Šport > Nogomet
59 ogledov

Tekmo zmotil "velikoalbanski" dron

dron velikoalbanska zastava Youtube
Nogometno tekmo v Makedoniji je nekdo izrabil za politično provokacijo.

Mnogi se najbrž še spomnite famozne tekme oktobra 2014 v Beogradu, ko je bilo srečanje med Srbijo in Albanijo v okviru kvalifikacij za Euro 2016 prekinjeno, potem ko je nad stadion priletel dron z "velikoalbansko" zastavo. Sporni politični simbol je takrat izzval ostre reakcije manjšega dela občinstva ter posledične nerede.

V nedeljo se je podobna provokacija zgodila na precej manj odmevni tekmi. V okviru elitne makedonske lige sta se v skopskem predelu Čair pomerila domači klub Shkupi in vodilni kolektiv v državi ter najverjetneje stari-novi prvak - njegov mestni tekmec Vardar.

Gostje so obračun pričakovano dobili (0:2) in utrdili prednost na vrhu lestvice, v medijih pa je bolj kot rezultat odmeval pojav zloglasne zastave, ki jo je z dronom na ogled očitno postavil eden od prebivalcev bližnjih blokov.

"Velikoalbanska" zastava je sporna zato, ker se v njeni podobi skriva obris "Velike Albanije", ki vključuje teritorije drugih držav kot so Srbija, Kosovo, Makedonija, Črna Gora, Grčija in celo Bolgarija.

Shkupi je sicer klub, za katerega večinoma navijajo Albanci v Skopju, medtem ko je Vardar eden najbolj tradicionalnih makedonskih klubov, z ekipami v številnih športnih panogah. 

Vsekakor dogodek ne bo prispeval k boljšim odnosom med različnimi narodnostnimi skupnostmi v Makedoniji.

Komentarjev 5
  • Ludvik Miholic 17:58 28.april 2017.

    samo poklejte v nedeljo na boljsem sejmu v Mariboru koliko siftarski kriminalcev je v Mariboru pa policija si neupa tja prit ker bi dobila batine slovenci dajmo ze pa se enkrat upremu slovenski mafiji katera podpira terorizem

  • MihaPu 16:19 25.april 2017.

    Aja pa sprehajalec nisem ti dal minus (ne vem zakaj ti jih šopajo), samo v vednost, jaz osebno imam rad konstruktivne komentarje, verjemi mi. Poz.

  • MihaPu 16:18 25.april 2017.

    Kaj pa tebi ni jasno, te ustaši so mene že rasno napadli ko sem bil v Zadru, pa EU ni nič naredila. Po domače so mi "Jebali slovensku majku!" in pa še avto so mi poškodovali. Na policiji so še ...prikaži več mene okrivili, da naj bi jih provociral z mojim govorjenjem v Slovenskem jeziku in češ da niso dobro vedeli kaj govorim in da je najverjetneje prišlo do nesporazuma. To je čisti fašizem ustašev, da za šiptarje ne govorim, da hočejo "Veliko Albanijo" in povsod to idejo (pri nas v Sloveniji in tudi na nogometnih zelenicah) praksirajo in je direktno "vojno huskanje" in nadvlada wannabe arijcev. EU pa spet nič in ne reagira. Nataknem jaz tako EU nekam.