Šport > Nogomet
10 ogledov

V petek slovesen uvod v mundial

Sao Paulo Corinthians Arena stadion nesreča žerjav fotografija Reuters
Brazilija, gostiteljica nogometnega svetovnega prvenstva (SP) 2014, bo v petek svetu predstavila svoje obalne lepote. Ob 17. uri po srednjeevropskem času bo v Costa do Sauípeju na sporedu žreb skupin za mundial, ki bo med 12. junijem in 13. julijem.

"Po vsem težkem in trdem delu, občasnih težavah, močnih čustvih in celo včasih neupravičenih kritikah bodo nogomet in njegove zvezde končno v središču pozornosti," je dejal generalni sekretar mednarodne nogometne zveze Fifa Jerome Valcke"Največji svetovni športni dogodek je temelj za izjemne priložnosti države gostiteljice, hkrati pa za kritike, saj mundial privlači pozornost milijard nogometnih navdušencev po svetu," je dodal.

Fifa je vložila osem milijonov dolarjev v petkov žreb, ki ga bodo televizijsko prenašali po vsem svetu. V 90-minutem šovu bodo sodelovale brazilske zvezde odra in glasbe, kot pravijo organizatorji, bodo ljudje že takrat lahko videli delček tistega, kar lahko ponudi ta južnoameriška velikanka.

Čakajo na šesti naslov

Costa do Sauípe se bo iz zgolj turističnega bisera s peščenimi plažami, palmami, lagunami in Atlantskim oceanom začasno prelevil v središče zabave in posla. Na žrebu bo kar nekaj največjih nogometnih imen iz zgodovine, kot so Pelé, Zinedine Zidane in Lothar Matthäus, ki bodo pomagali pri izvedbi plesa kroglic, ob tem pa bo na posebej za to priložnost zgrajenem prizorišču še pet tisoč gostov, uradnikov, novinarjev ...

S posebnim zanimanjem bo žreb spremljala Brazilija. Ta je na novo SP na svojih tleh čakala 64 let, leta 1950 ji je spodrsnilo v finalu na Maracanãju, ko so presenetljivo slavili sosedi iz Urugvaja. Nogometna Brazilija nikoli ni pozabila tega ponižujočega poraza, znanega kot Maracanazo, toda zdajšnja generacija pod vodstvom Luiza Felipeja Scolarija se bolj kot s preteklostjo obremenjuje s prihodnostjo. Lačna je "hexacampeaa", torej šestega naslova prvaka sveta.

Navijanje bo zelo drago

Vstopnice za mundial, teh je približno tri milijone, so zelo iskane, samo v drugi fazi prodaje jih je 200.000 pošlo v vsega nekaj urah. Doslej so sicer prodali že več kot milijon dragocenih lističev. A navijači bodo morali za obisk mundiala seči kar globoko v žep, ne nazadnje so samo hotelirji vsaj trikratno dvignili namestitvene cene, nič pa za njimi ne zaostajajo letalski prevozniki.

Organizatorji zagotavljajo, da bo za vse prav in pravočasno poskrbljeno, tudi zamude pri gradnji stadionov naj vsaj pri večini ne bi segle čez rok, ki ga je določila Fifa, torej 31. december. Predsednik Fife Joseph Blatter je potrdil, da bo uvodno tekmo prvenstva gostil stadion v São Paulu, pa čeprav je dela na njem pred dnevi ustavila nesreča dveh delavcev, ki sta izgubila življenje.

Burni odzivi med Pokalom konfederacij

Največjo skrb ob izvedbi SP pa vzbujajo grožnje s protesti zaradi previsokih stroškov organizacije prvenstva in tudi vladne korupcije. Protestniki zahtevajo boljše zdravstvene, izobraževalne in socialne storitve, ogromni zneski, ki jih je Brazilija namenila za SP, so le podžgali nezadovoljstvo in obstaja določena verjetnost, da bodo to izrazili tudi pred ali med SP.

Med pokalom konfederacij so ga že, posnetki nasilja pa so na Brazilijo vrgli slabo luč. Kakorkoli, brazilski oblastniki so prepričani, da se protesti ne bodo ponavljali in da bo prvenstvo prava zabava. Ne glede na vse to pa bodo v petek izpeljali predigro prvenstva – žreb skupin. Fifa je že v torek objavila bobne, iz katerih bodo nogometni zvezdniki v petek vlekli kroglice z imeni držav udeleženk.

V četrtem bobnu devet ekip

V prvem bobnu bodo Brazilija, Španija, Nemčija, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj in Švica, v drugem Ekvador, Čile, Nigerija, Kamerun, Gana, Slonokoščena obala in Alžirija, v tretjem Japonska, Južna Koreja, Iran, Avstralija, Mehika, Združene države Amerike, Honduras in Kostarika, v četrtem pa Hrvaška, Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, Bosna in Hercegovina, Rusija in Francija.

Ker je v drugem bobnu le sedem reprezentanc, v četrtem pa devet, bodo v petek pred glavnim žrebom določili še, katera evropska reprezentanca se bo priključila drugemu bobnu, tako da bo v vsakem osem ekip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice