Šport > Nogomet
517 ogledov

V Angliji ogorčeni: "Ali čakamo, da bo nekdo umrl?"

jack grealish
Na Otoku sta se v razmaku nekaj ur v policijskem pridržanju znašla kar dva navijača.

V angleških nogometnih prvenstvih se povečuje število vpadov na igriščev, in to kljub zagroženim visokim kaznim in predvidenim doživljenjskim prepovedim za kršitelje. Otoške oblasti so v nedeljo v samo nekaj urah aretirale kar dva nogometna "navijača", ki sta z vdorom na igrišče in napadom na igralce vzbudila skrb sindikata angleških nogometašev (PFA).

Jack Grealish Incident na derbiju Šport Med tekmo pritekel na zelenico in udaril igralca

Prvi incident se je zgodil na tekmi drugoligašev, kjer je moški na stadionu St. Andrew's napadel kapetana Aston Ville Jacka Grealisha. Le nekaj ur kasneje je nekaj podobnega na svoji koži doživel še član Manchester Uniteda Chris Smalling, katerega je na tekmi Premier League odrinil navijač Arsenala, ki je prišel proslavljat zadetek Pierre-Emericka Aubameyanga.

Oba napada, prvi precej silovitejši od drugega, sta se na srečo končala brez hujših posledic, bolj zaskrbljujoče pa je, s kakšno lahkoto sta se napadalca približala nogometašema. 

Grealisha napad ni vrgel iz tira, saj je v 67. minuti celo dosegel odločilni zadetek za zmago Aston Ville (0:1), nato pa nedeljo kljub neprijetnemu dogodku proglasil za najboljši dan v njegovem življenju.

Birmingham je napovedal, da bo napadalcu, šlo naj bi za 27-letnega Paula Mitchella, izrekel doživljenjsko prepoved vstopa na stadion. Tudi topničarji so napovedali hude sankcije za kršitelja.

Sindikat angleških nogometašev je še pred napadom na Smallinga sporočil. "PFA najstrožje obsoja dejanje posameznika, ki je vdrl na igrišče in napadel vezista Aston Ville Jacka Grealisha. Potrebna bo temeljita preiskava incidenta z namenom ugotovitve, kako je lahko navijač nenadzorovano vdrl na zelenico in napadel igralca. V zadnjih desetletjih smo bili priča številnim izboljšavam na področju varnosti, a takšni incidenti nas opozarjajo, da so nekatere težave še vedno prisotne in da so igralci še posebej ranljivi," je sporočil PFA in povzal k obči razpravi o nasilju na nogometnih tekmih. "Še naprej moramo izbraževati na tem področju in vse skupaj podkrepiti s strogimi sankcijami ter visokimi kaznimi," je dodal sindikat.

"Sram je lahko navijače, ki so ploskali napadalcu. Vse časopise, televizijske postaje in medije pozivam, naj pokažejo tiste, ki so ga spodbujali. Upam, da bo dolgo sedel v zaporu. Navijaču Arsenala je treba prepovedati obisk tekem. Res je, da se je prišel veselit zadetka, vendar ni imel kaj iskati na zelenici."

Alan Shearer

Nad dogodki je bil ogorčen tudi nekdanji nogometaš in strokovni komentator Alan Shearer. "To je naravnost odvratno. Če tega ne bomo zatrli v kali, smo lahko naslednjič priča napadu z nožem. Stvar je tako resna. Kje se nahajamo v nogometu, da nekemu nasilnežu kaj takšnega pade na pamet? Temu je treba narediti konec. Birmingham je treba kaznovati. Če to pomeni odbitek točk ali igranje pred praznimi tribunami, naj bo tako. To je postalo smešno. Česa tako predrznega ne pomnim. Poslati moramo jasno sporočilo. To je dokaz, da imamo resen problem. Pristojni morajo nemudoma reagirati," je prepričan Shearer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.