Šport > Nogomet
20 ogledov

Tisoč nožev v Arsènovo srce, drama Spursom

Wenger Stoke City Arsenal Premier League Anglija liga prvenstvo
1/42
EPA
Arsenal je na 1000. tekmi trenerja Arsèna Wengerja doživel nov polom na obračunu z najbližjimi tekmeci za naslov – Chelsea ni imel milosti in z igralcem več do vrha napolnil mrežo topničarjev (6:0). Do prepričljivih zmag sta prišla Liverpool in Manchester City, ki ostajata prva zasledovalca modrih. Mojstrovina Wayna Rooneyja proti West Hamu.

Na prvi resnejši preizkušnji je bila obramba Arsenala že v tretji minuti, ko se je vratar Wojciech Szczesny pogumno vrgel pod noge Samuelu Eto'oju še pred Kamerunčevim strelom po podaji s strani.

Topničarji so odgovorili hitro in po podaji skozi obrambo Chelseaja je imel Olivier Giroud pred Petrom Čechom izjemno priložnost za vodilni zadetek, a mu je češki vratar modrih izvrstno ubranil njegov strel po tleh.

Eto'o zabil in odšepal

Kako drago bodo topničarji plačali Francozovo zapravljeno priložnost, si verjetno ni mogel predstavljati niti trener Arsène Wenger z vsemi svojimi tisoč tekmami izkušenj. Modri so namreč ekspresno povedli s kar 2:0 – Eto'o se je na robu kazenskega prostora lepo ponujal Andréju Schürrleju, ki ga je po dolgem čakanju le zaposlil, kamerunski "lisjak" pa si je pripravil strel z levico in zadel v daljši kot mimo nemočnega Szczesnyja.

Šok na gostujoči klopi je bil popoln, ko je Nemanja Matić ukradel žogo topničarjem na nevarnem položaju in našel Schürrleja, slednji pa je med nogami branilcev poslal žogo v malo mrežico še drugič nemočnega poljskega vratarja. Deset norih minut se je končalo s poškodbo Eto'oja, ki je v le petih minutah opravil svoj posel, José Mourinho pa ga je zamenjal s Fernandom Torresom.

Marriner izključil napačnega

Reči so se naglo še poslabšale za ekipo iz severnega Londona, ki je v 15. minuti ostala še brez izključenega Kierana Gibbsa. Glavni sodnik je rdeči karton neverjetno pokazal napačnemu igralcu, branilcu Gibbsu, potem ko je Alex Oxlade-Chamberlain z vratarsko parado ustavil strel Edena Hazarda blizu golove črte, čeprav je žoga letela mimo gola. Z igrišča je na začudenje vseh odšel Gibbs (čeprav je Oxlade-Chamberlain sodniku govoril: "Jaz sem bil!"), Hazard pa je najstrožjo kazen hladnokrvno poslal mimo Szczesnyja za velikih 3:0.

Poljaka je s posredovanjem v zadnjem hipu pred še višjim zaostankom v prvem polčasu rešila tudi njegova obramba, ki je tik pred strelom ustavila Schürrleja, dodobra pa se je moral pretegniti tudi po strelu Davida Luiza v 31. minuti. Brazilec je tekmo začel v zvezni vrsti, toda Chelsea kakšne pomembnejše obrambne čvrstosti po fantastičnem začetku tekme niti ni potreboval.

Oscar zaključil petardo

Torres je v 41. minuti pred vrati lepo našel Oscarja, ki je tik pred Szcesnyjem dvignil žogo pod prečko in zadel že za 4:0. Nekaj ponosa bi lahko za topničarje pred odhodom na težko pričakovani premor lahko rešil Giroud, a s težkega položaja precej s strani minuto pred koncem rednega dela zatresel le zunanji del mreže.

Že v prvem napadu drugega polčasa, za katerega je Wenger aktiviral Carla Jenkinsona in Mathieuja Flaminija, je imel Chelsea kar dve izvrstni priložnosti za klasično "petardo". Per Mertesacker je pred strelom še ustavil Torresa, odbitek pa je Luiz poslal točno v Szczesnyja. V 61. minuti se je ponudila ena redkih lepših priložnosti Arsenalu za vsaj častni zadetek, a je Santi Cazorla z levico po prodoru v kazenski prostor meril za las mimo daljše vratnice.

Prvenec Salaha navdušil Mouja

Ravno tja pa je v 66. minuti poletel strel Oscarja, ki je izkoristil napako Tomáša Rosickýja in po slabem posredovanju Szczesnyja zadel za petardo. Pred koncem se je med strelce vpisal še rezervist Mohamed Salah, ki je v igro vstopil le nekaj minut pred svojim prvencem, ko je v 71. minuti ušel Arsenalovi obrambi po dolgi žogi in mirno zaključil pod Szczesnyjem za epskih 6:0.

Mourinho je po tem, ko se je huronsko razveselil prvenca svojega novega egiptovskega varovanca, mirno pospremil tekmo do konca, v tunel pa kot je tradicionalno izginil dolgo pred zadnjim sodnikovim žvižgom.

Gostujoči navijači so v spomin na neke druge čase začeli peti o 49 tekmah nepremagljivosti, a je sezona 2003/04 in ekipa s Thierryjem Henryjem, Robertom Pirèsom, Dennisom Bergkampom, Patrickom Vieiro in drugimi legendami zdaj zares le še oddaljen spomin za Wengerja, ki bo skušal na svoj častitljivi jubilej kar najhitreje pozabiti in po očitno znova neuspešnem naskoku na državno krono osvojiti vsak pokal FA, kjer ima Arsenal lepe možnosti za napredovanje v finale.

Cardiff začel odlično

V Cardiffu so domačini odlično odprli srečanje in v začetnih minutah povzročali veliko preglavic obrambi gostov. Premoč so kronali v 9. minuti, ko je napako storil Joe Allen, po desni je zdrvel Frazier Campbell in v sredini našel Jordana Mutcha, slednji pa je s plasiranim strelom ugnal Simona Mignoleta. Liverpool se je dobro odzval in prevzel pobudo, izenačil pa že v 16. minuti. Akcijo na desni sta izpeljala Jordan Henderson in Glen Johnson, Luisu Suárezu pa je ostala le še naloga, da žogo pošlje v mrežo. 

Po izenačenju so se ponovno prebudili domačini, do drugega dola v 31. minuti pa so ponovno prišli po kombiniranju na levi strani obrambe redsov. Spet je bil v glavni vlogi Campbell, ki je pobegnil Danielu Aggerju in Valižanom spet prinesel vodstvo. Domačini so še naprej odlično preprečevali podaje proti Suárezu in Danielu Sturridgu, a do drugega zadetka so gostje prišli prek drugega vira. Martin Škrtel se je priključil napadu in dobro reagiral po odličnem predložku Philippa Coutinha ter s svojim petim golom sezone še drugič izenačil.

Naveza SAS dokončala delo

V drugem polčasu je Liverpool povsem prevzel kontrolo nad igro. Ključni trenutek srečanja se je zgodil v 54. minuti, ko je kot izvajal Coutinho, najvišje pa je skočil Škrtel in tako še drugič letos na prvenstveni tekmi zabil dva gola. Četa Brendana Rodgersa je hitro končala delo. Že v 60. minuti je Sturridge s fantastično podajo s peto serviral žogo Suárezu, Urugvajec je zabil že svoj 27. ligaški gol. Dokončno je bilo vprašanje zmagovalca odločeno v 75. minuti. Johnson je ukradel žogo Fabiu in poslal Suáreza v prazen prostor, gostujoči zvezdnik pa je nesebično oddal do Sturridga in naveza "SAS" je zabila nov gol.

Domačim je postalo jasno, da iz tekme ne bodo potegnili ničesar in intenzivnost igre je krepko padla. V zatišju so domači prišli še do svojega tretjega gola, še drugič se je med strelce vpisal Mutch. A zadnjo besedo so vseeno imeli gostje. Globoko v sodnikovem dodatku je Suárez do žoge prišel pred Juanom Calo in dopolnil svoj "hat-trick" z že 28. prvenstvenim golom. Skupno je Liverpool osem kol pred koncem zabil že izjemnih 81 golov, v zadnjih 25 letih so jih v prvenstvu največ zabili 77.

Yaya zabil tri in odšel z igrišča

Na stadionu Etihad je zadnjeuvrščeni Fulham začel vzpodbudno in nekajkrat ogrozil gol Manchester Cityja. Živce domačih navijačev je v 26. minuti pomiril Yaya Touré iz enajstmetrovke, potem ko je v kazenskem prostoru gostov sumljivo padel Álvaro Negredo. Zatem so Londončani zapravili še eno priložnost prek Sasche Rietherja, za domače pa je domiselno poskusil David Silva in že premagal vratarja, gol pa mi je z izbijanjem s črte preprečil Fernando Amorebieta, ki je sicer zakrivil enajstmetrovko. Vratar David Stockdale je bil na preizkušnji še ob strelu Aleksandra Kolarova, a ga je uspel odbiti v prečko.

V drugem polčasu smo hitro dočakali končno odločitev. Amorebieta je z grobim startom zrušil Silvo in ob zakrivljeni že drugi enajstmetrovki dobil tudi rdeči karton. Z bele točke je bil še enkrat zanesljiv Touré, reprezentant Slonokoščene obale pa je piko na i postavil v 65. minuti. Takrat je s plasiranim strelom z več kot 20 metrov še tretjič ugnal Stockdala, nato pa zapustil zelenico ob stoječih ovacijah in svoje mesto prepustil Jacku Rodwellu. Tudi to ustavilo kalvarije gostov, saj sta do konca za petardo poskrbela Fernandinho z močnim strelom z razdalje in Martin Demichelis.

Rooney kot v najboljših časih

Na Upton Parku je domači strateg Sam Allardyce pred srečanjem z Manchester Unitedom dobil nagrado za najboljšega trenerja meseca februarja v Premier league, David Moyes pa se je spopadal s težavami v obrambni vrsti, saj ni mogel računati na pordečelega Nemanjo Vidića in poškodovanega Ria Ferdinanda.

A razpoloženje obeh šefov se je kmalu spremenilo. Že v sedmi minuti je Wayne Rooney s trenutkom navdiha nakopal skrbi privržencem West Hama. Po podaji Ashleya Younga je angleški reprezentant ob skakljajoči žogi videl, da je domači vratar Adrian precej iz vrat. Odločil se je za takojšen udarec s kakšnih 40 metrov in žogo spravil v mrežo obupno proti golu tekajočega Španca za 0:1. Mojstrovino je videl tudi David Beckham, ki si ji je srečanje ogledal s tribune. Becks je odrastel v bližnjem Leytonstonu in je čustveno navezan na oba kluba, a bolj pri srcu mu je gotovo United. Zadetek Rooneya si lahko pogledate na tej povezavi.

Tudi brez Van Persieja gre

Moštvo iz vzhodnega Londona je nato zaigralo bolje in z dolgimi žogami na Andyja Carrolla skušalo vršiti pritiska na rdeče vrage. A do izdelane priložnosti kovači niso prišli, prav v obdobju njihove najbolj napadalne igre pa so dobili drugi gol. Najprej so po kotu domači zahtevali enajstmetrovko zaradi igre z roko, a namesto tega je stekel protinapad Uniteda po desni. Young je poslal nizek predložek pred vrata, ki ga je sicer izbil Mark Noble, a pri tem zadel Rooney, ki je srečno dosegel svoj drugi gol na srečanju.

V drugem polčasu smo spremljali jalove poskuse domačih, ob Allardycevem zmajevanju z glavo pa West Ham ni bil sposoben resno ogroziti zmage gostov. Rooney je ob koncu tekme odšel z igrišča ob aplavzu gostujočih navijačev, a to na potek tekme ni imelo več vpliva. Hammers so doma izgubili prvič po treh zaporednih zmagah, Man United pa se je po porazu z Liverpoolom in napredovanju v Ligi prvakov tudi brez Robina van Persieja veselil nove zmage.

Izvrsten povratek Spursov za zmago na WHL

Gylfi Sigurdsson je z golom globoko v sodnikovem podaljšku po dveh zadetkih Christiana Eriksena kronal izvrsten povratek Tottenhama na domači tekmi s Southamptonom in domačim navijačem po katastrofi Arsenala na Stamford Bridgu dan prej prinesel še nekaj dodatnega veselja.

Sigurdssonu je žogo za odločilni gol spustil izvrstni Danec Eriksen, Islandec pa je zadel z močnim strelom po tleh z roba kazenskega prostora, ki je poletel mimo nemočnega poljskega vratarja Arturja Boruca. Spursi so tako na petem mestu zdaj zbrali 56 točk in za četrtim mestom, ki prinaša igranje v Ligi prvakov, zdaj s tekmo več zaostajajo prav za bližnjim sosedom Arsenalom (62).

Branilci povsem nezbrani

Southampton je prevladoval na začetku tekme in s svojo prepoznavno direktno igro izkoristil dve napaki bočnega branilca Spursov Kyla Naughtona.Po vsega 28 minutah so fantje z južne angleške obale tako vodili že z 2:0, potem ko je Jay Rodriguez ukradel žogo po povsem ponesrečenem posredovanju Naughtona, ki ga je po dolgi podaji Boruca zaslepilo sonce, Rodriguez pa pred očmi selektorja Roya Hodgsona ni grešil in izvrstno premagal Huga Llorisa za svoj 15. gol sezone. 

Ko je Naughton čez nekaj minut storil novo napako, je domače kaznoval še Adam Lallana in mirno zaključil mimo Llorisa za 2:0. Napaka je tudi na drugi strani odprla vrata za povratek domačih, zagrešil jo je Southamptonov bočni branilec Nathaniel Clyne, ki je zgrešil podajo sotrpina Naughtona, žogo pa je v mrežo za svojega prvega od dveh golov pospravil Eriksen.

Že po minuti drugega polčasa je Roberto Soldado, ki je začel tekmo namesto poškodovanega Emmanuela Adebayorja, pokazal nekaj Afričanovih kvalitet in zadržal žogo ob Dejanu Lovrenu, nato pa idealno zaposlil Eriksena za 2:2. Izenačeno tekmo je na navdušenje domačih odločil rezervist Sigurdsson, ki je zamenjal Mousso Dembéléja, v eni zadnjih akcij tekme pa z desnico zatresel mrežo za prigarano zmago.

Angleška liga, 31. kolo:

Chelsea : Arsenal 6:0 (4:0)
Eto'o (5), Schürrle (7), Hazard (17/11-m), Oscar (42, 66), Salah (71)
RK: Gibbs (15/Arsenal)

Postavi

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta; Matić, Luiz (od 72. Mikel); Schürrle, Oscar (od 67. Salah), Hazard; Eto'o (od 10. Torres). Na klopi: Schwarzer; Lampard, Ba, Kalas.

Arsenal: Szczesny; Sagna, Mertesacker, Koscielny (od 46. Flamini), Gibbs; Arteta, Rosický, Oxlade-Chamberlain (od 46. Jenkinson), Cazorla, Podolski (od 24. Vermaelen); Giroud. Na klopi: Fabiański; Sanogo, Källström, Gnabry.

Sodnik: Andre Marriner (West Midlands).

Cardiff City : Liverpool 3:6 (2:2)
Mutch (9, 88), Campbell (25); Suárez (16, 60, 95), Škrtel (41, 54), Sturridge (75)

Everton : Swansea City 3:2 (1:1)
Baines (20/11m), Lukaku (53), Barkley (58); Bony (33), Williams (92)
Zabreta (City) ni bilo v ekipi.

Hull City : West Bromwich Albion 2:0 (2:0)
Rosenior (31), Long (38)
Jelavić (City) je v 31. minuti zastreljal enajstmetrovko.
Koren (Hull) je igral od 61. minute
.

Manchester City : Fulham 5:0 (1:0)
Touré (26/11m, 54/11m, 65), Fernandinho (84), Demichelis (88)
RK: Amorebieta (Fulham/53)

Newcastle United : Crystal Palace 1:0 (0:0)
Cissé (90)

Norwich City : Sunderland 2:0 (2:0)
Snodgrass (20), Tettey (32)
RK: Alonso (90/Sunderland)

West Ham United : Manchester United 0:2 (0:2)
Rooney (7, 33)

Tottenham Hotspur : Southampton 3:2 (1:2)
Eriksen (31, 46), Sigurdsson (90); Rodriguez (19), Lallana (28)

Aston Villa : Stoke City 1:4 (1:3)
Benteke (5); Odemwingie (22), Crouch (26), N'Zonzi (42), Cameron (90)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.