Šport > Nogomet
17 ogledov

Rosell: "Tito Vilanova zapušča Barcelono"

tito vilanova EPA
Sandro Rosell in Andoni Zubizarreta sta sklicala izredno tiskovno konferenco, na kateri je predsednik kluba razkril, da Tito Vilanova ni več trener Barcelone.

V petek popoldne je nogometni svet obkrožila novica, da sta predsednik Barcelone Sandro Rosell in njen športni direktor Andoni Zubizarreta sklicala izredno novinarsko konferenco. Namigovalo se je, da bodo na druženju z novinarji razkrili, da Tito Vilanova ne bo več trener Barcelone. Govorice so se izkazale za resnične, malce po pol deveti je spregovoril predsednik Rosell. 

"Moramo vam sporočili novico, ki je ne bi želeli sporočiti nikoli v življenju. Tito Vilanova odhaja z mesta trenerja Barcelone, ker je njegova bolezen spet napredovala, in bi se tako stežka spoprijel z odgovornostmi trenerja prve ekipe," je uvodoma dejal Rosell na novinarski konferenci, na kateri je bil zbran tudi dobršen del ekipe, ki je te dni že na pripravah v katalonski metropoli.

Še brez imena naslednika

"Življenje gre naprej, čeprav je to hud udarec za celotno ekipo. V zadnjem času smo doživeli že nekaj udarcev, to je zadnji od šokov. Barcelona je doživela že veliko udarcev in vedno se je znala odzvati. Tako bo tudi tokrat," je z resnim izrazom na obrazu povedal predsednik Blaugrane. 

"V naslednjih dneh ali najkasneje prihodnji teden bomo predstavili ime novega trenerja. O nasledniku še nismo dokončno odločeni. Najprej bomo ime trenerja razodeli nogometašem," je še dodal prvi mož katalonskega velikana. Zubizarreta se pred novinarji ni oglasil.

Težave že lani

Čeprav je Vilanova pred dnevi zatrdil, da se počuti dovolj močnega za nadaljno vodenje ekipe, pa se je rak obušesne slinavke ponovno vrnil in tako bolezen onemogoča normalno delo Katalonca. 

Vilanovi so novembra 2011 odstranili tumor, a lani se je bolezen vrnila. 44-letnika so nato ponovno operirali decembra 2012, zatem pa je v New Yorku preživel še deset tednov, ko so ga zdravili s kemoterapijo in radioterapijo. Marca se je vrnil v katalonsko prestolnico in vodil moštvo do konca sezone.

Postal španski prvak

Vilanova je na klop Blaugrane sedel pred začetkom lanske sezone po odhodu Pepa Guardiole, katerega pomočnik je bil pred tem. V preteklem tekmovalnem obdobju je s katalonskim velikanom osvojil naslov španskega prvaka, v Ligi prvakov in Copi del Rey pa se je Barcelona poslovila v polfinalu. 

Z Guardiolo se je pred dnevi zapletel tudi v besedni dvoboj na daljavo, čigar predmet je bil ravno odnos Pepa do Tita med zdravljenjem slednjega v New Yorku.

Joan Francesc Ferrer Rubi Barcelona Vilanova Roura trening priprave | Avtor: EPA EPA
Začasno prevzema Rubi

Seveda so se že takoj po objavi Vilanovinega odhoda pojavila imena trenerjev, ki bi lahko nadomestili nesrečnega Tita. Eden od kandidatov naj bi bil Joan Francesc Ferrer (z vzdevkom Rubi), ki je bil sicer predviden kot pomočnik Vilanove za analiziranje nasprotnikov.

Rubi je lani FC Girono skoraj pripeljal v Primero division, prevzel pa naj bi vodenje ekipe do imenovanja stalnega trenerja. Veliko navijačev bi si želelo na klopi videti tudi Marcela Bielso, ki je v zadnjih dveh sezonah vodil Athletic Bilbao.

Po pogovoru z nogometaši so se pri Barceloni odločili, da v soboto ne bodo potovali na Poljsko na prijateljsko tekmo z Lechio iz Gdanska, saj naj igralci ne bi imeli dovolj psihične moči za pot in nastop, poroča katalonski Sport.

Oglasil se je tudi Real

Prek svoje uradne spletne strani se je že oglasil tudi največji rival Barcelone, madridski Real. "Radi bi izrazili sočustvovanje in solidarnost s Titom Vilanovo in njegovo družino in prijatelji. Vsem pri FC Barceloni želimo vse najboljše v teh težkih trenutkih," so zapisali v Madridu.

"Ne daj se, Tito! Pogumno naprej! Vsi smo s tabo v tem boju," je na Facebooku zapisal Leo Messi in priložil fotografijo sebe v pogovoru z zdaj že nekdanjim trenerjem. 

Messi in tito  | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 1