Šport > Nogomet
258 ogledov

Možnosti Slovenije se merijo v desetinkah odstotkov

slovenska nogometna reprezentanca Wembley
Slovensko reprezentanco drevi ob 18. uri čaka še zadnja tekma rednega dela kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

Položaj Slovenije ni rožnat, saj je četa Srečka Katanca, ki bo izbrano vrsto v Stožicah proti Škotski bržkone vodil še zadnjič, trenutno četrta in za preboj iz kvalifikacij ni odvisna zgolj od sebe.

Slovenci so si pot do napredovanja zaprli že precej pred četrtkovim minimalnim porazom pri Angliji (1:0), zato zdaj v zadnjem krogu ne odločajo zgolj sami o svoji usodi. Po nekem, precej optimističnem scenariju, lahko še osvojijo drugo mesto v skupini, ki še vodi v dodatne kvalifikacije za mundial. Premagati morajo Škotsko in Malta mora v gosteh ugnati Slovaško.

gordon strachan SP 2018 Šport Škoti stavijo na šibko točko Slovencev

Tudi drugo mesto pa ne bo dovolj, če bo Grčija v torek doma pričakovano ugnala Gibraltar, saj bi bila v tem primeru Slovenija najslabša drugouvrščena rešprezentanca in bi tako ostala brez dodatnih kvalifikacij. 

Če gre soditi po stavnicah, potem ima Slovenija za preboj v dodatne kvalifikacije sila majhne možnosti. Če bi koeficiente za zaželjene rezultate pomnožili, nato pa številko prevedli v odstotke, bi prišli do spoznanja, da imajo Katančevi izbranci okrog 0,1 procenta možnosti za uspeh. Za vsak vložen evro bi v primeru sanjskega scenarija dobili okrog 1000 evrov.

Katanec zadnjič, Cesar stotič

Danes zvečer bo ekipi nasproti stala Škotska. Moštvo bo na tribunah spodbujalo nekaj več kot 3000 navijačev v kiltih, še enkrat toliko jih bo po mestu, kjer napovedujejo veliko veselje, saj so nazadnje na svetovnem prvenstvu igrali leta 1998. Tudi Nogometna zveza Slovenije se trudi, da bi na zadnji krog kvalifikacij v Stožice privabila čim večje število navijačev, tekma pa bo poslovilna (v primeru neuvrstitve na SP) za selektorja Katanca, ki je že po porazu z Anglijo dejal, da bo ekipo vodil le še to nedeljo.

Prvo tekmo v teh kvalifikacijah so na domačih tleh Škoti dobili (1:0). Slovenci Škotov še niso ugnali, dvakrat so Škoti doslej zmagali, dvakrat sta se ekipi razšli z neodločenim izidom.

Boštjan Cesar Kapetan Šport "Po zmago za nas, Srečka in celo Slovenijo"

Kapetan ekipe Boštjan Cesar bo danes odigral jubilejno 100. tekmo v državnem dresu, zaradi kartonov bosta v ekipi manjkala Valter Birsa in Rene Krhin, viroza je od ekipe oddaljila Damjana Boharja. Tekmo bo sodila švedska trojica Jonas Eriksson, Mathias Klasenius in Daniel Wärnmark.

V skupini F vodi Anglija s 23 točkami, druga je Škotska s 17, tretja Slovaška s 15, četrta Slovenija jih ima 14. Litva na petem s šestimi točkami in Malta na zadnjem mestu s točko sta odpisani.

srečko katanec Preobrat! Šport Katanec: Narobe sem se izrazil

Tekma bo imela tudi dobrodelno noto, saj bo del izkupička od vsake prodane vstopnice namenjen združenju Evropa Donna Slovenija. Dobrodelni pa bodo tudi škotski navijači. Njihova dobrodelna fundacija Tartan Army Children's Charity (TACC) bodo projektu Botrstvo podarili 5000 evrov, člani škotske fundacije Tartan Army Sunshine Appeal pa bodo društvu Bravo za otroke, mladostnike s specifičnimi učnimi težavami predali donacijo v višini 5000 funtov, ob tem pa se bodo srečali tudi z otroci in mladostniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.