Šport > Nogomet
120 ogledov

Te reprezentance so doslej presegle pričakovanja v Katarju

Savdska Arabija Epa
Uvodni krog nogometnega svetovnega prvenstva je postregel s kar nekaj presenečenji.

Po prvem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva v nogometu so pričakovanja presegle predvsem azijske reprezentance. Tako sta največji presenečenji turnirja, ki šele drugič v zgodovini poteka na največji celini na svetu, doslej pripravili Savdska Arabija in Japonska. Uspeh azijskih reprezentanc ne preseneča nemške legende Lotharja Matthäusa.

Matthäus se je pred dnevi mudil v Južni Koreji in kot poroča tamkajšnja tiskovna agencija Yonhap, se je z grenkim priokusom spominjal poraza Nemčije z Južno Korejo v skupinskem delu pred štirimi leti v Rusiji, ko je Nemčija prvič v zgodovini morala mundial zapustiti že po skupinskem delu. Za letos pa je napovedal nova presenečenja azijskih reprezentanc.

Lothar Matthäus | Avtor: Epa Epa

"Južna Koreja je v izjemni formi in kot ekipa deluje zelo dobro. Na dober dan lahko premaga tudi sicer višje uvrščena moštva. Tudi od drugih azijskih reprezentanc pričakujem presenečenja na tem svetovnem prvenstvu," so nekoliko preroško izpadle besede dvakratnega udeleženca svetovnih prvenstev (1994 in 1998) na dan šokantnega poraza Argentine proti Savdski Arabiji z 1:2 in dan pred porazom nemške izbrane vrste proti Japonski z enakim izidom.

 | Avtor: Epa Epa
Čeprav Južna Koreja na svoji uvodni tekmi mundiala ni premagala Urugvaja, pa se je z nasprotnikom, ki je s 14. mestom 14 mest višje na svetovni lestvici, enakovredno kosala in iztržila remi brez zadetkov.

Na letošnjem mundialu prvič v zgodovini nastopa kar šest reprezentanc pod okriljem Azijske nogometne zveze (AFC). Poleg gostitelja Katarja, Savdske Arabije, Japonske in Južne Koreje še Iran in gostujoča Avstralija, ki z azijskimi reprezentancami igra od leta 2006.

Svetovno prvenstvo v Rusiji pred štirimi leti je bilo sicer prvo, na katerem je nastopilo pet azijskih reprezentanc, saj so od leta 1998 na turnir bila praviloma uvrščena štiri azijska moštva. To velja tudi za edino svetovno prvenstvo pred letošnjim na azijskih tleh, na Japonskem in v Južni Koreji leta 2002.

Prav tam se je zgodilo eno največjih presenečenj azijskih reprezentanc doslej proti favoriziranim nasprotnikom, ko je Južna Koreja v osmini finala premagala močno favorizirano Italijo z 2:1.

Azzurri so bili na napačni strani še enega velikega presenečenja na svetovnih prvenstvih proti azijskim reprezentancam, ko jih je leta 1966 v Angliji z 1:0 premagala Severna Koreja. Ta je takrat prvič zaigrala na svetovnem prvenstvu in kljub statusu izrazitega "outsiderja" v skupini z Italijo, Čilom in Sovjetsko zvezo celo postala prva azijska reprezentanca v zgodovini, ki se je prebila v izločilne boje mundiala.

A kot poroča indijska različica ameriškega športnega portala ESPN, bo zmaga Savdske Arabije proti Argentini v uvodnem krogu letošnjega mundiala zdaj prevzela status največjega presenečenja, ki ga je pripravila azijska reprezentanca na mundialu.

Savdska Arabija | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice