Šport > Nogomet
25 ogledov

Barcelona prvič brez klasičnega napadalca

Messi Villa Alba Barcelona Rayo Vallecano Liga BBVA Španija liga prvenstvo Reuters
Kot kaže, bomo prvič gledali Barço brez enega samega klasičnega centralnega napadalca.

Katalonski velikan Barcelona bo v ponedeljek začel priprave na novo sezono, kot zaenkrat kaže, pa se bo četa Tita Vilanove z novimi izzivi spopadala brez enega samega klasičnega napadalca.

Kot zatrjuje Marca, bi odhod Davida Ville k Atléticu Blaugrana lahko nadomestila le s kupčijo v zadnjih dnevih prestopnega roka, kar pa se zdi malo verjetno. Tako zaradi ne tako obsežnih finančnih zmožnosti, kot jih denimo premore njihov rival Real Madrid, pa tudi zaradi dejstva, da bo tako vrhunskega napadalca, ki bi se vklopil v katalonski kolektiv, v zadnjih dneh avgusta težko najti.

Pep postavil standard

A že nekaj časa je kazalo na to, da bi španski prvaki lahko nastopali brez udarne "devetice". Osrednji napadalci so namreč že nekaj časa "izumirajoča vrsta" na Camp Nouu. Vse odkar je Pep Guardiola postavil v vlogo "lažne devetice" Lea Messija in odkril nov način igranja in zmagovanja brez staromodnega golgeterja, se je Barça vse manj in manj posluževala igre z enim napadalcem in dvema ofenzivnima krilnima nogometašema.

Messijevo bolj globoko pozicioniranje v osnovni napadalni postavitvi je precej spremenilo zakonitosti igre pri Barceloni. Tako Argentinec lahko bolj vpliva na potek akcij, ob tem pa je praviloma prvi na zaključku. S tem so postali "presežek" nekateri izjemni napadalci, ki se niso znašli v prilagojeni novi vlogi. Zadnji od teh je bil Villa. Še pred njim so podobno usodo doživeli Samuel Eto'o, Zlatan Ibrahimović in Bojan Krkić.

Samo poškodbe Messija ne ...

Čeprav je Barcelona v zadnjih letih večinoma igrala z "lažno devetico", pa je bil v klubu vedno nekdo, ki je po izobrazbi klasični napadalec. Sedaj se je prvič zgodilo, da to ne drži. Tako Pedro, Alexis Sánchez, pa tudi Isaac Cuenca so bolj kot ne krilni napadalci, ki niso vajeni vloge "sidraša", ki mora delovati med obema osrednjima branilcema. Gerard Deulofeu je posojen Evertonu, a tudi on ni igralec tipa David Villa.

Dokler bo igra tekla in bodo rezultati dobri, se ne bo nihče v katalonski prestolnici spraševal, zakaj ni v ekipi pravega napadalca. Če bosta Messi in Neymar blestela, ne bo potreben plan B. Toda vedno se lahko kaj zalomi. Navijači Blaugrane pa so že v preteklih sezonah vzdihovali, da njihov ljubljeni klub enostavno nima alternative, ko gredo stvari po zlu.

Komentarjev 1
  • Boštjan Bole 14:52 14.julij 2013.

    Samuel Eto'o se je čist dobro znajdu na tej poziciji, ker tisto leto so osvojili ligo prvakov in je bil eden ključnih igralcev