Šport > Nogomet
108 ogledov

Razlika na vrhu ostaja enaka

nogomet Krka Gorica Saša Despot
Ljubljančani in Mariborčani so v 27. kolu prišli do novih treh točk.

Novogoričanom ni uspelo prekiniti neugodnega niza proti Mariborčanom. Primorci so namreč vijolične nazadnje premagali marca 2011, zadnja domača zmaga pa je še dve leti starejša. Tokrat so bili daleč o uspeha, saj so izbranci Darka Milaniča prevladovali v vseh elementih igre. Dosegli so dva gola, imeli več strelov, izvajali kar 12 kotov (domači nobenega), kar je bilo povsem dovolj za 15. zmago v sezoni, s katero ohranjajo štiri točke zaostanka za vodilno Olimpijo. Gorica pa po desetem porazu izgublja stik z vrhom, za Mariborom zdaj zaostaja že za 12 točk.

Tekma se je začela živahno s po eno polpriložnostjo na obeh straneh, nato pa se je igra nagnila na mariborsko stran. V 14. minuti je dotlej najlepšo priložnost zapravil Damjan Bohar, ki je dobil žogo na petih metrih, a mu je ni uspelo spraviti mimo Grege Sorčana, ki je izvrstno posredoval. Ta se je izkazal tudi v 20. minuti, ko se je malce na levi strani na robu petmetrskega prostora znašel Marcos Tavares, toda tudi njemu ni uspelo žoge spraviti v mrežo. Sorčan jo je z nogo preusmeril v vratnico.

V 23. minuti je imel veliko časa in prostora za strel Željko Filipović, toda žogo z desetih metrov poslal visoko čez vrata domačih. Mariborčani so bili boljši, nevarnejši, imeli kar nekaj priložnosti, v 39. minuti pa je znova moral posredovati Sorčan po Tavaresovem strelu malce z desne strani kazenskega prostora. Razpoloženi 20-letni mladi slovenski reprezentant je pred koncem polčasa ustavil še en Boharjev strel in bil glavni dejavnik, da je po prvih 45 minutah ostalo 0:0.

Premoč Mariborčanov se je nadaljevala tudi v drugem delu, tako da ni bilo posebej presenetljivo, ko so Štajerci v 59. minuti povedli. Jean-Philippe Mendy je lepo prišel do strela v kazenskem prostoru in le zadel za 1:0. Isti igralec je dobrih deset minut pozneje podvojil mariborsko prednost, ko je po podaji Mitje Vilerja v kazenski prostor dosegel svoj 12. zadetek v sezoni. Blizu zadetka pa je bil na drugi strani Tilen Nagode v 85. minuti, ko je s približno 20 metrov le za malo zgrešil cilj.

Olimpija do 17. zmage

Ljubljanski nogometaši so še drugič v sezoni zmagali v Novem mestu. Po septembrski zmagi s 3:1 so izbranci Marka Nikolića tokrat mrežo Krke zatresli dvakrat, prvič v Olimpijinem dresu se je zadetka veselil tudi Blessing Eleke, ki je postavil končni izid. Olimpija, ki je neporažena na zadnjih petih tekmah, je s 17. zmago potrdila vodstvo na lestvici, Krka, ki je sicer imela nekaj priložnosti, izvedla pa tudi več udarcev iz kota (7:2), pa ob 14. porazu, četrtem zapovrstjo, ostaja v družbi Rudarja in Krškega pri dnu lestvice.

Po izenačenem uvodu tekme, v katerem so si oboji priigrali nekaj strelov, so v 21. minuti povedli Ljubljančani. Po protinapadu je Miha Zajc z leve strani podal na desno do Darijana Matića, ta pa v sredino do Miroslava Radovića, ki je žogo le potisnil v mrežo. Tri minute zatem je Zajc z lepim strelom zatresel okvir vrat, do odbite žoge je prišel Rok Kronaveter, zadel, a bil v prepovedanem položaju. Krka se je sicer trudila izenačiti, vendar si pravih priložnosti ni priigrala.

V drugem polčasu se je hitro poškodoval Julius Wobay, ki ga je zamenjal Eleke. Prav draga Olimpijina okrepitev je poskrbela za podvojitev prednosti. Po Zajčevi podaji iz kota je mladi Nigerijec visoko skočil in v 60. minuti z glavo dosegel svoj prvenec za Ljubljančane in 13. zadetek v sezoni. Novomeščani so bili blizu znižanja zaostanka v 64. minuti, ko je Luka Majcen zatresel vratnico. To pa je bila ob dokaj izenačeni igri tudi zadnja prava priložnost na tekmi.

Krčani presenetili tretje Domžalčane

Krčani so se po dveh zaporednih porazih vrnili na zmagovita pota. Tokrat so povsem zasluženo slavili v Domžalah, kjer domači nogometaši niso navdušili svojih navijačev, bili večji del tekme precej anemični v napadu in po dveh zmagah igrišče zapustili sklonjenih glav. Domžalčani so kljub šestemu porazu trdno na tretjem mestu, saj je četrtouvrščena Gorica tudi izgubila. Krčani pa so vpisali sedmo zmago v sezoni, s katero so vsaj začasno skočili na osmo mesto.

