšima začetnima enajstericama v zgodovini, začetni žvižg je na zelenico pričakalo 22 igralcev, ki so skupno vredni okoli 650 milijonov funtov, so na slovitem Old Traffordu podjetneje začeli gostje. Ti so v prvem polčasu prevladovali v posesti žoge, tudi 79% proti 21%, na gol tekmeca pa so do prvega zadetka sprožili devet strelov, domači pa nobenega. Mreža gostiteljev se je prvič zatresla v 43. minuti, ko je po kotu pred svojim golom nespretno posredoval Unitedov napadalec Romelu Lukaku, okroglo usnje pa se je od njega odvilo do Davida Silve, ki je z bližine premagal rojaka in soimenjaka Davida de Geo.

A zadetek je predramil sicer znova obrambno naravnano četo Joseja Mourinha. V naslednjih minutah so rdeči vragi pokazali več napadalnega nogometa kot prej v celotnem polčasu, po visoki žogi, ki jo je najprej z glavo zgrešil Nicolas Otamendi, nato pa je presenetila še Fabiana Delpha, je do žoge prišel Marcus Rashford in jo z diagonalnim strelom poslal v mrežo gostov za 1:1 ob polčasu.

Da Lukaku ni imel svojega dne, se je nato potrdilo v 54. minuti. Belgijski napadalec je poskušal pred svojim golom izbiti podajo s prostega strela, a žogo poslal v gnečo, kjer jo je pričakal Otamendi in poskrbel za novo vodstvo Cityja. V zaključku tekme so imeli domači izjemno priložnost za izenačenje. Z leve strani je izvrstno podal Anthony Martial, nesrečni Lukaku pa je z nekaj metrov v glavo zadel vratarja Edersona, grogirani čuvaj mreže pa je nato s skrajnimi močmi zaustavil še odbitek, ki ga je sprožil Juan Mata.  V zadnjih minutah so gostje uspešno zadrževali žogo in umrtvili igro.

City je z zmago Unitedu pobegnil že na 11 točk razlike, prvenstvo pa se zdi že na slabi polovici sezone pravzaprav odločeno.

Pri Liverpoolu besni

Na sporedu je bil sicer še en veliki mestni obračun, Liverpool pa je na domačem Anfieldu dominiral proti Evertonu. Izjemen zadetek je v zaključku prvega polčasa zabil v tej sezoni neustavljivi Mohamed Salah, vse pa se je domačim podrlo v zadnjih 15 minutah dvoboja, ko je sodnik Craig Pawson na ogorčenje gostiteljev ocenil, da je hrvaški branilec Dejan Lovren v svojem kazenskem prostoru storil prekršek nad Dominicom Calvert-Lewinom. Enajstmetrovko za končnih 1:1 je zanesljivo izvedel Wayne Rooney.

"Ne morem verjeti, da v tekmi kot je bila ta, ko se je le ena ekipa trudila doseči zadetek, nekomu na takšen način odpreš vrata. To ni bila enajstmetrovka," je po tekmi besnel trener Liverpoola Jürgen Klopp in na ponovno vprašanje o incidentu zahteval zamenjavo spraševalca: "Lahko končamo intervju, ker se želim pogovarjati z nekom, ki se vsaj malo razume v nogomet." Nemec se je kasneje opravičil za svojo izjavo. Povsem nasprotno je situacijo seveda videl novi trener karamel Sam Allardyce: Lahko se pritožuje kolikor se hoče, a to je bila enajstmetrovka. Šlo je za pogumno, vendar pravilno odločitev."

Wayne Rooney | Avtor: Epa Epa

V kolu, kjer je od vodilnih pet moštev prvenstva do zmage prišel le City, se je na gostovanju opekel tudi Arsenal. Topničarji so gostovali pri Southamptonu, že v tretji minuti pa so se znašli v zaostanku, ko je pred Petra Čecha prišel Charlie Austin in ga tudi zanesljivo premagal. Svetniki so bili v uvodnih minutah precej boljši tekmec, vendar svoje premoči niso uspeli pretvoriti še v višjo prednost.

Kasneje je pobudo prevzel Arsenal, v prvih 15 minutah drugega polčasa je imel žogo v svoji posesti celo 81 %, a je bil še najbližje zadetku domači vezist Oriol Romeu, ki je s strelom z 20 metrov zadel prečko. Severnolondončane je v zadnjih minutah dvoboja znova rešil Olivier Giroud, ki je zadel z glavo. Francoski napadalec je izenačil rekord nekdanjega asa Manchester Uniteda Oleja Gunnarja Solskjæra, ki je doslej dosegel največ zadetkov po vstopu v igro. Kot rezervista sta zdaj Francoz in Norvežan zabila po 17 golov v Premier League.

Premier League, 16. kolo

Nedeljske tekme:

Manchester United : Manchester City  1:2 (1:1)
Rashford 45.; Silva 43., Otamendi 54.

Liverpool : Everton  1:1 (1:0) 
Salah 42.; Rooney 77./11-m

Southampton : Arsenal  1:1 (1:0) 
Austin 3.; Giroud 88.

Lestvica:
1. Manchester City  46
2. Manchester United  35
3. Chelsea  32
4. Liverpool  30
5. Arsenal  29
6. Tottenham  28
7. Burnley  28
8. Leicester City  23
9. Watford  22
10. Everton  19
11. Southampton  18
12. Huddersfield  18
13. Brighton  17
14. Bournemouth 16
15. Stoke City  16
16. Newcastle  15
17. WBA  13
18. West Ham  13
19. Swansea  12
20. Crystal palace 11

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.