Šport > Nogomet
48 ogledov

Iličićev šprint, Vardyjev dres, frustracije in gentlemanski Hart

nogomet Slovenija Saša Despot
Po remiju med Slovenijo in Anglijo v Stožicah so v angleškem taboru Ljubljano zapuščali z mešanimi občutki. Kapetan je bil "razočaran in frustriran", vratar pa zadovoljen s točko.

Reprezentanca Slovenije je z remijem proti Angliji (0:0) prišla do več kot zaslužene točke in v kvalifikacijah za SP 2018 ostaja neporažena.

Še druga zaporedna dobra predstava varovancev Srečka Katanca je med slovenskimi ljubitelji nogometa poskrbela za precejšnje povečanje zadovoljstva, medtem ko angleški novinarji niso bili pretirano zadovoljni s podobo svoje izbrane vrste, čeprav so obenem hvalili nivo igre domačinov.

Njihovo mnenje je delil Jordan Henderson, ki je ob dejstvu, da je Wayne Rooney ostal na klopi, tekmo začel s kapetanskim trakom na roki. "Bil sem zelo ponosen, a trenutno se zaradi poteka tekme ne počutim tako dobro. Morda bom čez nekaj dni razmišljal drugače," je kapetansko vlogo pokomentiral vezist Liverpoola.

"Nasploh sem razočaran in frustriran, ker nismo igrali po željah in na tekmi nismo imeli kontrole, kot smo jo želeli. Prišlo je do točke, da smo lahko zadovljni z nedotaknjeno mrežo. Joe Hart je izvedel dve izjemni obrambi, da smo to sploh dosegli in to nas je razočaralo," je svojega vratarja pohvalil Henderson. "Tista obramba v drugem polčasu je bila čudežna. Žoga je šla povsem v zgornji kot in nekako je z roko prišel do žoge in jo porinil ven. Vrhunska obramba," se je spomnil na posredovanje Harta po strelu Jasmina Kurtića na začetku drugega dela.

"Naredili smo veliko nepotrebnih napak. Tudi sam sem v drugem polčasu odigral podajo, ki je vodila h priložnosti Slovenije. Dali smo jim preveč majhnih stvari. Morali bi biti boljši, v napadalni tretjini bi si morali ustvariti več. Imeli smo eno ali dve priložnosti, a s kakovostjo, ki jo imamo, bi morali storiti več. Napadalcem bi morali dati več žog, da bi se lahko izrazili. A vendarle imamo točko, tukaj (v Ljubljani, op. a.) je težko igrati," je zaključil Henderson.

Gentlemanski Hart: "Tekma je bila vrhunska"

Hart si je ob omenjeni obrambi, ko je izven gola zadržal žogo, ki so jo številni (tudi zgoraj podpisani) že videli v mreži, rahlo poškodoval roko. "Roka je v redu, malo je otečena," je uvodoma dejal vratar Torina.

nogomet Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Angleški čuvaj mreže ni želel preveč govoriti o svojih junaštvih na golu Anglije, pozornost je, kot pravi gentleman, hitro preusmeril na svoje slovenske stanovske kolege. "Veste, danes smo se borili. Očitno je bil to večer, ko sem bil jaz na vrsti, da opravim malce več dela. A tudi Slovenija ima fantastičnega vratarja v Janu Oblaku, prej so imeli Handanovića ... Tudi Oblak je svoje delo danes opravil dobro."

Za razliko od Hendersona Hart ni bil preveč razočaran s točko. Poudaril je, da je Slovenija zelo dobra ekipa, kar je spoznal že v kvalifikacijah za Euro 2016, čeprav je Anglija takrat dvakrat slavila.

"Tekma bi se lahko obrnila v obe smeri, mislim da nobena ekipa ni preveč razočarana z remijem. Morda smo mi vendarle malce bolj razočarani, a dali smo vse od sebe. Tekma je bila vrhunska, Slovenija je igrala res dobro. Igrali smo z njimi v preteklih kvalifikacijah, obe tekmi sta bili res težki in ta ni bila nič drugačna."

Tekli kot za stavo

V torek je predstavi Slovenije dejansko manjkala le pika na i (beri zadetek). Poleg številnih ustvarjenih priložnosti in čvrstosti v obrambi, kljub občasni prevladi Angležev na sredini, je Slovenija navdušila tudi z agresivnostjo in borbenostjo.

Šprinterske sposobnosti Benjamina Verbiča in Romana Bezjaka so bile vsem na ogled in ob takšnem odnosu je težko ostati ravnodušen. Fanta sta "šla sto na uro" in ob tem je tudi kakšna tehnična napaka povsem razumljiva. Josip Iličić je v zadnjih trenutkih tekme denimo demonstriral tako silovit večdesetmetrski šprint v obrambo, da bi mu človek le zaradi tega najraje zaploskal še bolj, kot za vse vragolije z žogo.

Pravzaprav so bili v soboto in torek vsi slovenski reprezentanti pravi bojevniki, Boštjan Cesar, Bojan Jokić, Andraž Struna in Rene Krhin so to plačali tudi s posledicami na svojem telesu.

Ni igral, a je oddal dres

nogomet Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čeprav je Slovenija pokazala, da se lahko enakovredno kosa z Gordie Albionom, pa so Angleži še vedno Angleži, zvezde globalno priznane Premier League. Eden od njih priložnosti za igro tokrat ni dobil, a zato si je njegove pozornosti zaželel eden od slovenskih nogometašev.

Jamie Vardy, ki je ob lanskem senzacionalnem državnem naslovu Leicester Cityja zaradi svojih iger, pa tudi zaradi svoje pestre preteklosti, postal idol številnih nogometašev (zaradi skromnih začetkov so ga h srcu vzeli številni amaterski igralci), je očitno navdušil tudi Nika Omladiča.

Nekdanji vezist Olimpije je po koncu tekme stekel do Vardyja in ga poprosil za dres. Anglež je sprva pogledal stran, nato pa pred vhodom v drobovje Stožic izročil dres slovenskemu vezistu. Lep spominek na lepo tekmo.

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.