Šport > Nogomet
1378 ogledov

Slovenci potrli Škote in razveselili Slovake

Roman Bezjak Slovenija Škotska kvalifikacije za SP
1/7
epa
Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za SP zaključila z remijem proti Škotski (2:2) in tako vrata v dodatne kvalfikacije odprla Slovakom.

Na tekmi, ki je pomenila slovo Srečka Katanca od selektorske službe pri slovenski vrsti in na kateri je Boštjan Cesar kot prvi slovenski nogometaš vpisal stoti nastop za reprezentanco, se niso uresničili "čudežni" scenariji, ki bi Sloveniji zagotovili drugo mesto v skupini F.

Slovenija je sicer svoje delo dobro opravila, a igrala le 2:2, na Slovaškem pa je domača reprezentanca pričakovano dobila dvoboj z Malto (3:0) in si zagotovila drugo mesto v skupini F. Škoti bodo tako še čakali na veliko tekmovanje, na katerega se niso uvrstili že vse od SP 1998, Slovenija je bila nazadnje na velikem tekmovanju leta 2010 na SP. Že pred tem si je Anglija s četrtkovo zmago proti Sloveniji zagotovila prvo mesto in pot v Rusijo.

Srečko Katanec Slovenija Škotska kvalifikacije za SP Slovo Šport To je Katanec povedal po svoji zadnji tekmi

Katanec, ki je Slovenijo v svojem prvem mandatu popeljal na EP (2000) in SP (2002), zdaj pa jo je vodil od začetka leta 2013, je spet malce premešal začetno postavo, ne nazadnje tudi zaradi odsotnosti kaznovanih Reneja Krhina in Valterja Birse. V zvezni vrsti je dobil priložnost od prve minute Jan Repas, v napadu je začel Tim Matavž.

V prve pol ure sta ekipi prikazali izenačeno predstavo, v kateri sta si obe priigrali nekaj strelov, še več pa sta jih obrambi uspešno blokirali. Že v prvi minuti je z roba kazenskega prostora sprožil Josip Iličić, Craig Gordon pa ni imel večjih težav, tako kot tudi ne v sedmi minuti, ko je v padcu streljal Matavž.

Gosti so prvič proti vratom ustrelili v 18. minuti, Chris Martin je poskusil z leve strani, toda Jan Oblak je bil na mestu. V 32. minuti pa je slovenski čuvaj mreže klonil. Po podaji v kazenski prostor je Leigh Griffiths prišel do žoge in močno z leve strani zadel za 1:0. To je bil sploh prvi prejeti gol Slovenije na domačih tekmah teh kvalifikacij.

Boštjan Cesar 100. nastop Stožice Globok poklon Šport Boštjan Cesar stotič za slovensko reprezentanco

V uvodu drugega polčasa pa je Slovenija izenačila. Najprej je v 51. minuti od daleč sprožil Rajko Rotman, Gordon pa je žogo odbil. Minuto zatem pa je Iličić izvedel prosti strel z desne strani, podal na drugo stran kazenskega prostora, kjer je z glavo zadel rezervist Roman Bezjak. Ta je imel zatem še eno priložnost, a je bil Gordon na mestu.

V 61. minuti je na drugi strani z desne strani sprožil Ikechi Anya, Oblak pa je žogo ujel. V 72. minuti pa je Slovenija povedla. Po kotu je žoga prišla do Mihe Mevlje, ki jo je odložil Bezjaku, ta pa je z dobrih desetih metrov s strelom po tleh spet premagal Gordona.

V 78. minuti so imeli lepo priložnost za izenačenje tudi Škoti, toda Darren Fletcher je z ugodnega položaja žogo poslal čez gol. Štiri minute pozneje je na drugi strani z roba kazenskega prostora malce zgrešil Iličić, v 88. minuti pa so Škoti izenačili, ko je iz bližine zadel Robert Snodgrass. Zatem sta imeli obe ekipi še po eno priložnost, a se izid ni spremenil.

Tik pred koncem tekme je zaradi udarca tekmeca jubilant Cesar, ta je v slovenskem dresu debitiral 12. februarja 2003 ob porazu Slovenije proti Švici v Novi Gorici (1:5), dobil rdeči karton, Snodgrass pa je prišel še do enega strela z glavo, ki pa ga je Oblak ukrotil.

Kvalifikacije za SP 2018 (skupina F):

Slovenija - Škotska 2:2 (0:1)
Bezjak 52., 72.; Griffiths 32., Snodgrass 88.
RK: Cesar (Slovenija) 92.

Slovaška - Malta 3:0 (1:0)
Nemec 33., 62., Duda 69.

Litva - Anglija 0:1 (0:1)
Kane 27./11m

LESTVICA:
1. Anglija 26 točk
2. Slovaška 18
3. Škotska 18
4. Slovenija 15
5. Litva 6
6. Malta 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.