Šport > Nogomet
15 ogledov

Katastrofa Olimpije v prve pol ure

olimpija
1/12
Saša Despot
Zeleno-bele je na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov čakal obračun s slovaškim Trenčinom. V dobrih 30 minutah so Slovaki zabili kar štiri gole, na koncu tekme pa je bila Olimpija celo blizu Izenačenja.

Trener zmajev Rodolfo Vanoli na obračunu s Slovaki ni mogel računati na vratarja Nejca Vidmarja, branilca Nemanjo Mitrovića in vezista Roka Kronavetra, vprašljiv pa je bil tudi Nik Kapun. Kljub temu so pri Olimpiji verjeli , da bo ekipa, ki bo pritekla na igrišče, povsem konkurenčna. Spomnimo, v prestopnem roku so se Ljubljančani okrepili z Andražem Kirmom, Etienom Velikonjo, Leom Ejupom in Đorđejem Crnomarkovićem.

"Trenčin je premagljiv, igra moderen nogomet, pritiska visoko, ampak s tem pušča prostor, ki ga bomo skušali izkoristiti. Zagotovo imamo več možnosti, kot jih je imela Portugalska pred evropskim prvenstvom," je pred tekmo razmišljal kapetan Olimpije Darijan Matić.

A dvoboj se je začel povsem v nasprotju z željami gostieljev. Že ob koncu druge minute je Aleksander Šeliga zaustavil strel Rabiuja Ibrahima, že v naslednji minuti pa je bil ljubljanski čuvaj mreže premagan, ko je po lepo odloženi žogi z 20 metrov desni zgornji kot njegovih vrat z močnim diagonalnim udarcem našel Anglež James Lawrence.

Po uvodnem šoku se domači niso pobrali. Že v šesti minuti se je na semaforju izpisal rezultat 0:2. Če se je akcija za prvi zadetek Slovakov začela na desni strani, je tokrat krenila po levi, v kazenskem prostoru pa so ljubljanski branilci pozabili na Nigerijca Samuela Kaluja, ki mu ni bilo težko zadeti s sedmih metrov.

Ob koncu 15. minute je na Stožicah prvič zadonel tudi aplavz domačih navijačev. Velikonja si je priboril žogo na robu kazenskega prostora in nato takoj sprožil, vratar Igor Šemrinec pa je žogo uspel ukrotiti. A v 20. minuti je bilo že 0:3. Po dolgi podaji je na levi strani ljubljanskega kazenskega prostora akrobatsko do žoge prišel Jakub Holúbek in jo s prve poslal pred gol, kjer jo je le še v mrežo potisnil Rangelo Janga.

Če so domači navijači še zdržali in navijali po tretjem prejetem golu, pa so v 32. minuti začeli žvižgati svojim ljubljencem, nekaj gledalcev pa je po četrtem zadetku v ljubljanski mreži protestno začelo zapuščati stadion. Dejan Kelhar je v domačem petercu še uspel blokirati strel Matúša Beroja, vendar se je žoga odbila do Holúbeka, ki jo je znova poslal za hrbet Šelige.

V naslednjem pravem napadu Olimpije je katastrofalni rezultat le nekoliko omilil Velikonja. Ta je spretno mimo Šemrineca pospravil okroglo usnje, ki se je odbijalo po slovaškem šestnajstercu. Pred odhodom na glavni odmor so Slovaki popustili v svoji igri, drugi zadetek domačih pa je s prostega strela zabil Miha Zajc. Sprožil je preko živega zida s 23 metrov. V sodnikovem podaljšku je Šemrinec moral zaustaviti še strel Kirma.

Drugi polčas so Ljubljančani bolje odprli, po podaji Kirma je do strela prišel Julius Wobay, a meril precej nenatančno. V naslednjih minutah Olimpija ni prišla do priložnosti, na drugi strani pa je Holúbek zapretil s postega strela. Šeliga je že krenil v napačno stran, a je žoga na njegovo srečo poletela mimo vrat.

Enako se je zgodilo v 65. minuti, ko je na gostujoča vrata po dobrem polprotinapadu domačih z 18 metrov sprožil Zajc. Dve minuti kasneje je po levi strani pobegnil rezervist Blessing Eleke, a podaja do Zajca ni bila najboljša, strel mladega vezista so slovaški branilci uspeli blokirati. V 72. minuti se je z blokom izkazal še Kenan Bajrić, ki je po hitrem protinapadu Slovakov uspel zaustaviti strel Jange. Bajrić je dobro posredoval tudi v 84. minuti, ko je strel Denisa Janča z glavo preusmeril v kot.

V 89. minuti je Velikonja s prsmi podal do Zajca, slednji je nato našel Elekeja na robu kazenskega prostora, Nigerijec je naredil dva koraka po sredini in streljal, okroglo usnje pa se je odbilo od slovaškega branilca, spremenilo smer in še tretjič premagalo Šemrineca.

Bero bi lahko znova poskrbel za višje vodstvo gostov, vendar je za las zgrešil, na drugi strani zelenice pa je Zajc premešal obrambo Slovakov in našel na desni strani povsem samega Denisa Klinarja, ki je imel odprto pot do vrat, a je slabo sprejel žogo, tamu je ušla. V zadnjih trenutkih tekme je Zajc imel prosti strel na podobni oddaljenosti kot v 43. minuti, vendar je tokrat zadel živi zid.

Zmaji so po zadnjem sodnikovem žvižgu celo dobili aplavz, na povratni tekmi, ki bo na sporedu že naslednji teden, pa za napredovanje potrebujejo dva zadetka več od tekmecev, če bodo Slovakom zabili manj kot štiri gole. V nasprotnem primeru, kar je sicer malo verjetno, bo zadoščala že zmaga z naskokom zadetka.

Liga prvakov, 2. predkolo:

Olimpija : Trenčin 3:4 (2:4)
Velikonja 34., Zajc 43., Eleke 89..; Lawrence 4., Kalu 6., Janga 20., Holúbek 32.

 

 
Komentarjev 2
  • Avatar krojac
    krojac 18:12 14.julij 2016.

    Trenutek resnice je hitro prišel!

  • Avatar mike1968
    mike1968 14:33 14.julij 2016.

    OKREPITVE?http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/215938/olimpija-in-njene-okrepitve-kavc-analiza-xxv