Šport > Nogomet
3902 ogledov

Toliko denarja je Olimpija že zaslužila, toliko se ji še obeta

Olimpija Ljubljana Facebook Nogometaši Olimpije po nedavni zmagi proti Mariboru.
Ljubljanski nogometaši bodo v sredo začeli boje v skupinskem delu Konferenčne lige.

Olimpija se bo letos prvič v svoji zgodovini udeležila skupinskega dela katerega od evropskih nogometnih tekmovanj. V okviru skupine A Konferenčne lige se bodo "zmaji" merili s francoskim Lillom, bratislavskim Slovanom in ferskim Klaksvikom.

Aktualni ligaški in pokalni prvaki Slovenije so evropsko sezono začeli v kvalifikacijah za Ligo prvakov, kjer so izločili latvijsko Valmiero in bolgarski Ludogorec ter si tako že zagotovili evropsko jesen.

V tretjem kvalifikacijskem krogu Lige prvakov je bil od Olimpije močnejši carigrajski Galatasaray, nato pa v play-offu Lige Evropa še azerbajdžanski Qarabağ. Na svojih skupno osmih kvalifikacijskih srečanjih je Olimpija z naslova Uefinih nagrad na svoj račun vknjižila 2,94 milijona evrov.

V skupinskem delu bo priložnost za dodaten zaslužek. Vsaka točka bo namreč nagrajena s 166.000 evri, zmaga s pol milijona skupne evropske valute. Zmagovalec skupine bo prejel dodatnih 650 tisočakov, drugouvrščeni klub pa 325 tisočakov. V kolikor bi Olimpija zasedla eno od prvih dveh mest v skupini A, bi zaslužila še dodatnih 300.000 evrov samo za preboj iz skupine.

Iz skupinskega dela Konferenčne lige bo prvouvrščena ekipa napredovala neposredno med 16 najboljših, drugouvrščena pa se bo za vstop v ta del tekmovanja v repesažu pomerila z eno od tretjeuvrščenih ekip skupinskega dela Lige Evropa.

Olimpija ima realne možnosti za drugo mesto. Absolutni favorit skupine A je francoski Lille, s katerim se bodo Ljubljančani v gosteh pomerili že v uvodnem kolu. Najtežja tekma zeleno-bele torej čaka na samem začetku.

Slovaški Slovan in ferski Klaksvik sta tekmeca po meri. Proti Fercem bo Olimpija v vlogi favorita, predvsem doma. Tudi Slovan na stavnicah ne kotira opazno višje kot Olimpija.

Vsaj osem točk pomeni ...

Olimpija Ljubljana Stožice | Avtor: Facebook Facebook

V kolikor se prepustimo špekulacijam, bi Olimpija z vsaj osmimi osvojenimi točkami, ob ugodnem razpletu ostalih srečanj, že lahko računala na drugo mesto. S takšnim izplenom bi si zagotovila še skoraj dva milijona evrov: 1,33 milijona za osvojene točke, 325 tisočakov za drugo mesto in 300 tisočakov za uvrstitev v izločilne boje.

V Stožicah so v letošnjem poletnem prestopnem roku v Turčijo prodali obetavnega vezista Svita Sešlarja, odškodnina je znašala okrog dva milijona evrov. V taboru Olimpije so tako imeli zelo donosno poletje. Zdaj bodo lovili še jesenske zaslužke.

Po gostovanju v Lillu jih 5. oktobra čaka domače srečanje proti Slovanu, nato 26. oktobra obisk Ferskih otokov. 9. novembra bo Klaksvik prišel v Ljubljano, zadnji novembrski dan bo v Stožicah igral Lille, 14. decembra pa sledi še gostovanje "zmajev" v Bratislavi.

Razpored tekem Olimpije v Konferenčni ligi:

1. kolo (20. september):
Lille - Olimpija Ljubljana

2. kolo (5. oktober):
Olimpija Ljubljana - Slovan Bratislava

3. kolo (26. oktober):
Klaksvik - Olimpija Ljubljana

4. kolo (9. november):
Olimpija Ljubljana - Klaksvik

5. kolo (30. november):
Olimpija Ljubljana - Lille

6. kolo (14. december):
Slovan Bratislava - Olimpija Ljubljana

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:55 19.september 2023.

    A zato se veselijo vsakega gola,jaz sem mislil,da pa uživajo v športu

Sorodne novice