Šport > Nogomet
271 ogledov

Maribor povečal prednost pred zasledovalci

NK Maribor
Nogometaši kranjskega Triglava so v 10. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Muro s 3:0 (1:0), medtem ko je Maribor premagal velenjski Rudar prav tako s 3:0 (2:0) ter s tem utrdil svoje vodstvo na lestvici, saj so nogometaši Olimpije zgolj remizirali z Gorico 2:2 (0:0). Tekma med Celjem in Aluminijem pa se je končala brez zmagovalca 1:1 (0:0)

V dvoboju prvega in zadnjega s prvenstvene lestvice so pričakovano poln izkupiček pobrali vodilni Mariborčani, pa čeprav so tudi tokrat pogrešali nekatere poškodovane igralce, med njimi Luko Zahovića, Martina Milca, Marka Šulerja, Gregorja Bajdeta, Martina Kramariča, pa tudi kaznovanega Aleksandra Rajčevića. Izbranci Darka Milaniča tako ostajajo trdno na prvem mestu in še brez poraza. Na drugi strani so Velenjčani izgubili petič na zadnjih šestih tekmah.

Favorizirani Mariborčani so od začetka prevladovali na igrišču, v četrti minuti je Jasmin Mešanović z glavo oziroma ramo prvič na tekmi resneje zagrozil, v osmi minuti je strel Dareta Vršiča obranil Marko Pridigar, v 25. minuti pa so povedli.

V vlogi podajalca se je že devetič v sezoni znašel Amir Dervišević, potem ko je podal iz kota z leve strani, z glavo pa je zadel Luka Uskoković. V 35. minuti je imel novo priložnost za zadetek Mešanović, a znova zgrešil iz bližine, tokrat z nogo.

V 43. minuti pa so vijolični le podvojili prednost, ko je z desne strani podal Saša Ivković, Dino Hotić pa je na drugi vratnici z glavo zabil svoj šesti gol v sezoni, s čimer se je na vrhu lestvice strelcev izenačil s soigralcem Janom Mlakarjem.

Pri Rudarju, ki ima po novem v svojih vrstah tudi Žigo Škofleka (vstopil je na začetku drugega polčasa), je bil še najnevarnejši Nejc Pušnik v 14. minuti, a je meril preveč po sredini vrat.

Tudi v drugem polčasu so Mariborčani hitro opozorili nase, poskusil je Vršič, a premalo natančno, tako kot tudi Mlakar v 59. minuti. Minuto pozneje je imel izjemno priložnost še Aleks Pihler, ki je bil sam na 15 metrih, a tudi on za malo zgrešil velenjska vrata.

V 64. minuti so po dolgem času poskušali tudi Velenjčani, a strel Davida Arapa je bil preslab za Jasmina Handanovića. Zato pa je bil boljši Hotićev v 74. minuti, ko je žogo po lepi podaji Blaža Vrhovca v globino dvignil čez Pridigarja. Hotić je tako s sedmim zadetkom prevzel vodstvo med strelci.

V nadaljevanju sta poskušala znova Hotić in Mešanović, a brez uspeha, v 80. minuti pa je Mitja Viler dobil drugi rumeni karton zaradi prekrška nad Škoflekom in moral iz igre. Velenjčanom pa ni uspelo unovčiti številčne premoči, v 90. minuti je sicer iz bližine poskusil Tim Vodeb, a žogo poslal čez gol.

 

Olimpija v zadnjih sekundah do točke

 

Ljubljančani, ki so znova igrali brez Dina Štigleca, so prekinili niz štirih zmag, a ostali vsaj neporaženi, čeprav je še v izdihljajih tekme kazalo, da se bo zgodilo tudi to. Novogoričani, ki poraza ne poznajo od 4. kroga, so takrat vodili z 2:1, zeleno-bele pa je rešil rezervist Jucie Lupeta v drugi minuti sodniškega dodatka. Olimpija po novem za vodilnim Mariborom na drugem mestu zaostaja za šest točk, Gorica pa na tretjem za sedem.

Ljubljanski nogometaši so večino prvega polčasa prevladovali, a le poredkoma resneje ogrozili vratarja gostov Grego Sorčana. Blizu vodstva so bili v šesti minuti, ko je nekoliko z desne strani z roba kazenskega prostora sprožil Rok Kronaveter, žoga pa se je po mnenju sodnikov od prečke odbila na golovo črto.

V 15. minuti je z glavo poskusil Macky Bagnack, a je zgrešil cilj. Novogoričani so bolj čakali na protinapade, v 32. minuti pa imeli lepo priložnost, ko je z 12 metrov streljal ob Roku Grudini eden dveh povratnikov v ekipo Andrija Filipović, na mestu pa je bil Aljaž Ivačič.

Precej smole pa so imeli Novogoričani ob koncu polčasa, saj sta zaradi poškodb, ki sta jih dobila v trku, v katerega je bil vpleten še Bagnack, morala iz igre vratar Grega Sorčan in mladi branilec Žiga Lipušček.

V uvodu drugega polčasa je v 52. minuti Januš Štrukelj obranil nov poskus Kronavetra z desne strani, ob pomanjkanju idej v igri Ljubljančanov pa so v 61. minuti povedli Novogoričani. Uroš Celcer je izvedel strel s 25 metrov, zadel prečko, od katere se je žoga po mnenju sodnikov odbila čez golovo črto za vodstvo Primorcev.

Olimpija je takoj zatem pritisnila, Mario Jurčević je v 65. minuti z leve strani žogo poslal malo mimo vrat. Štiri minute pozneje je Andres Vombergar poskusil z glavo, Štrukelj pa je žogo odbil v kot.

