Šport > Nogomet
271 ogledov

Trener Olimpije: Idiot črni

NK Olimpija Saša Despot
Tako kot Maribor ima svoje težave tudi Olimpija. Trener Marko Nikolić je rasistično žalil svojega igralca.

Olimpija je na dvoboju z Zavrčem iztržila le remi in tako Mariboru dovolila, da se ji je približal vsega na dve točki zaostanka. A težave se tu še ne končajo. V sodnikovem podaljšku je za Ljubljančane sicer izenačil Blessing Eleke, nigerijski nogometaš pa si je po mnenju trenerja Marka Nikolića vzel preveč časa za slavje. Poleg tega se je ob tem še poškodoval.

Kamere so ujele Nikolića, ki je svojega igralca poimenoval za črnega idiota. Zaradi rasističnega izpada naj bi bil predsednik ljubljanskega kluba Milan Mandarić zelo razočaran, Nikoliću pa zdaj grozi kazen. Nekateri so omenjali tudi možnost, da izgubi delo pri sicer vodilni ekipi slovenskega prvenstva.

Pri Olimpiji so se nato v izjavi za javnost odzvali na opazko trenerja:

"V prvi vrsti bi se želel opravičiti vsem – predsedniku, športnemu direktorju, Blessingu Elekeju in naposled vsem navijačem Olimpije za nenamerno opazko, katera je, ko sem jo videl kasneje na televizijskem posnetku, zvenela zelo neokusno in vredno obsojanja. V dosedanjem delu trenerske kariere se mi kaj podobnega še ni zgodilo in se mi v prihodnje zagotovo ne bo ponovilo. V omenjeni opazki ni bilo nikakršnega namena žalitve na rasni osnovi, ali česarkoli drugega, kar bi napeljevalo na kakršnokoli drugo obliko diskriminacije. Ne nazadnje sem se v zimskem prestopnem roku na vse kriplje zavzemal za prihod Juliusa Wobaya, v preteklosti pa sem sodeloval s številnimi nogometaši iz ostalih celin, saj sem vselej stremel k maksimalnemu spoštovanju drugačnosti. Bolj kot športni, je zame še pomembnejši človeški faktor. Ne želim, da me kdorkoli povezuje z izrazi, kot so: nestrpnost, rasizem, diskriminacija in podobno," je izjavil Nikolić.

"Danes sva imela z Elekejem dolg pogovor, kakršnega imava praktično vsak dan, saj fantu želim pomagati pri njegovem razvoju. Dejal mi je, da je mojo opazko razumel kot reakcijo, ki se zgodi v afektu. Ni nobena skrivnost, da je Blessing Eleke izjemno nadarjen nogometaš in resnično poseben fant, ki spoštuje skromnost in iskrenost. Tudi v tem primeru je pokazal, za kako velikega človeka gre. Ponavljam, opravičujem se vsem, ki sem jim z včerajšnjim nespretnim dejanjem povzročil bolečino. Moja edina želja je bila, da bi po izenačenju v 92. minuti skušali doseči še zmagoviti zadetek. Moje misli so popolnoma usmerjene h končnici državnega prvenstva in izpolnitvi začrtanega cilja – osvojitvi naslova državnega prvaka. Ob koncu bi se želel zahvaliti vsem v klubu za razumevanje, ki so mojo opazko razumeli kot dejanje v afektu in ne kot primer rasne nestrpnosti," je še za klubsko spletno stran dejal trener.

"Klub spoštuje pravila športnega Fair play-a, kot tudi različnost rase, vere in ostalih posameznikovih okoliščin, ter spodbuja sprejemanje le-teh v družbo ne glede na njihovo versko, rasno ali katerokoli drugo pripadnost. Od vsakršnih dejanj posameznikov, ki bi odstopali od načel filozofije delovanja kluba, se le-ta ograjuje in jih ostro obsoja. Toda v tem primeru smo po tehtnem premisleku in pogovoru z Markom Nikolićem in Blessingom Elekejem prišli do ugotovitve, da dejanje našega trenerja ni bilo uperjeno v nogometaševo rasno pripadnost. Opazka Marka Nikolića je bila namreč izrečena v afektu; želja, da se pride do zmagovitega zadetka, pa je bila ogromna. To sicer nikakor ne opravičuje dejstva, da se je zgodilo to, kar se je. Toda zaradi ene opazke, ki je bila izrečena v afektu, nismo želeli z morebitno napačno odločitvijo škodovati mlademu in zelo nadarjenemu strokovnjaku, pred katerim je svetla trenerska prihodnost. Vsi smo usmerjeni zgolj h končnici sezone in izpolnitvi skupnega cilja," pa je o vsem skupaj povedal predsednik kluba Milan Mandarić.

Komentarjev 9
  • matjaz 22:59 11.april 2016.

    Škoda vsakega opravičevanja, ker idiot je tisti, ki da tako izjavo, še posebej na javnem mestu pred kamerami, kjer ga v najslabšem primeru ujame skrita kamera. Izrekel je tisto kar misli.Enaka zgodba kot pri primitivcu ZZ, ki je na ...prikaži več podobni, nacionalni osnovi prerešetal Ibraimija, ki je pustil dušo in telo na igrišču za vijoličaste. Če bi bil politik, bi moral odstopiti...tako da Nikoliću razmisli malo, tudi rezultati ti ne grejo ravno na roko.

  • Zmago 20:48 11.april 2016.

    Bljak, neke MONE užaljene ;-\

  • Avatar mike1968
    mike1968 20:22 11.april 2016.

    Kavč komentar vikend športnih dogodkov :http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/189627/vikend-sportni-dogodki-kavc-analiza-xvii