Šport > Nogomet
1862 ogledov

Slovenci lovijo sanje: "Blizu smo nečemu velikemu, zgodovinskemu!"

Slovenska nogometna reprezentanca Profimedia
Slovenski nogometaši po zmago proti Finski in pozitivno na Severno Irsko.

Slovenska nogometna reprezentanca se je na Brdu pri Kranju zbrala za priprave na novi kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci se bodo merili s Finsko doma in s Severno Irsko v gosteh. Želja in cilj sta v soboto premagati Finsko in se z novim pozitivnim valom odpraviti na Severno Irsko.

Sloveniji po šestih kvalifikacijskih tekmah dobro kaže, saj je s 13 točkami na prvem mestu skupine H, enako število točk ima Danska, po eno manj imata Finska in Kazahstan, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP v Nemčijo vodita prvi dve mesti v skupini.

Slovenija bo najprej v razprodanih Stožicah v soboto ob 18. uri gostila Finsko, 17. oktobra pa bo gostovala v Belfastu pri Severni Irski. Tisti obračun se bo začel ob 20.45. V teh kvalifikacijah je slovenska zasedba izgubila na Finskem z 0:2, doma pa je s 4:2 odpravila Severno Irsko.

S Finsko je pred tem slovenska vrsta odigrala še dve tekmi, leta 2013 je prav tako v gosteh izgubila z 0:2, leta 1999 pa je z njo igrala 1:1. S Severnimi Irci pa je odigrala še pet tekem, leta 2016 je izgubila z 0:1, leta 2011 je igrala 0:0, v letih 2010 in 2009 je spet izgubila s po 0:1, leta 2008 pa je zmagala z 2:0.

Jaka Bijol | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zagotovo sta to zelo pomembni tekmi za nas. Veliko se bo odločalo na njih. Ampak smo pripravljeni. Vsi komaj čakamo in smo komaj čakali ta zbor, da to pozitivno končamo," je na Brdu pri Kranju po deljenju podpisov mladim navijačem, ki so se pred današnjim treningom srečali z reprezentanti, dejal branilec Jaka Bijol.

Standardni član začetne postave italijanskega Udineseja je poudaril, da so Finci močna ekipa, kar so pokazali že v Helsinkih. "Ampak vseeno mislim, da smo mi boljša ekipa in da bomo to v soboto tudi pokazali na igrišču," je pristavil.

Poudaril je tudi, da vlada pozitivno vzdušje tudi ob dejstvu, da je Slovenija končno blizu velikemu tekmovanju. "Vsi igralci se tako počutimo, ko pridemo na zbor. Pridemo z veseljem in to se vidi tudi na igrišču. Vsi imamo skupni cilj, želimo si te Nemčije in sem prepričan, da bomo naredili vse v soboto, da dobimo tekmo in gremo pozitivno še na Severno Irsko," je še dodal Bijol.

Jasmin Kurtić | Avtor: Profimedia Profimedia

Najizkušenejši v reprezentanci je vezist Jasmin Kurtić, ki ne skriva želje po uvrstitvi na evropsko prvenstvo. "Ne morem opisati, koliko si želim, da gremo na neko veliko tekmovanje. To so sanje, o katerih mora sanjati vsak igralec. Zelo si to želim, dal bom vse, kar imam - in grdo in lepo, dandanes je kdaj treba zmagati tudi na grd način. Kot sem rekel, dali bomo vse, jaz prvi. Za sabo pa imam skupino fantov, ki so možje in igralci. Vsi skupaj bomo naredili vse, da pridemo do želenega cilja," je vrelo iz Kurtića, ki je po težavah s poškodbo spet začel redno igrati za Universitateo Craiovo.

Poudaril je, da je ponosen, da je spet v reprezentanci in da je vsakokrat vedno bolj ponosen, ko pride na zbor. "Imamo pa dve zelo pomembni tekmi, vendar bo na koncu koncev vse odvisno od nas," je povedal in nadaljeval, da bodo pri Fincih iskali šibke točke. "Moramo pa mi biti tisti pravi, ker ko smo, imajo vsi z nami težave, pa ne glede kakšno kakovost in druge vrline imajo," je še dejal.

Ozrl pa se je tudi na dejstvo, da so domače tekme Slovenije v zadnjem obdobju večinoma zelo hitro razprodane. "To pomeni, da smo blizu nečemu velikemu, zgodovinskemu. Ne samo za nas, zame, ampak za naše družine, otroke, ki nas gledajo, naše navijače. To te naredi ponosnega, tebe in vse okoli sebe. Moram reči, da te kar malo pozitivno 'strese', ko pomisliš na takšne stvari," je zaključil.

Martin Turk | Avtor: Profimedia Profimedia

Reprezentanci se je danes zaradi poškodbe vratarja Matevža Vidovška priključil Martin Turk. Namesto Turka pa je selektor reprezentance do 21 let Milenko Aćimović za svoji kvalifikacijski tekmi vpoklical Lovra Štubljarja, so sporočili pri NZS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:28 09.oktober 2023.

    Če naši oktobra priigrajo vsaj 4 točke potem ostajajo v igri. Če dobijo vseh 6 bodo sanje zelo blizu, še posebno, če srečanje med Danci in Kazahstanom ne bi dalo zmagovalca. Ampak dejstvo je, da ima prav naša reprezentanca najtežji ...prikaži več razpored do konca, saj imajo naši glavni tekmeci, Danci, Kazahstan, Finska, še tekmo z San Marinom, kar avtomatsko pomeni, da morajo naši nujno doma premagati tako Fince, kot Kashstan, zunaj pa vsaj remizirati z Irsko ali Dansko, da ne bodo spet odvisni od drugih...

Sorodne novice