NK Krško | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Gostitelji so imeli sprva pobudo, a dolgo te niso znali izkoristiti za pripravo priložnosti. Teh je primanjkovalo, enega redkih strelov je sprožil Antonio Mance v 25. minuti, a je bil Marko Zalokar na mestu. Krški nogometaši so bili tisti, ki so imeli več od igre v sicer s streli skromnem polčasu, v 41. minuti pa so tudi povedli po lepi akciji. Luka Volarič je najprej podal Dinu Hotiću, ta je žogo lepo poslal za hrbet domžalske obrambe, kjer je bil Dejan Urbanč, slednji pa je nato podal pred vrata do Davida Poljanca, ki mu ni bilo težko zadeti za 1:0.

Isti igralec je tudi podvojil prednost Krškega kmalu po začetku drugega polčasa, ko je v kazenskem prostoru sprožil in z volejem ukanil Axla Maravala. Domžalčani so bili povsem brezzobi, nenevarni v napadu, zato pa so bili pri realizaciji svojih priložnosti bistveno uspešnejši Krčani, ki so v 64. minuti povedli na 3:0, ko je Volarič v mrežo poslal odbito žogo po strelu Hotića.

V 76. minuti je do strela v domžalskem kazenskem prostoru prišel Enis Đurković, žogo pa poslal čez vrata domačih. Minuto zatem pa so domači prišli do znižanja zaostanka, ko je Marko Alvir v kazenskem prostoru z volejem z desne strani zadel v nasprotni kot krškega gola. Še več živčnosti v krške vrste je vnesel Mance v 84. minuti, ko je zadel z roba kazenskega prostora. V 88. minuti je bil Mance spet sam pred Zalokarjem, ki pa je bil spretnejši in tako ohranil zmago svoje ekipe.

Savinjsko-šaleški derbi po notah Rudarja

Velenjčani so na že 70. savinjsko-šaleškem derbiju igrali brez Stjepana Babića, Klemna Bolhe in Mateja Radana, namesto zadnjega je priložnost med vratnicama prvič to sezono dobil Matic Čretnik, ki je bil eden junakov tekme. Oba gola je zabil Mate Eterović, oba z enajstih metrov. Knapi so pred domačimi gledalci grofe v zadnjih enajstih tekmah premagali šestič.

V uvodnih minutah gledalci kaj veliko niso videli. Celjani, ki so bili malenkost bolj podjetni, so streljali dvakrat, Velenjčani enkrat, noben poizkus pa ni ogrozil Čretnika oziroma Matica Kotnika. So pa Velenjčani izkoristili prvo pravo priložnost. Marko Krajcer je v 28. minuti napravil prekršek v kazenskem prostoru, sodnik Nejc Kajtazović je pokazal na belo točko, žogo si je nastavil Eterović in zadel za 1:0.

Tik pred koncem prvega polčasa so dvakrat nevarno zapretili gosti. Najprej je streljal Rudi Požeg Vancaš, a je meril naravnost v Čretnika, za njim pa še Lovre Čirjak, tudi njemu pa je strel ustavil Čretnik.

Celjani so bili nevarni kmalu po začetku drugega polčasa. Erico Henrique Esteves De Sousa je poizkusil v 48. minuti, Čretnik pa je svoje delo opravil z odliko. Isti igralec je znova streljal tri minute kasneje, velenjski vratar je bil še enkrat na mestu. Celjani so nadaljevali z ofenzivo, v 54. minuti je Matej Podlogar nastreljal Čretnika.

Strel Eterovića v 56. in Požeg Vancaša v 59. minuti nista bila posebej nevarna, tako kot tudi ne poizkus Damjana Trifkovića v 61. minuti. Precej bolj nevaren je bil Čirjak v 69. in 70. minuti, a je bil Čretnik spet odlično postavljen. V 76. minuti je rezultat skušal spremeniti Danijel Miškić, streljal premalo močno, žoga pa je bila lahek plen razpoloženega Čretnika.

V 79. minuti je Kotnik zrušil debitanta v dresu Rudarja Mitjo Lotriča, Kajtazović je pokazal še na eno enajstmetrovko, Blaž Vrhovec se s tem ni strinjal, zato je dobil rdeči karton, Eterovića pa nič ni zmotilo in izkoristil je še drugi strel z bele točke.

Prva liga Telekom Slovenije, 27. kolo

Krka : Olimpija  0:2 (0:1)
Radović 21., Eleke 60.

Gorica : Maribor 0:2 (0:0)
Mendy 59.,70.

Rudar : Celje  2:0 (1:0)
Eterović 28., 80./11m

Domžale : Krško  2:3 (0:1)
Alvir 77., Mance 84.; Poljanec 41., 48., Volarič 65.

Jutri:
Zavrč - Luka Koper

Lestvica:
1. Olimpija  57
2. Maribor  53
3. Domžale  45
4. Gorica  41
5. Zavrč  35 (-1)
6. Celje  28
7. Rudar  28
8. Krško  28
9. Luka Koper  26 (-1)
10. Krka  25

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.