Šport > Nogomet
328 ogledov

"Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem"

Matjaž Kek Profimedia
Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski.

"Do nasprotnika je treba biti spoštljiv in analitičen, a hkrati gotov vase, kar pomeni, da moramo imeti v mislih svojo kakovost, jo uresničiti na igrišču in tako priti do želenega cilja," je po današnjem treningu v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju dejal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Po štirih krogih je v skupini H precej izenačeno. Na vrhu sta s po devetimi točkami Finska in Kazahstan, Danska in Slovenija jih imata po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Slovenija v lovu na prvi dve mesti, ki vodijo na evropsko prvenstvo, tako v naslednjih dneh cilja na tri točke tako proti Severni Irski kot tudi San Marinu v nedeljo v gosteh.

Slovenska izbrana vrsta ima sicer precej neporavnanih računov s Severnimi Irci. Proti njej dobila le prvo medsebojno tekmo leta 2008, pozneje pa trikrat izgubila z 0:1 in enkrat igrala 0:0. Kek je že ob začetku priprav prejšnji teden dejal, da tradicija obstaja zato, da se ruši. Danes pa je poudaril predvsem pomen pravega psihičnega pristopa do nasprotnika.

Kot je dejal, je svoje varovance seznanil predvsem z miselnostjo tekmeca. "Tudi če ne bodo imeli več možnosti za napredovanje, bodo šli na glavo. Oni drugače ne znajo," je dejal o Severnih Ircih. Po njegovi oceni pa bo Slovenija ob taktični kakovosti za zmago morala prikazati tudi precejšnjo mero pragmatičnosti.

O pomenu pravega pristopa proti Severni Irski se je razgovoril tudi reprezentant Petar Stojanović. "Jutri nas čaka zahtevna tekma. Mi bomo šli po vse tri točke. Vsekakor je naša prednost, da igramo doma pred našo publiko. Mislim, da imamo tudi prednost v tehničnem smislu, a vemo, da to dandanes ni dovolj za zmago. Tudi iz izkušenj vemo, ko se nismo borili in igrali maksimalno en za drugega, da nam tehnika ni prinesla nič dobrega," je ocenil.

Petar Stojanović | Avtor: Profimedia Profimedia

Nogometaš Sampdorie je še zatrdil, da položaj Severne Irske na lestvici, na kateri ima zgolj tri točke po štirih obračunih, ne bo zavedel slovenske izbrane vrste. "Zavedamo se, da to ne kaže realne slike te reprezentance," je dejal. Severni Irci so v teh kvalifikacijah sicer tri tekme izgubili z 0:1.

Za Slovenijo se po junijskem kvalifikacijskem ciklu tokrat v postavo vračata dva najizkušenejša igralca, kapetan Jan Oblak v vratih in Jasmin Kurtić v zvezni vrsti. "To je pomembno. Dejstvo je, da gre za izkušena igralca in da ob mladosti in predrznosti potrebujemo tudi izkušnje," je svoje videnje predstavil slovenski strateg.

Opozoril je še na kratek čas na voljo za pripravo za četrtkovo tekmo. "Četrtkovi termini kvalifikacij pomenijo zelo malo treninga. Nekateri igralci v nedeljo še igrajo, tako da sta realno na voljo en ali dva prava treninga," je izpostavil in dodal, da gre sicer Sloveniji v tem smislu na roko že preizkušena reprezentanca. "V reprezentanci je vzpostavljen že nek avtomatizem, ki se pokaže v takšnih razmerah."

Kek v četrtek zaradi poškodbe sicer ne bo mogel računati na poškodovanega Miho Zajca, namesto njega se je reprezentanci pridružil prvi strelec slovenske lige iz Celja, Aljoša Matko. "Vesel sem, da se potrjuje, da naša liga lahko razvija in pripravi kakovostnega igralca," je ob tem dejal Kek.

Tekma v Stožicah se bo začela ob 20.45. Po podatkih Nogometne zveze Slovenije je na voljo še nekaj manj kot 1500 vstopnic. Te so še danes v prodaji po 20 evrov za odrasle, 12 za dijake, študente in upokojence, 7 evrov pa za otroke do 14. leta starosti. Na dan tekme bodo cene vstopnic dvakrat višje.

Komentarjev 1
  • Ender3 23:39 06.september 2023.

    Do Keka in kekcev ne rabiš spoštovanja. Dovolj je bilo potrpljenja in sramote, ki jo povzročajo.

Sorodne novice