Šport > Nogomet
27 ogledov

Tirana ni Copacabana: daleč je SP

slovenija ciper ljudski vrt tim matavž
1/14
Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca na zimski premor kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji odhaja kot predzadnja reprezentanca svoje skupine, potem ko so varovanci Slaviše Stojanovića klonili še tretjič, tokrat v Tirani proti Albaniji (0:1).

Na razmočenem igrišču v Tirani se je selektor Slaviša Stojanović odločil za dve spremembi glede na zmagovito enajsterico petkove tekme proti Cipru. Poleg prisiljene menjave, suspendiranega Boštjana Cesarja je nadomestil Dominic Maroh, je Stojanović od prve minute na sredino igrišča namesto Jasmina Kurtića postavil Mariborovega vezista Aleša Mertlja.

• Stojanović: "Izgubili po eni napaki"

Tako Maroh kot Mertelj sta v slovenski izbrani vrsti že debitirala, a sta na stadionu Qemala Stafe prvič v karieri začela reprezentančno tekmo od prve minute. Uvod je minil v znamenju domačih rdeče-črnih, ki so dlani vratarja Samirja Handanovića ogreli že v prvem napadu, ko je do strela z roba kazensekga prostora prišel Armando Sadiku.

Slovenija je živela nevarno tudi v četrti minuti, ko je višje od Maroha po podaji s strani skakal Ervin Bulku, a tik pred vrati Handanovića meril mimo  gola. Slovenci so odgovorili v šeti minuti, ko je žogo pred Timom Matavžem v zadnjem trenutku izbila albanska obramba, Zlatko Dedić pa se je že takoj zatem prebil povsem do vrat domačih, ki pa mu jih ni uspelo resneje ogroziti.

Naliv začel težave za Slovenijo

Obe ekipi sta ob izteku prvih 15 minut po enkrat poizkusili s streloma od daleč, Handanović in njegov kolega Etrit Berisha pa sta bila obakrat na mestu. Andraž Kirm je v 19. minuti lepo prodrl vse do roba kazenskega prostora domačih, nato pa malce sebično zaključil z nenevarnim strelom po tleh, saj sta se mu v sredini odkrivala Matavž in Josip Iličić.

Slovenci so ob vedno močnejšem deževju začeli kopirati albansko igro in nekajkrat poizkusili s "preskokom", vedno znova pa sta se Matavž in Dedić ujela v prepovedanem položaju. Albanci so na drugi strani postali nenevarni, saj je pokrpana zadnja vrsta Slovenije brez težav odbila vse njihove napade.

Po kotu v 33. minuti so se zadetku vseeno spet približali domači, ko je Sadiku z glavo za las zgrešil daljšo vratnico slovenskih vrat, kjer je bil za las prekratek tudi in od slovenske obrambe pozabljeni Edgar Çani. Dober skok je Albancem prinesel tudi vodstvo, ko je bil po novi podaji s strani med Šulerjem in Bojanom Jokićem najvišji Odise Roshi, žoga pa je Handanoviću spolzela pod roko za 1:0.

Kirm blizu, Albanci še enkrat bolj

Slovenci so do konca polčasa preselili igro na nasprotno polovico, predvsem Iličić pa ni najbolje izkoristil številnih prostih strelov in kotov, ki so se ob nemogočih razmerah ponudili njemu in soigralcem. Kirm se je le na nekaj centimetrov približal izenačenju, ko je globoko v sodnikovem podaljšku njegov prosti strel zletel mimo vseh igralcev, na žalost pa tudi mimo albanskih vrat.

Drugi polčas bi se kmalu začel katastrofalno za Slovenijo, saj je Handanović v 48. minuti le s pogledom pospremil strel Emiljana Vile z roba kazenskega prostora, potem ko je žoga k njemu srečno prišla po prostem strelu. Iličić je v enem naslednjih napadov nato končno prišel do strela, z roba kazenskega prostora pa meril v naročje albanskemu vratarju.

Gislason Rodriguez Islandija Švica kvalifikacije SP 2014 Reykjavik | Avtor: EPA EPA
Handanović je v 56. minuti z zadnjmi močmi ukrotil strel Roshija na svoji bližnji vratnici. Iz kota, ki je sledil, bi Çani praktično moral povišati vodstvo na nedosegljivih 2:0, a je bil tik pred Handanovićem za las prenizek. Stojanović je nato povlekel prvo potezo večera in v igro namesto Dedića za reprezentančni debi poslal Džengisa Čavuševića.