Rezervni vratar Gorice se je znova izkazal v 75. minuti po novem poskusu Kronavetra, v 81. minuti pa so imeli Ljubljančani na voljo najstrožjo kazen, ki jo je z igranjem z roko zakrivil Matija Kavčič. Z bele točke je bil natančen Kronaveter.

Sledil je nov pritisk gostiteljev, toda v 88. minuti so si domači v obrambi privoščili napako, trije branilci so samo gledali Filipovića, ki je sam stekel proti golu in na koncu premagal še Ivačiča za 2:1. To je bil četrti gol Filipovića v sezoni.

A domači so v drugi minuti sodniškega dodatka znova izenačili, z desne strani je zadel Jucie Lupeta, ki je vstopil v igro le nekaj trenutkov pred tem.

 

Celjani na domačem igrišču iztržili točko

 

Celjani so po dveh zaporednih zmagah znova prešli k neodločenim izidom, teh so v tej sezoni zbrali že šest. S tem so znova na šestem mestu, medtem ko so Kidričani po drugem remiju ostali na petem.

Prvi polčas je na trenutke ponudil kar nekaj razburljivosti. Najprej v 13. minuti, ko je Elvir Ibišević prišel do strela iz bližine, a je Luka Janžekovič njegov strel obranil. Aluminij, ki je bil pred tem nekoliko živahnejši, je prvi zagrozil v 15. minuti, ko je poskusil Francesco Tahiraj, a je iztržil le kot.

Najlepši priložnosti so imeli Celjani v 17. minuti. Najprej je Jure Travner s strelom z glavo zadel vratnico, nato pa je znova iz bližine poskusil Ibišević, izvrstno pa je posredoval Aluminijev vratar. Kidričani pa so bili najbližje zadetku v 33. minuti, ko je bil Tahiraj v izvrstnem položaju, a je neoviran z roba kazenskega prostora žogo poslal mimo vrat.

Že v 47. minuti je neovirani Mitja Lotrič s strelom z dobrih desetih metrov zapravil novo celjsko priložnost, za njim sta poskusila še Jakob Novak in Ibišević, a tudi onadva neuspešno. Sledilo je obdobje številnih napak pri podajah na eni in drugi strani, priložnosti pa ni bilo. Izjema je bil poskus Jana Andrejašiča v 64. minuti, a tudi ta ni pomenil velike nevarnosti za Janžekoviča.

V 75. minuti pa so domači doživeli hladen tuš, saj so se znašli v zaostanku. Dejan Petrovič je prišel v kazenski prostor, podal v sredino, kjer je žogo v mrežo preusmeril Rok Kidrič. V naslednjih minutah je bilo nekajkrat vroče v kazenskem prostoru Aluminija, toda Janžekovič se ni pustil premagati, tudi zavoljo slabih strelov in odločitev celjskih napadalcev.

V 84. minuti pa so Celjani vendarle prišli do izenačenja, ko je žoga tudi nekoliko srečno prišla do Rudija Požega Vancaša, ki je iz bližine zadel z glavo. Zanj je bil to peti zadetek v sezoni, toliko jih imata tudi Murin Rok Sirk in Mariborov Luka Zahović, dva oziroma enega več pa Mariborova Dino Hotić in Jan Mlakar.

 

Triglavu derbi spodnjega dela lestvice

 

Potem ko sta se današnja tekmeca v uvodnem krogu v Fazaneriji razšla brez zmagovalca, so danes zanesljivo zmago vpisali Gorenjci. Ti so sploh prvič v sezoni zmagali na domačem igrišču. Na drugi strani so Sobočani, ki so pogrešali Luko Šušnjaro in Alena Kozarja, nadaljevali slab niz na gostovanjih, s petih so doslej prinesli le dve točki. Triglav je s tretjo zmago zdaj za tri točke pobegnil Prekmurcem, ki so doživeli peti poraz.

Črno-beli so tekmo v Kranju začeli podjetneje, imeli pobudo in večkrat poskušali, toda v 23. minuti so povedli domači nogometaši. Dickson Afoakwa je pobegnil soboški obrambi, iz vrat je stekel Matko Obradović, ki je nato v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Ganca. Sledila je najstrožja kazen, ki jo je zanesljivo izvedel Luka Majcen za vodstvo z 1:0 in svoj četrti gole sezone.

V nadaljevanju posebej izrazitih priložnosti ni bilo, tako kot tudi ne v uvodu drugega polčasa. V 65. minuti pa so Gorenjci podvojili prednost, ko je Afoakwa v kazenskem prostoru malce z desne strani želel žogo pritisniti do Davida Tijaniča, a je vmes posegel Žan Karničnik in žogo poslal v lastno mrežo.

Mura je v nadaljevanju skušala priti do priključka, a z izjemo poskusa Mihaela Rebernika v 74. minuti, ko je sprožil z več kot 20 metrov, prav nevarna ni bila. V 76. minuti je na drugi strani malce premalo natančno meril Tilen Mlakar.

V 78. in 79. minuti so Prekmurci dvakrat zgrešili cilj iz bližine, v 80. minuti je mladi Luka Čadež ustavil še en Rebernikov strel. Zato pa je bil natančen Mlakar v 83. minuti, ko je za 3:0 zadel s približno 17 metrov, ko je malce z leve poizkusil z diagonalnim strelom.

Takoj zatem je Mura zadela vratnico, a tako želeni zadetek se ji je še naprej izmikal. Tako je ostalo do konca, tako da so se lepe zmage veselili Kranjčani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice