Šport > Nogomet
1846 ogledov

Slovenija s štirimi goli na vrh skupine!

Žan Vipotnik San Marino Slovenija Profimedia Slovenci so napolnili mrežo domačinov.
Slovenska nogometna reprezentanca je z zmago skočila na prvo mesto.

Nogometaši Slovenije so v Serravalleju pričakovano premagali San Marino (0:4) in se po šestih kolih zavihteli na vrh skupine H, zdaj imajo 13 točk. Toliko jih ima tudi Danska, ki je tokrat v gosteh ugnala Finsko (0:1). Po 12 točk so zbrali Finci in Kazahstanci, slednji so ugnali Severno Irsko (1:0).

Slovenska vrsta je v San Marinu nadaljevala stoodstotni niz z medsebojnih tekem z domačo vrsto in še sedmič slavila proti zadnjeuvrščeni zasedbi z lestvice Mednarodne nogometne zveze. Slovenci so bili za kakovostni razred ali dva boljši tekmec in na videz s pol moči vpisali pričakovane točke.

Kot je selektor Matjaž Kek napovedal, je opravil nekaj menjav v začetni postavi. V osrčju obrambe je tokrat začel Miha Blažič (zaradi poškodbe je šel iz igre že v 12. minuti) namesto Davida Brekala, ki ga tokrat ni bilo v postavi, na desno stran obrambe se je vrnil Petar Stojanović, Žan Karničnik pa je začel na levi strani. V zvezni vrsti je tokrat priložnost dobil Sandi Lovrić, v napadu pa namesto Benjamina Šeška Žan Vipotnik.

Prvi strel so Slovenci sprožili v drugi minut, ko je z glavo poskusil Vipotnik, vendar domači vratar Elia Benedettini ni imel težav. Toda slovenski napadalec je že v četrti minuti uresničil željo slovenskega tabora, da hitro pride do zadetka, ko je po podaji Žana Karničnika z leve strani zadel iz bližine.

Pričakovano je sledil enosmeren promet v smer sanmarinskega gola in v 16. minuti se je domača mreža spet zatresla, ko je z leve strani iz bližine po novi Karničnikovi podaji zadel še Jan Mlakar za 2:0. V 26. minuti bi z boljšim strelom lahko zadel tudi Andraž Šporar, a je žogo poslal v vratarja, sicer pa je igra potekala večinoma le na polovici domačih, ki so delovali precej nebogljeno, v sodniškem dodatku jih je spet ogrozil Mlakar s strelom z glavo, a je bil premalo natančen.

V uvodu drugega polčasa ni bilo nič drugače, Slovenija je prevladovala, dvakrat je v enem napadu moral posredovati domači vratar v 56. minuti po strelih Mlakarja in Adama Gnezde Čerina, v 58. pa je Lovrić s prostega strela zadel vratnico. Je bil pa slednji natančnejši v 61. minuti, ko je za 3:0 zadel z roba kazenskega prostora.

V 67. minuti je Karničnik dvema podajama dodal še zadetek, potem ko je iz bližine pod prečko pospravil odbito žogo po Šporarjevem strelu z glavo. Sedem minut pozneje je zadel še Gnezda Čerin, a je bil pred tem podajalec Luka Zahović v prepovedanem položaju.

Naslednji preizkušnji izbrance Matjaža Keka čakata oktobra, ko se bodo doma pomerili s Finsko in v gosteh s Severno Irsko.

Kvalifikacije za Euro 2024 (skupina H), 6. kolo:

San Marino - Slovenija 0:4 (0:2)
Kazahstan - Severna Irska 1:0 (1:0)
Finska - Danska 0:1 (0:0)

LESTVICA:
1. Danska 13
2. Slovenija 13
3. Finska 12
4. Kazahstan 12
5. Severna Irska 3
6. San Marino 0

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.