Kapetan držal Slovenijo v igri

Posredno bi poteza kmalu prinesla izenačenje, saj je Matavž ušel branilcem Albanije, v kazenskem prostoru pa ga je od zadaj s telesom zrušil kapetan Lorik Cana, toda sodnik Martin Hansson ni zapiskal. Handanović je Roshiju v 63. minuti z izvrstnim posredovanjem preprečil drugi zadetek večera, Maroh pa je z glavo zaustavil gotov zadetek rezervista Hamdija Salihija, h kateremu se je žoga odbila po obrambi kapetana.

Zapravljene priložnosti bi se domačim lahko maščevale že v 71. minuti, ko je po levem boku pobegnil Kirm in malenkost za hrbet podal Matavžu, čigar strel z glavo je zletel dober meter mimo gola. Stojanović je dve minuti kasneje iz igre potegnil Iličića in ga nadomestil z Mirnesom Šišićem. Petnajst minut pred koncem je poškodovanega Aleksandra Radosavljevića zamenjal še Kevin Kampl.

Slovenci so do konca nemočno napadali. Čavušević je sicer dobil nekaj zračnih dvobojev, po katerih pa Matavž ni nikoli uspel dohiteti spuščenih žog. Dih je domačim navijačem zastal le v 92. minuti, ko je Kirm po spletu srečnih okoliščin prišel do strela v kazenskem prostoru, a se je žoga od bloka odbila v kot. Albanija je ob zadnjem sodnikovem žvižgu proslavljala sploh prvo zmago nad Slovenijo v zgodovini.

Islandci dodobra namučili Švicarje

Švica ostaja vodilna v skupini E, a je morala v Reykjaviku preživeti silovit pritisk Islandcev in nekaj velikih zapravljenih priložnosti, nato pa z dvema goloma v zadnje pol ure odnesla zmago (2:0). Lep zadetek Tranquilla Barnette in drugi gol Mario Gavranovića na zadnjih dveh tekmah sta varovancem Ottmarja Hitzfelda prinesli zmago sredi Atlantika.

Vratar Diego Benaglio je zvezdniku Gylfiju Sigurdssonu ubranil dober poskus s prostega strela, Alfreda Finnbogasona pa ustavil iz neposredne bližine. Birkir Bjarnason je v drugem polčasu zatresel tudi prečko, preden je Barnetta z delikatnim strelom zadel za vodstvo v 66. minuti.Finnbogason je zapravil še eno veliko priložnost, Gavranović pa je nato dokončal delo.

Nasilni Islandci so prejeli kar pet rumenih kartonov in le po čudežu tekmo zaključili z vsemi nogometaši na zelenici. Otočani bodo 22. marca tudi naslednji nasprotniki Slovencev. Na tretji tekmi večera je Norveška na gostovanju premagala Ciper, ki je v prvem polčasu celo povedel, strelec pa je bil tako kot v petek v Mariboru Efstathios Aloneftis.

Za Norvežane je tik pred odmorom izenačil branilec Brede Hangeland, zmago pa so si Vikingi zagotovili šele deset minut pred koncem, ko sta v razmaku dveh minut zadela Tarik Elyounoussi (enajstmetrovka) in mladi Joshua King.

Kvalifikacije za SP 2014, 4. kolo:

Skupina E

Albanija : Slovenija 1:0 (1:0)
Roshi (37)

Postavi

Albanija: Berisha; Lila, Cana, Agolli, Bulku; Vila (od 84. Dallku), Mavraj, Kukeli, Roshi; Sadiku (od 46. Salihi), Çani (od 75. Curri). Na klopi: Ujkani, Shehi; Veliu, Dallku, Curri, Hyka, Lilaj, Arapi, Lika, Salihi, Meha, Osmani.

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler, Maroh, Jokić; Radosavljević (od 77. Kampl), Mertelj, Kirm, Iličić (od 73. Šišić), Dedić (od 59. Čavušević), Matavž. Na klopi: Oblak, J. Handanović, Belec; Kelhar, Kampl, Šišić, Kurtić, Berić, Čavušević, Cvijanović, Struna, Pečnik.

Sodnik: Martin Hansson (Švedska).

Ciper : Norveška 1:3 (1:1)
Aloneftis (42); Hangeland (44), Elyounoussi (81/11-m), King (83)

Islandija : Švica 0:2 (0:0)
Barnetta (65), Gavranović (79)

 

Komentarjev 4
  • bober123 08:59 17.oktober 2012.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si

  • Scott 23:04 16.oktober 2012.

    Dokler bo selektor S.Stojanović za Slovenijo definitivno ne bo uspeha!Je pa v vseh moštvenih športih pri nas trenutno tako kot,da jih s totalno nesposobnimi trenerji-selektorji nekdo namenoma želi uničiti,onesposobiti.Košarka,rokomet...

  • 1111 22:33 16.oktober 2012.

    SRAMOTA!!!