Šport > Nogomet
80 ogledov

V preteklosti napadal navijače Maribora

ivan bogdanov
1/12
Reuters
Po incidentu, ki se je v torek zgodil na tekmi med Italijo in Srbijo, v javnost prihaja vse več podatkov o enem izmed glavnih akterjev, Ivanu Bogdanovu, ki ima obsežno policijsko kartoteko.

Ivan Bogdanov, ki je na ograji stadiona v Genovi vodil divjanje srbskih navijačev, je eden izmed vodij skupine Ultras Boys, podskupine Delij, za katero je prepoved delovanja že pred enim letom zahteval takratni srbski državni tožilec. Bogdanov ima po poročanju spletnega portala index.hr kar obsežen dosje zaradi napadov na policiste, navijače, trgovanja z drogo idr.

Nezaposleni 30-letnik, ki je po izobrazbi lesarski tehnik, občasno pa dela kot varnostnik, je v kazenskem postopku, saj je pred štirimi leti z leseno palico udaril mladoletnega navijača Partizana v Beogradu, nato pa se je še stepel s policisti, ki so ga poskušali prijeti, potem ko so videli, kaj je storil.

Slab mesec kasneje je bil v skupini, ki je v Beogradu napadla navijače Maribora. Te so lovili celo z avtomobili. Leta 2005 se je Bogdanov zapletel v trgovanje z drogo, piše srbski Blic, ki navaja celo to, da se je znašel v policijskih evidencah tudi zaradi kraje in posesti nevarnih živali brez dovoljenja.

 

Kot še piše index.hr, naj bi Bogdanov sodeloval tudi pri rušilnem pohodu po aretaciji Radovana Karadžića in ob razglasitvi neodvisnosti Kosova, ko naj bi v letu 2008 celo sodeloval pri požigu ameriške ambasade v Beogradu.

 

Nekdanji državni tožilec Srbije Slobodan Radovanović je pred enim letom na pobudo ministrstva za pravosodje na srbsko ustavno sodišče vložil prepoved delovanja 14 navijaškim skupinam Crvene zvezde, Partizana in Rada zaradi delovanja, ki je usmerjeno k nasilnemu kršenju ljudskih ali manjšinskih pravic, širjenju nacionalne in verske nestrpnosti itd. Nekdanji tožilec je takrat navedel, da so te skupine postale ''privatne vojske, ki služijo za nasilne uboje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.