Šport > Nogomet
22 ogledov

Švica z igralcem manj zavzela Stožice

Slovenija Švica prva postava
1/62
Boštjan Tacol
Slovenija je kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Braziliji začela z domačim porazom proti Švici, ki je v Stožicah z igralcem manj slavila z 2:0. Varovance Slaviše Stojanovića popravni izpit čaka že v torek, ko bodo gostovali na Norveškem.

V prvih minutah smo pričakovano spremljali predvsem igro med obema kazenskima prostoroma, Slovenci so začeli agresivno in Švicarjem na sredini igrišča odvzeli nekaj žog. Prvo resnejšo priložnost smo videli v 10. minuti, ko je prosti strel priboril Valter Birsa, Armin Bačinović pa je z okrog 22-ih metrov sprožil čez gol.

Prvi je s strelom proti golu Jasmina Handanovića v 14. minuti poizkusil Valon Behrami, ki pa je iz velike oddaljenosti sprožil mimo desne vratnice domačih. Le šest minut kasneje pa šok za občinstvo v Stožicah, po lepi in kombinatorni švicarski akciji po desnem boku je s strelom po tleh poskusil Granit Xhaka in s približno 18-ih metrov premagal Handanovića, ki ni bil dobro postavljen. V 28. minuti pa smo videli prvo veliko priložnost Slovenije, ko je po predložku Andraža Kirma, ki je predtem lepo iz igre vrgel Stephana Lichtsteinerja, z glavo odlično meril Tim Matavž, a je Diego Benaglio žogo odbil v kot, po katerem je v gneči do strela iz bližine prišel Birsa, a so Švicarji še pravočasno blokirali.

Le tri minute zatem so, znova po akciji na desni strani, gostje izkoristili nespretno posredovanje slovenske obrambe, prišli do "smrtne" priložnosti, a je Eren Derdiyok na srečo iz bližine zadel le vratnico. Slovenci so odgovorili le minuto kasneje, ko se je iz oči v oči z Benagliom znašel Matavž, ki je imel dovolj časa, a mu je nizek strel gostujoči vratar obranil. V 37. minuti je streljal zelo aktivni Birsa, meril je čez vrata. V 45. minuti je na desni strani spet povzročal probleme Xherdan Shaqiri, prišel do strela iz ozkega kota, a sprožil naravnost v Handanovića, ki je žogo ujel. Prvi polčas se je tako končal z minimalnim vodstvom Švicarjev.

Jalov pritisk v nadaljevanju

Drugi polčas so Slovenci odprli podobno kot prvega, bili agresivni, a so Švicarji izkoristili že prvo napako naših. 30 metrov od gola je žogo izgubil Aleksandar Radosavljević, do nje je prišel kapetan gostov Gökhan Inler, močno udaril po žogi in v 51. minuti iz oddaljenosti 25 metrov še v drugo matiral Handanovića. Po prejetem zadetku so naši vse sile usmerili v napad. Namesto Zlatka Dediča in Valterja Birse sta vstopila Zlatan Ljubijankić in Josip Iličić, Slovenci so prevzeli vajeti igre v svoje roke, Švicarji pa so se razumljivo potegnili v obrambo. V 64. minuti je po kotu do strela prišel Andraž Kirm, a ni uspel spraviti okroglega usnja mimo množice teles pred gostujočimi vrati.

V 70. minuti je prosti strel iz ugodnega položaja izvedel Iličić, toda zadel le živi zid. Švicarji so bili zelo nevarni s svojim hitrim prehodom v napad, v 73. minuti so po eni takšnih akcij prišli do kota, po katerem je žoga zletela mimo vseh v kazenskem prostoru, na srečo nihče od gostov ni prišel do strela. V 75. minuti pa novo upanje za Slovenijo, ko je po prodoru Miša Brečka Tranquillo Barnetta dobil drugi rumeni karton in si tako prislužil izkjučitev. Prosti strel iz strani je zopet izvedel Iličić, ostro podal, toda žoga je končala v gol-avtu. Pet minut zatem je švicarski desni bok lepo prebil Bojan Jokić, a so se domači napadalci po njegovi podaji znašli v prepovedanem položaju.

