Šport > Nogomet
43 ogledov

Stavnice za Barcelono in Real Madrid

Damir Skomina Euro 2012 sodnik Reuters
Evropske nogometne zelenice bodo od torka spet gostile najboljše evropske klube v Ligi prvakov. Takrat bodo ekipe začele 1. krog skupinskega dela tega najprestižnejšega tekmovanja, ki naj bi bil po mnenju stavničarjev v domeni Barcelone in madridskega Reala. Branilec naslova je Chelsea.

Londončani bodo igrali v skupini E skupaj s "prenovljenim" Juventusom, močnim ukrajinskim predstavnikom Šahtarjem iz Donjecka ter "palčkom" med velikani Nordsjællandom. A Chelseaja kljub spoštovanja vredni zasedbi, okrepljeni z belgijskim zvezdnikom Edenom Hazardom, ni med favoriti za končno zmago. Ta vloga pripada Barceloni in Realu, sledijo Manchester United, Manchester City in lanski finalist Bayern, Chelsea pa je v tem pogledu na šestem mestu. Med osmerico stavniških favoritov sta še PSG z Zlatanom Ibrahimovićem in Juventus.

Tito: Osvojiti vse, kar se da

Barcelono s prvo violino Leom Messijem v predtekmovanju v skupini G čakajo Benfica, Spartak Moskva in Celtic Glasgow. A čeprav Katalonce od te sezone vodi Tito Vilanova, ki je zamenjal serijskega osvajalca trofej Pepa Guardiolo, Barcelono, ki bo najmanj en mesec igrala brez poškodovanega Carlesa Puyola, zanima zgolj končno zmagoslavje. "Upam, da bomo osvojili vse, kar se da. Mislim, da imamo pravo moštvo za to," pravi Vilanova, ki se zaveda, v kako velike čevlje je stopil: "Ponoviti dosežke Guardiole bo zame zelo težko. Ampak težko bi bilo za vsakogar, ki bi prišel na to mesto. Vključno s Pepom, če bi ostal v Barceloni."

Če je skupina z Barcelono, kar zadeva prvi mesti, dokaj "predvidljiva" (ob Barçi naj bi napredovala še Benfica), pa je Real v najzahtevnejši druščini skupinskega dela. V skupini D mu družbo delajo Manchester City, Ajax in Borussia Dortmund. Stavnice napredovanje napovedujejo Realu in Manchestru Cityju, a presenečenja so se pogosto dogajala. Ne nazadnje ima trener Reala José Mourinho kar nekaj pripomb na igro svoje ekipe, posebno po novem prvenstvenem porazu proti Sevilli.

Skomina bo sodil derbi v Madridu

Drogba Meireles Bosingwa pokal trofeja naslov Finale Liga prvakov Bayern Chelsea | Avtor: Reuters Reuters
"Bojim se, da v tem trenutku sploh nimam moštva, to me bolj skrbi kot dejstvo, da izgubljamo točke," pravi Mourinho, ki je pred novo sezono Lige prvakov vseeno bolje razpoložen: "Real je bil v minuli sezoni najboljši v Evropi, saj je zmagal v najmočnejši ligi z izjemno igro, prav tako pa se je uvrstil v polfinale Lige prvakov. To pomeni, da smo prišli zelo blizu osvojitvi evropskega naslova. Zdaj vemo, kaj moramo narediti, da bomo ohranili takšno formo in osvajali naslove."

Real skupaj s Cristianom Ronaldom, Luko Modrićem in drugimi asi bo svoje tekmovanje začel v torek, ko bo doma gostil Manchester City (tekmo bodo sodili Slovenci z Damirjem Skomino na čelu), v isti skupini pa bo Borussia igrala proti Ajaxu. V torek bodo na sporedu še tekme Dinamo Zagreb – Porto, Paris St. Germain – Dinamo Kijev (skupina A), Olympiakos Pirej – Schalke, Montpellier – Arsenal (skupina B) in Milan – Anderlecht ter Malaga – Zenit Sankt Peterburg (skupina C).

V sredo se bodo odvili naslednji obračuni: Chelsea – Juventus, Šahtar Doneck – Nordsjælland (skupina E), Bayern – Valencia, Lille – Bate Borisov (skupina F), Celtic Glasgow – Benfica, Barcelona – Spartak Moskva (skupina G) in Manchester United – Galatasaray ter Braga – Cluj (skupina H).

Čeprav so bili nogometaši Maribora blizu uvrstitvi v Ligo prvakov – na zadnji stopnički jih je ustavil Dinamo iz Zagreba –, bo najprestižnejše evropsko klubsko tekmovanje minilo brez slovenskega pridiha. Ne samo brez Maribora, v njej ne bo nobenega slovenskega igralca. A nogometnih navdušencev v Sloveniji niti to ne bo odvrnilo od spremljanja najboljšega, kar lahko ponudi evropski klubski nogomet.

Skupinski del bo trajal do 4. oziroma 5. decembra. Finale bo 25. maja prihodnje leto na londonskem Wembleyju. Klubi bodo za nastop v Ligi prvakov prejeli po 8,6 milijona evrov, kar je 1,4 milijona evrov več kot v prejšnji sezoni. Moštvo, ki bo osvojilo lovoriko, pa bo lahko zaslužilo skupaj več kot 60 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.