Šport > Nogomet
18 ogledov

Slovenija z Litvo v Stožicah le remizirala

Slovenska reprezentanca
1/19
Simon Maljevac
Tekmo v Stožicah odločili dve enajstmetrovki zaradi igre z roko. Slovenija odhaja v dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

Slovenski selektor Srečko Katanec je pri izbiri začetne enajsterice malce presenetil, saj se je le odločil za vezista Dejana Lazarevića. V vratih bo stal Samir Handanović, pred njim Boštjan Cesar in Branko Ilić.

Na levem boku igra Bojan Jokić, na desnem Andraž Struna. Zadnja vezna igralca sta Jasmin Kurtić in Rene Krhin, ki pomagata Dejanu Lazareviću, Josipu Iličić in Valterju Birsi. V konici napada bo sameval Robert Berić.

Litvansko izbrano vrsto sestavljajo vratar Emilijus Zubas, branilci Linas Klimavičius, Georgas FreidgeimasVaidas Slavickas in Marius Žaliukas. Vezni igralci so Fiodor ČernychMindaugas PankaArturas Žulpa in Arvydas Novikovas, ki bodo podajali napadalcema Vykintasu Slivki in Lukasu Spalvis

Pred tekmo je z novinarji TV Slovenije tudi govoril Kevin Kampl, ki zaradi kazni ne bo smel igrati. Danes nogometaš praznuje 25. rojstni dan in si najbolj želi zmage svojih soigralcev.

Prvi polčas

Prvi polčas Slovencev je bil močan in ga je okronal zadetek po enajstmetrovki v prvi minuti sodnikovega podaljška.

Že v prvi minuti so imeli Slovenci prvo priložnost, a je vrata zgrešil Robert Berić. V četrti minuti je na vrat meril tudi Jasmin Kurtič, a je žogo ujel vratar litvanske reprezentance Emilijus Zubas. Po lepem strelu Valterja Birse v deveti minuti, je Slovenija izvedla prva dva kota tekme. Drugo podajo iz kota Birse je pred golom neuspešno preusmeril Rene Krhin

Prvi rumeni karton tekme je Litvanec Fiodor Černych prejel v 15. minuti za prekršek nad Krhinom. Prvi rumeni karton za slovensko reprezentanco, pa je štiri minute kasneje prejel Andraž Struna. Sledil je nevaren prosti strel Litvancev, a je Vykintasu Slivkas zatresel le zunanji del slovenske mreže.

V 29. minuti se je prvič zatresla litvanska mreža, a so sodniki odločili, da je Berić gol dosegel iz prepovedanega položaja. Po prekršku nad Lazarevićem v 35. minuti na meji kazenskega prostora, je Birsa izvedel nevaren prosti strel, ki pa žal ni našel odjemalca iz slovenskih vrst. Prelepo priložnost je imel Lazarević v 39. minuti po podaji Josipa Iličića, a je žogo žal nekoliko zamudil.

Valter Birsa, enajstmetrovka, kvalifikacije EP 2016, Litva | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po igri z roko Mariusa Žaliukasa je sodnik Björn Kuipers slovenski reprezentanci dosodil enajstmetrovko, ki jo je Birsa rutinirano zadel v 46. minuti (1:0).  

Drugi polčas 

Slovenci so tudi drugi polčas začeli močno, a so tudi LItvanci imeli dobre priložnosti.

V 52. minuti so imeli Litvanci prvo res nevarno priložnost po prostem strelu, a je bil na mestu Handanović. Slovenska reprezentanca je še naprej pritiskala na litvansko obrambo. V 56. minuti je Birsa z ostreim strelom le za nekaj deset centimetrov zgrešil litvanski gol.

Drugi del drugega polčasa pa so dobesedno zasenčili reflektorji, ki so dvakrat ugasnili. Prvič v 64. minuti, nakar je sodnik tekmo prekinil za okoli deset minut. Drugič pa ob koncu tekme.

Kljub ugasnjenim reflektorjem sta se ekipi odločili za nadaljevanje tekme, a je prekinitev popolnoma vzela zalet slovenski reprezentanci. 

V 70. minuti je Slovence nato doletela enaka usoda kot Litvance - sodnik je dosodil enajstmetrovko po igri z roko Branka Ilića. Handanović ni uspel ubraniti enajstmetrovko Arvydas Novikovasa in izid je bil izenačen.

Obe strani so imeli še nekaj dobrih priložnosti, a nobena ni uspela več zatresti mreže.

Odzivi po tekmi

Strelec edinega slovenskega gola Valter Birsa: "Zagotovo smo s takšnim razpletom razočarani, saj smo si glede na prikazano zagotovo zaslužili zmago. Litovci so izenačili iz enajstmetrovke, ki je po mojem mnenju sodnik ne bi smel piskati. Morda je prekinitev zaradi nedeljovanja luči na stadionu vplivala na ritem igre, a ne mislimo iskati izgovorov v tem. S tem remijem smo izgubili možnost za drugo mesto. Sedaj moramo zmagati v San Marinu in se nato osredotočiti na dodatne kvalifikacije."

Slovenski kapetan Boštjan Cesar: "Želeli smo si zmage, a nismo izkoristili priložnosti. Bili smo boljše moštvo. Menim, da enajstmetrovke za Litvo ni bilo. Zdi se mi, da je Branka Ilića žoga zadela v ramo. Sedaj moramo dvigniti glave, saj nas v ponedeljek čakak nova tekma. Naš cilj je bil tretje mesto, seveda pa smo si želeli skočiti tudi na drugo, a se nam ni izšlo."

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec: "Tekma je bila izjemno težka, saj je težko igrati proti zaprti formaciji. V določenih situacijah bi lahko boljše reagirali. Kar se mene tiče, ni nobene panike, saj smo s tretjim mestom v skupini izpolnili cilj. V določenem trenutku sem se ustrašil, da bi morda lahko izgubili, kar ne bi bilo dobro. O sojenju ne bi izgubljal besed. Vsaj na treh tekmah smo bili oškodovani. Očitno je Litovcem piskal enajstmetrovko zaradi tega, ker jo je tudi nam. Fantom sem dejal naj bodo mirni, saj se je težko boriti proti takšnim lobijem."

Kvalifikacije za Euro 2016, 8. tekma:

Slovenija : Litva 1:1 (1:0)
Birsa 45./11-m; Novikovas 79./11-m.

Slovenija: S. Handanović, Struna, Cesar, Ilić, Jokić, Kurtić, Krhin, Lazarević (od 73. Pečnik), Iličić (od 90. Samardžić), Birsa, Berić (od 62. Ljubijankić).

Litva: Zubas, Freidgemas, Žaliukas, Klimavičius, Slavickas, Černych (od 63. Česnauskis), Slivka (od 70. Petravičius), Žulpa, Novikovas, Panka, Spalvis. 

Komentarjev 3
  • Koka 09:31 10.oktober 2015.

    Naslednjič naj se igra tekma, v lepem sončnem vremenu, kajti reflektorji na stadionu v Stožicah so očitno le za okras.

  • Avatar mike1968
    mike1968 09:28 10.oktober 2015.

    ANALIZA:http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/146193/nogomet-slovenija-litva-kavc-analiza-x

  • umetnik123 23:31 09.oktober 2015.

    Kako, samo remizirala, če sta pa Milovanović in Protega pred tekmo zagotavljala, da zmaga ni vprašaj, samo s koliko goli razlike .