V 83. minuti je zopet poizkušal Iličić, ki je dobro poživil slovensko zvezno vrsto, gostje so blokirali v kot, po katerem je Ljubijankić streljal z glavo, a meril čez okvir vrat. Slovenci so v zadnjih minutah vse bolj skušali na silo priti do gola priključka, z visokimi predložki, toda čvrsti Švicarji so puščali zelo malo prostora in dobro zaprli vse poti do svojega gola. Prvo kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo v Braziliji je Slovenija tako zaključila s porazom z 0:2, v torek bo naša izbrana vrsta gostovala na Norveškem.

Izjave po tekmi:

Slaviša Stojanović, selektor Slovenije:
"Nikoli ni prijetno izgubiti. Želeli smo bolj kontrolirati sredino terena, a nam danes to ni uspelo. Ustvarili smo si nekaj prilik, a na žalost nismo uspeli zadeti. Če bi izenačili, ko se je ponudila priložnost, bi se tekma morda obrnila v drugo smer. Po drugem golu pa nismo več uspeli povezati igre, Švicarji so se dobro branili. Poskušali smo z menjavami igralcev in sistema, a neuspešno. Oba gola smo prejeli po strelih z razdalje, takšne udarce moramo bolje blokirati."

Granit Xhaka, igralec Švice:

"Vedeli smo, da je Slovenija dobra ekipa, proti takemu nasprotniku je težko celo tekmo igrati dobro in nadzorovati tekmo, tako da smo zadovoljni z zmago. Nismo pokazali naše najboljše predstave, sposobni smo igrati bolje. Svojega zadetka sem sicer vesel, a najbolj pomembno je, da smo iz težkega gostovanja odnesli tri točke."

Otmar Hitzfeld, selektor Švice:
"Čestitke moje ekipi. Slovenija je nevaren nasprotnik, kot smo tudi pričakovali. So hitri, močni in imajo kvaliteten prehod v napad. Ustvarili so si nekaj lepih priložnosti in vse čestitke vratarju Diegu Benagliu, ki je nekajkrat dobro posredoval. Gola sta dosegla dva vezista, nasploh smo v vezni liniji in obrambi odigrali zelo dobro, sploh po izključitvi Tranquilla Barnette."

Kvalifikacije za SP v Braziliji 2014, 1. kolo:

Slovenija : Švica 0:2 (0:1)
Xhaka (20), Inler (51)
RK: Barnetta (75/Švica)

Albanija : Ciper 3:1 (1:1)
Sadiku (36), Cani (84), Bogdani (87); Laban (45)

Islandija : Norveška 2:0 (1:0)
Arnason (22), Finnbogason (81)

Komentarjev 4
  • 1111 09:51 08.september 2012.

    prepočasna igra, brez idej...malo uporabnih žog za konico napada...obramba brez obrambe...Slave udari po mizi in naj fantje začnejo delat in tekat!!!

  • wester62 07:33 08.september 2012.

    to ni to.sem mislil,da ima ta ekipa velike ambicije a žal sem se motil. to ni igra ampak tingle-tange. nimajo nobenega koncepta in ne idej ,vzgolj samo nabijanje žoge in še to slabo. upam,da je to samo slučaj,a če je ...prikaži več to to,potlej naj gre selektor in nekaj igralcev v pokoj. če hočejo v brazilijo morajo pokazati 300% več kot je bilo to. brez ideje v igri in dobre taktike pač ne gre.s tako igro nas nabijejo albanci in islandsi in to brez težav. upajmo na bolje in to že v oslu. dajmo slo

  • sasquatch 22:26 07.september 2012.

    igra dostojna ekipe pobrane na vaškem pikniku