Šport > Nogomet
4129 ogledov

"Ubili so 160.000 ljudi, na tisoče otrok"

Legia Varšava navijači koreografija varšavska vstaja EPA Navijači Legie so spet dvignili veliko prahu.
V sredo zvečer so navijači varšavske Legie pripravili udarno koreografijo.

V sredo sta se v okviru 3. predkroga Lige prvakov v Varšavi pomerili Legia in kazahstanska Astana. Poljaki so lovili zaostanek 3:1 s prve tekme, pri tem pa niso bili uspešni, saj so slavili le z 1:0.

Že pred srečanjem pa je po Evropi zaokrožila podoba ogromne koreografije, ki so jo pripravili domači privrženci. Slednji so sicer znani po tovrstnih podvigih, pogosto pa imajo njihova sporočila politično konotacijo. Tako je bilo tudi tokrat, njihova tarča pa so bili Nemci.

NK Maribor Žreb v petek Šport To so možni tekmeci Maribora za vstop med elito

Prvega avgusta 1944 se je namreč začela varšavska vstaja, trajala je do začetka oktobra. Izstradani in v geta zaprti prebivalci prestolnice so se ob približevanju sovjetskih sil uprli nemškim okupatorjem, ob izostanku pomoči Rdeče armade pa so postali žrtve nacističnih čet.

V dveh mesecih je izdihnilo na desettisoče ljudi, med njimi tudi številni otroci. Prav na to so, dan po obletnici začetka vstaje, opozorili navijači Legie.

"Med varšavsko vstajo so Nemci ubili 160.000 ljudi, tisoči med njimi so bili otroci," je pisalo na transparentu Legie, nad njim pa je pojavila ogromna podoba nemškega vojaka s pištolo nastavljeno na sence poljskega otroka. Ob straneh je sliko dopolnjevala letnica 1944.

Koregorafija je v Nemčiji naletela na obsodbe, na družbenih omrežjih pa mnogi pozdravljajo dejanje simpatizerjev poljskega kluba. Slednji so mnenja, da tovrstni zgodovinski dogodki pač ne bi smeli utoniti v pozabo.

Komentarjev 3
  • matermila 08:14 04.avgust 2017.

    Sploh pa Nemci na tej tekmi niso sodelovali-še toliko bolj perverzno.

  • matermila 08:12 04.avgust 2017.

    Samo budale mešajo šport in zločine,ki so jih naredili že davno pokopani zločinci.Nihče od teh športnikov ni sodeloval pri tem in prav grozno je videti,kako nekateri "navijajo" za svoje.

  • jozicamurn 07:16 04.avgust 2017.

    Bravo :)