Šport > Nogomet
22 ogledov

Strah in groza: Mou leta 2008 korak od Barçe!

José Mourinho EPA
Prihodnost Joséja Mourinha pri Realu Madridu visi na nitki. Real Madrid mora v sredo zvečer proti večnim rivalom Barceloni nadoknaditi zaostanek s prve pokalne tekme (1:2). Vse bi lahko bilo tako drugače, če bi Mourinho leta 2008 pokazal nekaj skromnosti. Po vsej verjetnosti bi postal trener Barcelone. Pri Realu bi ga lahko zdaj zamenjal Arsene Wenger.

Prvi angleški tabloid The Sun je objavil fantastičen izsek iz pred kratkim izdane knjige o nogometnem klubu Barceloni (Barça: The Making of the Greatest Team in the World), ki jo je napisal sodelavec SkySportsa Graham Hunter. Novinar v knjigi razkriva podrobnosti tajnega sestanka, po katerem bi Mourinho kmalu postal trener kluba, pri katerem je bil v 90. letih zaposlen kot pomočnik, a so se direktorji Kataloncev nato odločili za Josepa Guardiolo.

Mou pred povratno tekmo: "Pepe bo igral, če bo pripravljen!"
Mourinho: serijski lomilec klubskih src

"Januarja 2008 je njegov agent močno pritiskal na nas, naj se vendarle dobimo. Govoril je: 'José pozna klub, pripravljen je, razume slog.' Bil je neumoren," razlaga takratni podpredsednik Barçe Marc Ingla. "Txiki (Begiristain, takratni športni direktor, op. a.) in jaz sva za skrivni sestanek izbrala Lizbono. Že prej smo kontaktirali Pepa (Guardiolo), ki je prve pol sezone vodil B-ekipo Barcelone, da bi videli, ali ga zanima. Ampak bilo je nujno, da ga preizkusimo proti Mourinhu."

Mourinho je septembra 2007 ravno zapustil Chelsea in Begiristain priznava, da sta bila skupaj s sodelavcem navdušena nad Portugalcem, ki ga je kot prevajalca in kasneje pomočnika v 90. letih na Camp Nou s seboj pripeljal pokojni angleški trener Sir Bobby Robson. "Ko smo razmišljali o njem, smo morali upoštevati tudi Mourinhovo znamko," nadaljuje Ingla. "Rekel sem mu: 'José, težava je, da preveč pritiskaš na medije. Preveč agresije je.' Dodal sem: 'Trener je podoba kluba, ne moreš povsod netiti požarov, to je v nasprotju z našim slogom'. Mourinho je odgovoril: 'Vem, to je moj slog. Ne bom se spremenil'. Bil je znan po tem, da je številka ena, a ni želel poslušati."

Podpredsednik Barcelone Ferran Soriano je še razkril, kako sta Ingla in Begiristain na koncu spoznala, da Mourinho preprosto ni prava izbira. "Z njim sta preživela tri ure in oba sta rekla, da on ni naš mož," pripoveduje Soriano. "Marc je rekel, da je Mourinho govoril 90 odstotkov časa in sploh ni poslušal. Rekel je: 'Preprosto mi ni všeč.'" Barcelona se je nato na svojo veliko srečo odločila za Guardiolo, ki je Ingli po uspešnem dogovoru dejal: "Zakaj niste vzeli Mourinha? Bilo bi vam lažje!" Ingla je odvrnil: "Ne, po nekaterih kriterijih ta človek res ne sodi sem, en kriterij pa je njegovo vedenje. Popolnoma neprimeren je."

Mourinho je kasneje dobil svoje kratko in sladko maščevanje in z Interjem izločil Barcelono v polfinalu Lige prvakov, dolgoročno pa je Blaugrana veliko bolj pridobila. Odkar je Mourinho prišel v Real Madrid, so njegove frustracije rodile 66 rumenih in devet rdečih kartonov na zadnjih devetih El Clásicih. "Traductor" (prevajalec, op. a.), kot ga škodoželjno kličejo Katalonci, se nocoj spet vrača tja, kamor nikoli ni zares spadal. Na Camp Nou.

Realova menjava za Mouja: Wenger!

"Arsene Wenger je eden od dveh kandidatov za zamenjavo Joséja Mourinha kot trenerja Reala Madrida," v ekskluzivni sredini zgodbi piše Daily Mail. "Nemški selektor Joachim Löw je njihov drugi kandidat, potem ko so Mourinhov odnos z igralci in klubsko hierarhijo ocenili za nepopravljivega." Niti Mourinho niti Arsene Wenger ne preživljata najlepših trenutkov pri Realu in Arsenalu, saj se oba ubadata z nezadovoljstvom navijačev in (domnevnimi) upori med svojimi lastnimi nogometaši.

Wenger je prestop k Realu zavrnil leta 2009, pri Daily Mailu pa dodajajo, da so v Madridu ob njegovi trenutni situaciji zdaj mnenja, da imajo več možnosti za uspeh. Predsednik kluba Florentino Pérez upa, da bi mik Lige prvakov, zajetna količina denarja za prestope in dvoboji z Barcelono premamili Wengerja, ki pri Arsenalu že leta vodi stiskaško politiko.

Komentarjev 2
  • bunny 12:43 25.januar 2012.

    ma še dobr d ni pršu v Barco. a si predstavlate kaka bi bla igra barce, če bi bil Muri trener????? jz si rajši ne predstavljam....

  • Niko_K_ 12:42 25.januar 2012.

    Tole je pa staro par mesecev...