Šport > Nogomet
59 ogledov

Srbija padla prvič v zgodovini

skupinska fotografija ekipa handanovic suler novakovic cesar koren birsa brecko
1/31
EPA
Slovenska nogometna reprezentanca je v Mariboru v zadnjem kolu kvalifikacij za Euro 2012 premagal Srbijo z 1:0. Edini zadetek na srečanju je na spektakularen način z več kot 40 metrov dosegel Dare Vršič. Samir Handanović je obranil 11-metrovko Nemanji Vidiću. Zmaga pa je bila le prestižnega pomena, ker Slovenci niso imeli več možnosti za uvrstitetv v dodatne kvalifikacije. Tja potuje Estonija.

Če so nogometaši Srbije pričakovali uslugo na zadnji tekmi kvalifikacij za Euro 2012, so delali račun brez Slovenije. Varovanci Matjaža Keka so skoraj dvanajst let po mitskem golu Milenka Ačimovića za Bežigradom slavili s podobno legendarnim golom Dareta Vršiča v Ljudskem vrtu, ki je bil dovolj za zmago na zadnji tekmi, Srbom pa zaprl vrata v dodatne kvalifikacije, kamor senzacionalno potujejo Estonci.

"Srbi so nam iskreno čestitali"

"Ostali smo čistega obraza, dve ulici stran grem zelo miren domov. Vesel sem, ker smo premagali veliko ekipo, zrušili tradicijo in izpolnili cilj. O kvalifikacijah ne bom govoril niti ne bom odgovarjal na vprašanja, za to bo dovolj časa. Hvala tistim, ki so prišli v Ljujdski vrt, morda je lahko komu celo žal. Fantje so si to podporo tudi zaslužili. Zbrali smo se in tekmo odigrali na pravi način. Pokazali smo, tudi za prihodnost, da se da. (Marko) Šuler je dobro rekel: tekma je bila zelo pomembna za naprej, za nazaj se bodo računi že poravnali. Zelo sem vesel, ker so nam Srbi iskreno čestitali. Vsi skupaj smo pokazali, da se da na naših prostorih odigrati pošteno," je po srečanju povedal selektor Matjaž Kek, ki ima pogodbo do 30. novembra. Predsednik NZS Aleksander čeferin je zatrdil, da se bo z vprašanjem selektorja pozabaval sam, da bo tekma s Srbijo lahko pomembno vplivala na odločitev, obenem pa v izjavi za nacionalno televizijo po srečanju dejal, da je navdušen nad slovensko predstavo.

Handanović Veliki

Osamljenemu Timu Matavžu se je v konici napada obetal dolg večer v družbi Nemanje Vidića in Nevena Subotića. Slovenija ni ustvarjala pravih priložnosti, medtem ko so Srbi prek fantastičnega levičarja Aleksandra Kolarova vedno znova prebijali bok, toda na podaje nogometaša Manchestra Cityja je v sredini na srečo čakal le večno prekratki Dragan Mrđa in ne Sergio Agüero. Dih je zastal v 38. minuti, ko je Mišo Brečko kot zadnji branilec ustavil Milana Jovanovića, a je sodnik Frank De Bleeckere pravilno dosodil prosti strel v korist Slovenije. Večina gledalcev je bila že na pivu, ko si je Vršič v sodnikovem podaljšku namestil žogo za prosti strel in skorajda s polovice igrišča presenetil vratarja.

Drugi polčas se je prelevil v pravo dramo, kjer so se priložnosti vrstile na obeh straneh. Samir Handanović je v 60. minuti z izvrstnim posredovanjem ustavil volej rezervista Miloša Krasića, De Bleeckere pa je nato štiri minute kasneje Srbom podaril sporno enajstmetrovko. Na vsesplošno začudenje je žogo pred kapetanom Dejanom Stankovićem vzel branilec Vidić, Handanović pa je njegov strel celo zadržal. Gostje se s povsem nezainteresirano predstavo do konca tekme niso proslavili in spet pokazali, da so si od vseh treh reprezentanc Euro še najmanj zaslužili.

Kvalifikacije za EP 2012, skupina C:

Slovenija : Srbija 1:0 (1:0)
Vršič (46+)

Italija : Severna Irska 3:0 (1:0)
Cassano (21, 53), McAuley (74/ag.)


Vrstni red: Italija 26, Estonija 16, Srbija 15, Slovenija 14, Severna Irska 9, Ferski otoki 4.

Komentarjev 5
  • mmmm 06:08 12.oktober 2011.

    HVALA SLOVENIJOagonija srbskega nogometa traja že dolgo.veliko storitev ste nam storili.(opravičenje za lošo slovenščino)

  • Zlatko Nemec 22:40 11.oktober 2011.

    pohvala: res dobra igra, zaslužena zmagaKRITIKA: S TO ZMAGO STE DOKAZALI, DA ZNATE, DA TEKME NISTE PRODALI IN DA OSTALE TEKME NISTE HOTELI IGRATI. LAHKO VAS JE SRAM, DA NOSITE BARVE SLOVENIJE. TA KRITIKA JE RAZLOG, DA NE GRESTE ...prikaži večE NA EUROPSKO. PRI TEJ IGRI NE BI PREMAGALI EDINO ITALIANOV. ŽIVITE KOT LORDI, KAR PLAČUJE CELA SLOVENIJA, POKAZALI RAZEN NOCOJ NISTE NIČ. MORALI BI VAS SRBI NAŽGATI 3:0 IN KORNAM SE DA SE TO NI ZGODILO

  • Zlatko Nemec 21:46 11.oktober 2011.

    če so lahko še po večji pocariji zatežili življenje srbom????? tam pa cele kvalifikacije ni bilo nič iz njih. upam da vendarle dobijo še 2 gola in ne dajo več po krompiru nobenega, z znanjem ne bojo dali nobenega, upam...go srbija gooooo